19 / 04 / 2024

İzmir Limanı Avrupa'nın ilk 5 limanı arasına girecek

İzmir Limanı Avrupa'nın ilk 5 limanı arasına girecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yat turizminden Türkiye'nin hak ettiği payı alması için yeni adımlar atılacağını müjdeledi



Bu adımlarla 100 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Bakan Yıldırım Çeşme, Yalova, Alanya ve Kaş yat limanlarının bu yıl hizmete açılacağını, 18 yat limanının ise yapım ya da ihale aşamasında olduğunu belirterek, en az 100 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını açıkladı. Sığacık Yat Limanı açılışının ardından sorularımızı cevaplandıran Bakan Yıldırım, kamu kaynaklarıyla yat limanlarına bugüne kadar 300 milyon TL harcadıklarını belirterek, “Şu anda Yap-İşlet-Devret modeliyle 8 adet yat limanının inşaatı devam ediyor. 10 adedi ihale ve sözleşme sürecinde, böylece en az 100 bin kişiyi istihdam edecek ve yatırım maliyeti 1 milyar dolar olacak yat limanı hamlesini gerçekleştireceğiz” dedi.

HEDEF, YATTAN 15 MİLYAR DOLAR
Akdeniz çanağında 1 milyon yatın seyir halinde olduğunu ve bundan aslan payını Fransa, İtalya ve İspanya'nın aldığına dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Bu ülkeler yat kapasitesinin yüzde 80'ine hizmet verirken, Türkiye'nin payı yüzde 5 ile sınırlı. Bu Türkiye'nin büyüklüğüne ve denizci millet kimliğimize yakışmıyor. Kararımızı verdik. Şu anda sayısı 46 ve bağlama kapasitesi 15 bin olan yat ve çekek yerlerinin sayısını arttırıyoruz. Kısa vadede yat bağlama kapasitemizi 26 bine çıkaracağız” diye konuştu. Bakan Yıldırım, yat limanı gelirlerini 4 milyar dolardan 9 milyar dolara çıkardıklarını da hatırlatarak, 2023 yılı hedeflerinin 50 bin yat bağlama kapasitesi ve 15 milyar dolar gelir olduğunu söyledi.

Avrupa'nın ilk 5'ine  İzmir  Limanı da girecek
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, uzun süredir akıbeti belirlenemeyen İzmir Limanı hakkında tartışmalara yol açan soruları müjdelerle noktaladı. Bakan Yıldırım, şunları söyledi: “Liman esas itibariyle iki kısma ayrılacak. Bir kısmında konteyner ihtisas limancılığına yönelik tedbirler süratle alınacak. Diğer kısmında, yani Çeşme tarafında mevcut kruvaziyer yolcu yanaşma iskelesi daha da geliştirilecek buradaki ilave yatırımla kısa vadede İzmir'in kruvaziyer turizm ihtiyacına cevap verecek bir altyapı gerekleştirilecek. Bununla ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu kararını açıklayacağız. Burayı en kısa sürede aynı anda 5-6 kruvaziyer geminin yanaşabileceği bir yolcu limanına dönüştüreceğiz.” Liman sahasının artırılacağını, buraya 30 dönüm alan kazandıracaklarını da söyleyen Yıldırım, toplam 450-500 milyon lira bir yatırımla İzmir Limanının Avrupa'nın ilk 5 limanı arasına gireceğini ifade etti.
Türkiye/Cenk Esen

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İzmirli işadamlarını liman heyecanı sardı  

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir Limanı'nı Avrupa'nın ilk beşi arasına sokacak 450 milyon liralık yatırım müjdesine İzmirli işadamlarından destek geldi

