18 / 04 / 2024

İzmir konut satışlarında yüzde 30 artış!

İzmir konut satışlarında yüzde 30 artış!

İzmir konut sektörü, kentsel dönüşüm projeleri ve yeni kent merkezi ile canlanıyor. Ecem Baştürk Gür, İzmir'de kensel dönüşüm ile gelişim gösteren ve gayrimenkul piyasasının hareketlendiği bölgeleri değerlendirdi.



İzmir konut sektörü, kentsel dönüşüm projeleri ve yeni kent merkezi ile canlanıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme  İzmir  Şube Kıdemli Değerleme Uzmanı Ecem Baştürk Gür, İzmir'de kensel dönüşüm ile gelişim gösteren ve gayrimenkul piyasasının hareketlendiği bölgeleri değerlendirdi. 


Ecem Baştürk Gür, "Konut sektöründe her geçen gün artan proje sayısı ve artış gösteren satış değerleriyle yatınmcılann ilgisini çeken önemli kentlerden birisi de İzmir... Son beş yıl içerisindeki eğilime baktığımızda konut satışlarının %30 oranında arttığını görüyoruz. İzmir, nüfusun hızla arttığı illerimiz arasında ve bu artış daha çok nüfusun yoğun olduğu yerlerde görülmekte. Kentsel dönüşüm ve planlamanın da nüfus yoğunluk dağılımıyla doğru orantılı düzenlediğini görüyoruz. İzmir'in coğrafyası ve arsa kısıtlılığı sebebi ile yeni yerleşim alanla n bulunmuyor. Bu sebeple var olan doku yenilenerek belirlenen alanlarda yüzeyde değil de dikeyde yapılaşma haklan verilerek artan yoğunluk düzenlenmeye çalışılıyor."


Manhattan Bölgesi 

İzmir'de konut piyasasında hareketliliğin yoğun yaşandığı bölgelerde iki önemli konu öne çıkıyor. Bunlardan en önemli etkinin kentsel dönüşüm projeleri olduğu görülüyor. Kentsel dönüşüm projeleri bölgede yenilenmeye zemin hazırladığından ve kısıtlı arsa stoğu içinde yeni yerleşme alanları oluşturduğundan özellikle Karşıyaka ilçesinde kullanılan yöntemler arasındadır. Konut piyasasını etkileyen diğer bir etken ise Yeni Kent Merkezinin belirlenmesi ile beraberindeki plan karadandır. Bölgede verilen plan kararları konut piyasasını doğrudan etkilemektedir. 

İzmir'in konut piyasasında Bornova ve Kaışıyaka/Çiğli ilçeleri öne çıkıyor. Bunun yanında halk arasında Manhattan Bölgesi olarak bilinen Yeni Kent Merkezi de içerisinde konut ihtiyacını da karşılayan karma projelerle dikkati çekiyor. Avnca konut piyasasının son dönemlerde Çeşme, Gaziemir, Narlıdere, Menemen, Buca ve Giizelbahçe ilçelerinde hareketlendiği görülüyor. 

Konut sektörü izmir ilinde Bornova-Bavraklı ilçesi, Buca, Nar lidere ve Mavişehir ilçeleri ön plana akmış olup, özellikle lüks konut projelerinin ortalama paçal satış değerinin, yapılan projenin konumu, markası, işçilik kalitesi, kullanılan malzeme ve alan büyüklüğüne bağlı olarak Bayraklı yeni kent merkezinde ortalama 3.000 USD/ metrekare, Narlıdere'de 3.5004.750 TL/metrekare, Mavişehir'de 3.5005.000 TL/ metrekare aralığında olduğu görülmektedir. 


Satışlarda yüzde 30 artış

İzmir, her geçen gün artan proje sayısı ve artış gösteren satış değerleriyle yatırımcıların ilgisini çeken önemli bir kent niteliğindedir. Son beş vıl içerisindeki eğilime baktığımızda konut satışlarının %30 oranında bir artış gösterdiği görülmektedir. Bornova ve Buca ilçelerinde üniversitelerin varlığı sebebi ile yapılan proje sayısı fazla olup, özellikle Bornova ilçesinde projelerin günden güne arttığı görülmektedir. Bornova ilçesinde özellikle nitelikli konut projelerinde satışlar 2.500 TL/m 4.000 TL/m aralığında değişmektedir. Buca ilçesinde yaşayan kesim ve yapılan projelerin niteliği sebebi ile biraz daha düşüş gösterip, yeni projelendirmelerin çoğalmasıyla beraber fiyat aralığı 2.5003.250 TL/metrekare olmaktadır. 

Karşıyaka'da bölgeler bazındaki satış fiyatlarına bakıldığında, Mavişehir'de fiyat ortalamasının 6.500 TL/m civarında olduğu görülmektedir. Zübeyde I lanım, Mustafa Kemal ve Cumhuriyet Mahallelerinde fiyatların düştüğü 1.900-2.200 TL/ metrekare aralığında satışların gerçekleştiği görülmektedir.  İzmir genelinde prestijli konut ihtiyacını karşılayan bir bölge olması, kentin gelişme aksında konumlu olması, bölgede yeni alanlann imara açılması, sosyal donatılar anlamında büyük firmaların kaliteli Alışveriş Merkezleri oluşturması, özel eğitim ve sağlık tesislerinin bölgede yer seçmesi sebebiyle konut kullanımı açısından tercih edebilirliği yükselmiştir. 

Bornova İlçesi'nde yapılan araştınnalara göre 2. El konut satışlarının yaklaşık 2.000 TL/metrekare civarında olup, proje satışlarının ortalama 2800 TL/metrekare civarında olduğu tespit edimiştir. Projeler arasında en düşük satış fiyatı 1.600 TL/metrekare civarında olup, en yüksek satış birim fiyatı 5.600 TL/metrekareye kadar yükselmektedir. 


Yenigün 


Geri Dön