19 / 04 / 2024

İzmir Konak'ta kentsel dönüşüm için yargı kararları bekleniyor!

İzmir Konak'ta kentsel dönüşüm için yargı kararları bekleniyor!

İzmir Konak'ı dönüştürmek için yoğun mesai harcayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, çalışmalarda gelinen son durum hakkında bilgi verdi. 



İzmir Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ilçede devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Milliyet'ten Onur Çakır'ın haberine göre; dönüşümde birinci bölge olarak Gültepe bölgesini tespit ettiklerini söyleyen Batur, “Burada 14 mahalle ve 300 hektarlık alanın dönüşüm çalışmalarını 1 yıllık süre içinde hazırladık. Planlar oybirliğiyle geçti. Askı ve itiraz süreçleri oldu. Daha sonra da parselasyon planlarına başladık. Bu arada Şehir Plancıları Odamız itiraz etmişti, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Geçen itiraz dilekçemizi teslim ettik. Şimdi gerekçelere ve bilirkişi raporlarına baktığımızda; hatta bilirkişinin alana dahi gitmediğini de tespit ettik. Vermişler planı, masa başında bir rapor hazırlanmış. Biz yaptığımız işin doğru olduğuna, tekniğine uygun olduğuna ve kentsel dönüşüm modelinin hayata geçebilirliğine bütün kalbimizle güveniyorduk. Büyük bir emek sarf ettik. Şehir Plancıları Odası zaten geleneksel bir biçimde itiraz ediyor. Nüfus artışı yaklaşık 10 bin kişi olacak, 52 bin kişiden 62 bin kişiye çıkacak. Emsal deniliyor, emsal ve nüfus artışı olmadan bu kentte veya dünyanın hiçbir yerinde kentsel dönüşüm yapma imkanı yok” dedi.

İzmir Konak ta kentsel dönüşüm için yargı kararları bekleniyor!

‘Birlikte uygulayalım’

Şehir Plancıları Odası’nın gerekli sorumluluğu üstlenmediğini Başkan Batur, “Biz 300 hektarlık alanın planlarını verelim, bu bölgede kentsel dönüşüme uygun, sosyal donatı alanları en az bizim ayırdığımız kadar, yeşil alanlar, rekreasyon alanları en az bizim ayırdığımız kadar kentlinin yaşayabileceği, nefes alabileceği alanları yaratacak şekilde planları yapsınlar, nüfus ve emsal artışı olmasın. Bunu nasıl başaracaklar, başarsınlar, bana getirsinler, ben de onu uygulayayım. Böyle bir şey yok, sadece itiraz var. Hukuk devletinde yaşıyoruz, hukuk ne derse biz onu uygulayacağız. ‘Değiştirin’ derse değiştireceğiz, yargı kararını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Vazgeçmeyeceğiz, yola devam

Başkan Abdül Batur devamında şu açıklamalarda bulundu:

“Vatandaşla ilgili itirazların çoğu, yüzde 98’i benim yerim yeşil alanda kaldı, yolda kaldı, sosyal tesis alanında kaldı. Biz bu planın anayasasını yaptık. Yani yeşil alanda, sosyal tesis alanında binası kalan vatandaşlarımıza en yakın imar planından hisse verilecek. Hiçbir hak kaybı yaşanmayacak. Kendi komşusuyla beraber olacak, fiziki alanı, yaşam biçimi değişecek. Değer artışı olacak. Alandaki vatandaşların bazıları planları istiyor, bir kısmı da istemiyor. İstemeyenlere baktığımız zaman 4-5 katlı yeri olanlar ve düzeni değişsin istemeyenler, diğer taraftan ise sosyal donatısı, altyapısı olmayan alanlarda yaşanıyor. Nüfus başına 1 metrekare yeşil alan düşmüyor 0.86 metrekare… yazık değil mi o insanlara, onların yaşamını değiştirmeyelim mi, öyle mi kalsın! Biz geldik, 30 yıldır yapılmayan işi yapalım dedik, ‘bu bizim işimizdir, biz bu işi biliyoruz’ dedik. Vatandaşın bizden beklentisi var, bunu biz görev adlettik kendimize ve çalışıyoruz. Hiçbir müteahhide, x grubuna devretmeyeceğiz işi, biz yapacağız. Vazgeçmeyeceğiz, devam edeceğiz, bu kenttin makus talihini değiştirmemiz lazım.” Konak’ın tecrübeli Başkanı Abdül Batur’un açıklamaları bu şekilde. Bana kalırsa haklı olduğu çok fazla nokta var. Dönüşüm elbette kolay değil. Bu işe tüm tarafların katkı koyması şart."

Abdül Batur'dan Gültepe imar planları açıklaması!


Geri Dön