29 / 03 / 2024

İzmir Mavişehir'e imar şoku!

İzmir Mavişehir'e imar şoku!

Yıllardır imar planları davalara konu olan Mavişehir bölgesi, Danıştay 6. Dairesi’nin yerel mahkemenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planları iptal kararını bozmasıyla plansız kaldı.



İzmir Karşıyaka’da yıllardır imar planları itirazlar ve davalara konu olan Mavişehir bölgesi, Danıştay 6. Dairesi’nin yerel mahkemenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planları iptal kararını bozmasıyla plansız kaldı. Üç aydır herhangi uygulanabilir bir plan olmayan Mavişehir’de hangi planın uygulanacağına davanın geriye döndüğü  İzmir  2. İdare Mahkemesi verecek.


İzmir’in dikey yapılaşmanın yoğun olduğu bölgesi Mavişehir’de imar planlarıyla ilgili yıllardır sonuçlandırılamayan, tartışmalı sürece bir yenisi eklendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı planlara son yıllarda hem Mavişehir’deki konut sahipleri hem de meslek odaları itiraz etmiş, iptal davaları açmıştı. Bölgede imarla ilgili belirsizlik yaratan süreçte İzmir 1. İdare Mahkemesi 2013 yılı Aralık ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/25 bin, 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli planlarının yürütmesini durdurdu. Planlar, Nisan 2014 tarihinde ise iptal edilmişti. Planların iptal gerekçesinde İzmir Valiliği’nin toplu konut sahası belirleme işlemenin mahkeme kararıyla iptal olması yer aldı.


Mavişehir planlarının toplu konut sahasıyla ilgili karar gerekçesiyle iptali sonrası yetki Bakanlık’tan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Büyükşehir Belediyesi’de yeni plan hazırladı. Bu plan Ekim 2014 tarihinde belediye meclisinden onaylandı. İptal edilen Bakanlık’ın yaptığı planda mülkiyetle imar adaları birebir örtüşürken, Büyükşehir Belediyesi son planda imar parsellerinden terk alarak otopark ve yeşil alanlar oluşturdu. Bu nedenle emsal 1.4 olarak belirlenen imar parsellerinde yoğunluk Bakanlık planına oranla düştü. Öte yandan TOKİ’nin rekreasyon alanı olarak satmasından altı ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iptal olan planıyla ticaret alanına dönüşen ve AVM yapımına olanak sağlanan denize yakın arazi Büyükşehir Belediyesi’nin planıyla yine rekreasyon alanı ve otoparka dönüştürüldü. Son plan bazı düzeltme ve ve değişiklikleriyle Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılında yürütmesinin mahkeme kararıyla durduğu planla benzer şekilde oluşturuldu.


DANIŞTAY’DAN "BOZMA" KARARI


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1/1000 ölçekli planını uygulamaya gireceği süreçte Aralık 2014 tarihinde Danıştay 6. Dairesi’nden herşeyi başa döndüren karar geldi. Danıştay 6. Dairesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın temyiz ettiği önceki planın iptal kararının dayanağı olan toplu konut sahası belirleme işlemi iptal kararının Danıştay 10. Dairesi tarafından bozulduğuna dikkat çekti. İdare mahkemesinin bu bozma kararı üzerine vereceği yeni karar dikkate alanarak imar planıyla ilgili yeinden bir karar verilmesi gerektiğini belirten Danıştay 6. Dairesi "İzmir 2. İdare Mahkemesi’nce verilen 10 Nisan 2014 tarihli iptal kararının bozulmasına" karar verdi.


İDARE MAHKEMESİ’NİN YENİ KARARI BEKLENİYOR


Danıştay’ın plan iptalini bozma kararı Ocak 2015’de taraflara tebliğ edildi. Bu kararın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı plan geçersiz kaldı. Ancak, Bakanlık planına dönülüp dönülmeyeceği de tartışma konusu oldu. Her iki belediyede hukukçulardan görüş sordu. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, idare mahkemesinin alacağı yeni karara göre uygulama yapılması yönünde bir yazı gönderdi. Bunun üzerine mahkemenin yeni kararı beklenmeye başlandı. Ancak, bu süreçte Ocak ayından itibaren Mavişehir bölgesi plansız kaldı. Herhangi yeni bir ruhsat verilmedi.


KARŞIYAKA BELEDİYESİ: "ŞU AN UYGULANABALİR PLAN YOK"


Karşıyaka Belediyesi yetkilileri "Mavişehir’deki mevcut planlarla ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının ardından Büyükşehir Belediyesi yeni bir plan hazırladı. Biz de meclisimizden geçirerek onayladık. Üst mahkeme, Bakanlık planları ile ilgili YD kararının iptaline karar verince, otomatikman Büyükşehir’in planları geçersiz kaldı. Bakanlıktan gelen son yazıda ise planların  TOKİ  planlarının yeniden uygulanabilmesi için mahkemenin kesin kararının beklenmesi yönünde bir görüş var. Bölgede yeni planlamaların yapılabilmesi için bu aşamayı bekliyoruz. Şu an için uygulanabilir bir plan yok" dedi.


Hürriyet





Geri Dön