İzmir Limanı'na 5 yıl içinde 450 milyon liralık yatırım müjdesi veren ve Alsancak'ı Avrupa'nın 5 büyük limanı arasına sokacaklarını ifade eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamaları, İzmir iş dünyasında ve denizcilik sektöründe büyük heyecan yarattı. Bakan Yıldırım'ın açıklamalarıyla daha önce Üçkuyular bölgesinin de gündeme geldiği kruvaziyer limanının yeri için Alsancak'taki mevcut limanda karar kılınmış oldu. Konteyner limanına yapılacak yatırımlarla kentin dış ticarette yaşadığı sıkıntıların çözüleceğini belirten iş dünyası, yeni kruvaziyer limanı sayesinde de İzmir'in turizm potansiyelinin artacağını ifade attı. Yatırımların bir takvime bağlanması da iş dünyasının limanın kaderine terk edilmeyeceği inancını pekiştirdi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Bakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları doğrultusunda İzmir'in limanının kurtulduğunu açıkladı. İzmir Ticaret Odası (İTB) koordinasyonunda İzmir'deki denizcilik kuruluşlarının da görüşleri alınarak kruvaziyer ve konteyner limanları ile ilgili proje hazırladıklarını ifade eden Demirtaş, bu çalışmaları Bakan Yıldırım'a, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a önceden gönderdiklerini, limanda yapılan sunumla da projeyi sözlü olarak aktardıklarını söyledi.

Demirtaş, "Bu planlar Bakanımızın takdir ve kabulü ile artık uygulama noktasına geldi. Bakan gerekli talimatları verdi. Artık İzmir Limanı kaderine terk edilmiş, sürekli kan kaybeden değil, 3 milyon TEU konteyner elleçlenen ve hedefi Akdeniz'in ilk 5 limanı arasına girmek olan bir liman haline gelecek. Alsancak'ın kapasitesi, Pire'nin 2 katı olacak" diye konuştu.

ÜÇKUYULAR SONRA
İzmir'in bir kruvaziyer limanına ihtiyacı olduğunu, neresi olursa olsun liman projesinin bir an önce hayata geçmesini istediklerini ifade eden Demirtaş, daha önce özelleştirme süreci devam ettiği için hem Üçkuyular'da hem de Alsancak'ta bir liman projesi üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Üçkuyular'da kruvaziyer limanı kurmak isteyen İtalyan Costa'nın teknik ekibinin de kruvaziyer limanının Alsancak'ta olabileceği fikrine vardığını anımsatan Demirtaş, şunları aktardı: "Şu anda bütün İzmir meslek kuruluşları ve belediyemiz, Alsancak'ı uygun buldu. Üçkuyular'da bir projeyi ileride mevcut liman yetmez ve artı ihtiyaç olursa gündeme getirebiliriz. Artık Alsancak'taki İzmir Limanı, kruvaziyer gemilerinin yanaşacağı bir liman haline getirilecek. Sayın Bakan, Özelleştirme İdaresi'ne (ÖİB) talimatı veriyor. Biz de ÖİB ile birlikte bu projenin bir an önce ihaleye çıkması için çalışma yapacağız."

OTEL DE OLACAK
Projenin maliyetinin yaklaşık 100 milyon euro olduğunu dile getiren Demirtaş, projenin içinde otel ve sosyal yaşam merkezlerinin de yer alacağını açıkladı. Bakan Yıldırım'a Toprak Mahsulleri Ofisi'nin limandaki silolarını otel yapma önerisini sunduğunu da sözlerine ekleyen Demirtaş, şöyle konuştu: "İzmir'de çok sayıda otel var. Bunların doluluk oranlarını yukarı çıkarmalıyız. Öte yandan dünyada her limanda bir otel var. Örneğin Cenova'da var. Alsancak'tada bir otel yapılacak imkan var. Burada helikopter pisti dahi olacak. Restoran, kafe gibi yolcuların sosyal yaşam yerleri bulunacak. Çünkü homeport olmanın belirli standartları var."

Türkmenoğlu ve Dologh Bakan'a teşekkür etti
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamalarını sevinçle karşıladıklarını belirterek, "Limanda geç kalmış bir modernizasyon ve yatırım süreci vardı. Alınan bu kararla geç kalan yatırımlar tamamlanacak. Artan ihracat ve ithalat kapasitesi en kısa sürede elleçlenebilecek. Bölgemiz dış ticareti için olumlu gelişme. En kısa sürede yapılmasını diliyoruz. Ulaştırma Bakanına teşekkür ediyoruz" dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ise, Bakan Yıldırım'ın açıklamalarının liman için kurtuluş günü olduğunu dile getirdi. Tüm detayların önceden çalışıldığını, hazırlıkların yapıldığını ifade eden Dologh, "Bakan da yatırım sürecinin uzamayacağı konusunda garanti verdi. Yatırım programını yakından takip edeceğiz" diye konuştu.
YeniAsır/Sinan Doğan


Geri Dön