27 / 04 / 2024

İzmir Kyme Antik Kenti Kazı Evi ve Aliağa Arkeoloji Müze binası harabeye döndü! 

İzmir Kyme Antik Kenti Kazı Evi ve Aliağa Arkeoloji Müze binası harabeye döndü! 

İzmir Aliağa'da bulunan Kyme Antik Kenti Kazı Evi ve Aliağa Arkeoloji Müzesi çürümeye terk edildi. Plastik çöplerle dolu binalar harabeye döndü.



İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan 2000 yılında inşa edilmesine rağmen 21 yıldır açılışı yapılmayan Kyme Antik Kenti Kazı Evi ve Aliağa Arkeoloji Müzesi çürümeye başladı. Milliyet'te yer alan habere göre; harabeye dönen bina plastik çöplerle doldu. 

Çakmaklı Mahallesi sınırları içerisinde Nemrut Limanı’nın yanında bulunan bina hakkında açıklama yapan Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi Kurucu Başkanı Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, Aliağa’daki ören yeri ile müze binasının ilgisizlik ve bakımsızlık kötü bir durumda olduğunu aktardı. 

İzmir Kyme Antik Kenti Kazı Evi ve Aliağa Arkeoloji Müze binası harabeye döndü! 

Yapıların korunmasının toplumsal sorumluluk olduğunu söyleyen Karaçorlu, “Aliağa’da böyle bir zenginlik varken bu halde kalması içler acısı bir durumdur. Bu bakımsızlık, hem gelecek kuşaklara büyük bir haksızlık, hem de uygarlık tarihine yapılmış bir saygısızlıktır. Yapılması gereken ruhsatı alınmış, işlemleri tamamlanmış müzenin bir an önce açılmasıdır. Bu görev toplumsal bir sorumluluktur” dedi.

Kente kazandırılması gerekiyor

Aliağa Çevre Platformu üyelerinden Seçkin Mümin Gültekin ise bina hakkında “Müze binası kapı ve pencereleri olmadığı için yakın zamana kadar madde bağımlılarının kullandığı bir yerdi.. Son derece değerli bir girişimdi. Böyle bir değer varken faaliyete geçirememek çok büyük bir kayıp” açıklamasında bulundu. Aliağa Çevre Platformu kurucu üyelerinden Özgül Çağlar ise müze binasının Aliağa'ya yakışmadığını söyleyerek bir anda şehre kazandırılması için gerekli çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi.

Aliağa Belediyesi, Sarı Konutları kentsel dönüşümle yenileyecek!


Geri Dön