24 / 04 / 2024

İzmir Limanı'nda süre uzatma talebi kabul edilmedi

İzmir Limanı'nda süre uzatma talebi kabul edilmedi

İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesinde, üçüncü kez süre uzatımı kabul edilmedi



Alsancak Limanı'nın ihalesini kazanan, uzun süren dava süreçleri sonucunda devir için çağrılan, ancak bu sırada küresel krizin etkisiyle ödeme güçlüğü çeken Global- Hutchison- EİB/ Limaş konsorsiyumu üyeleri, nisana kadar süre uzatım talebinde bulundu. Buna karşılık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) 15 milyon dolarlık teminatı nakte çevirmek için bankalara başvurmasını değerlendiren EİB/Limaş Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, ek süre taleplerine olumsuz yanıt aldıklarını belirterek, “Bu defter bizim için kapandı. Prosedüre göre ihalede ikinci olan konsorsiyuma sorulacak” dedi.
EİB/Limaş Yönetim Kurulu üyeleri Eli Alharal ve Jak Eskinazi de ÖİB'nin ek teminat için ısrarlı olduğunu ancak konsorsiyum ortaklarının ek teminat talebine sıcak bakmadığını söyledi.
Burcu Taner/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ek süre istediler olmadı, 15 milyon dolar  İzmir  Limanı'nda battı

İzmir Liman ihalesini kazanan Hutchison-Global-EİB Limaş konsorsiyumunun ek süre talebi kabul edilmeyince 15 milyon dolarlık teminatı yandı

İzmir Limanının özelleştirme ihalesini kazanan Hutchison-Global-EİB Limaş konsorsiyumu ortaklarından Limaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) devir süreci için ek süre taleplerine olumsuz yanıt verdiğini belirterek, “Bu defter bizim için kapandı” dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ünlütürk, cuma akşam saatlerinde Özelleştirme İdaresi'nin ihalede verdikleri teminatı bankalardan talep ettiğini de açıkladı.
Konsorsiyumun limanı devralmak için nisan ayına kadar ek süre istediğini hatırlatan Ünlütürk, “Dolayısıyla artık ne yazık ki ihale bizim açımızdan bitmiş oldu. Süre uzatma talebimiz kabul edilmedi. Dün akşam nakde çevirmek üzere başvurdular. 15 milyon dolarlık bir teminat bu. Prosedüre göre ihalede ikinci olan konsorsiyuma sorulacak. Ancak bu defter bizim için kapandı” dedi.

İhale 2007'de yapılmıştı
Sabri Ünlütürk, gazetecilerin ÖİB'nin geçen hafta ek süre için ek teminat talep ettiğini belirterek “Ek teminat konusunda anlaşmazlık mı oldu?” sorusuna yorum  yapamayacağını ifade etti.
Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15'inin yapıldığı TCDD'ye bağlı İzmir Limanı'nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de açılan ihaleyi Hutchison, Global ve EİB Limaş, 1 milyar 275 milyon dolar vererek kazanmıştı.
Ancak özelleştirmeye karşı açılan dava 29 ay sürmüş ve bu dönem Deutsche Bank, konsorsiyumdan ayrılmıştı. Devir konusunda ilk 45 günlük süreyi kullanmasının ardından istediği ek 45 günlük süreyi de alan konsorsiyum 25 Aralık 2009'da nisan ayına kadar ek süre istemişti.

Çelebi grubuna teklif edilecek
İhale şartnamesine göre konsorsiyumun 1 milyar 275 milyon doların en az yüzde 50'sini sözleşme imza tarihinde peşin, yüzde 25'ini sözleşme tarihinden itibaren en geç ilk yıl sonunda, kalan tutarı da ikinci yılın sonunda ödemesi gerekiyordu. Bundan sonra İzmir Limanı'nın ihalede ikinci olan Çelebi Grubu'na teklif edileceği kabul etmemesi halinde ihalenin iptal edileceği öğrenildi.
Radikal


Geri Dön