26 / 04 / 2024

İzmir Kemalpaşa'da kamulaştırma bedellerine düzenleme!

İzmir Kemalpaşa'da kamulaştırma bedellerine düzenleme!

İstanbul Otoyolu projesi kapsamında arazilerinin gerçek değerinin altında kamulaştırıldığını ileri sürüp hukuk savaşı başlatan Kemalpaşa ilçesi'ndeki köylülere, Anayasa Mahkemesi'nden bayram müjdesi geldi.



İstanbul Otoyolu projesi kapsamında arazilerinin gerçek değerinin altında kamulaştırıldığını ileri sürüp hukuk savaşı başlatan Kemalpaşa ilçesi'ndeki köylülere, Anayasa Mahkemesi'nden bayram müjdesi geldi. Karara göre, daha önce kamulaştırma tarihindeki rayiç bedel üzerinden hesaplanan kamulaştırma bedeli, bundan sonra işlem tarihindeki veriler ışığında hesaplanacak.


İstanbul-  İzmir  Otoyolu Projesi kapsamında Kemalpaşa İlçesi'nde arazileri kamulaştırılan, eskiden köy olan Ansızca Mahallesi'nde yaşayanlar, idarenin arazilerine verdiği değere itiraz ederek dava sürecini başlattı. Dava, Kemalpaşa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Değer tespit yöntemine itirazı dikkate alan Kemalpaşa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Edibe Funda Yılmaz, hesaplamadaki uygulamanın anayasaya aykırı olduğu düşüncesiyle konuyu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. 

Anayasa Mahkemesi, taşınmaz değer tespitinde, işlemin ilk yapıldığı tarihe göre hesaplanması yerine, hesaplamanın yapıldığı tarihteki verilerin esas alınmasına hükmetti. Bu kararla Kemalpaşalı köylüler arazilerinin rayiç bedel üzerinden kamulaştırılmasını sağlamış oldu. 


Köylüler adına davayı açan avukat Serkan Şahin, bu kararla bundan sonra kamulaştırma bedellerinin, idarece ilk işlemin yapıldığı tarihe göre hesaplanması yerine, sürecin sonundaki rayiç bedeller esas alınarak hesaplanacağını vurguladı. Kararın ülkedeki bütün kamulaştırma işlemleri için bundan sonra uygulanacağını, bu nedenle vatandaşların taşınmazlarının büyük ölçüde değer kazanacağını açıklayan Şahin, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Anayasa Mahkemesi'nce kişilerin mülkiyet hakkının ihlali olarak değerlendirilen ve anayasaya aykırılık sebebi ile itirazlarımızı dikkate alarak iptal edilen kanun maddesi, maalesef ki daha önce yapılan hiçbir kamulaştırma davasında gündeme getirilmemiş ve itiraz konusu yapılmamıştı. Biz dava sürecinde bu konuda bazı sivil toplum kuruluşlarına konuya müdahil olmasını istedik. Ancak kimse yanımızda olmadı. Biz de haklı davamızda tek başına mücadele ederek, kamulaştırmalardaki hak kaybının önüne geçtik. Bu konuda vatandaşın hakkını teslim eden yargı mensuplarına da teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Hürriyet


Geri Dön