19 / 04 / 2024

İzmir Yamanlar'a Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulacak mı?

İzmir Yamanlar'a Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulacak mı?

Yamanlar Dağı’na çöp tesisi kurulmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Karşıyaka Birliği Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Yıldırım, “Aziz Bey’in ‘Ben yaptım oldu’ zihniyetini kabul etmiyoruz” dedi




Karşıyaka Birliği Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Yıldırım, Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin su kaynaklarının bulunduğu Karşıyaka Yamanlar Dağı eteklerindeki alana yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Yıldırım, "Aziz Bey, Yamanlar Dağı'nda çöp tesisi kurma ısrarını sürdürürse, buraya yapacağı ilk girişimde Artvin'dekinden çok daha büyük bir direnişle karşılaşacak. Biz Karşıyakalılar ve İzmirliler buna müsaade etmek istemiyoruz. Aziz Bey'in 'Ben yaptım oldu' zihniyetini kabul etmiyoruz" dedi.


Kocaoğlu inat ediyor 


Tesisle ilgili ÇED sürecinin sonuçlanmasını bekleyen  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na seslenen Mehmet Yıldırım, dünya susuzluktan kırılırken, Yamanlar'dan çıkan kaynak suyunun kurutulup, yerine çöp tesisi yapılması konusunda Kocaoğlu'nun inat ettiğini, bu düşüncesinin bilimsellikten uzak ve sığ bir düşünce olduğunu söyledi.


Yıldırım, "Tesisin raporlarına baktığınızda günde 3 bin 500 ton çöp işleyebilecek. İzmir'in günlük çöp rezervi 7 bin ton. Geriye kalan 3 bin 500 tonu nerede depolayacaksın? Yine orada depolayacaksın. Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, 'Çöp Harmandalı'dan nereye giderse gitsin' diyor ama ben onun da Harmandalı halkının da kandırıldığını düşünüyorum. Örnekköy çıkışı çok dik bir yamaç. Dolayısıyla tesise gitmek için kamyonlar yine Harmandalı yolunu kullanacak. Yani o çöp Harmandalı'ndan gitmeyecek" diye konuştu.


Tüm İzmir etkilenecek


Hakim rüzgarların yönünün Yamanlar Dağı'ndan kuzeybatı yönüne doğru estiğini de söyleyen Yıldırım, fay hattının geçtiği alan üzerine kurulacak tesiste çöpler yakılırken, ortaya çıkan is, kül ve çöp kokusunun bitişiğindeki kuzey ormanlarının yanı sıra sadece Karşıyaka'yı değil, o hat üzerinde bulunan Konak ve Balçova'yı da etkileyeceğini dile getirdi.



Yeni Asır



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu Ankara’da ağırlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yamanlar’a yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi projesinde yer konusunda uzlaşı sağlandığını ve ÇED krizinin bir hafta içinde yapılacak işlemle sonlanacağını açıkladı.  

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bürokratlarını ağırlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım kritik zirvenin ardından Kanal 35 yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldırım, Yamanlar’a yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi projesindeki ÇED krizinin sonlandığını müjdeleyerek yer konusunda mutabakata varıldığını bildirdi.

 

“YER TAMAM HAFTAYA BİTER”

Başkan Kocaoğlu ile yapılan görüşmeyi değerlendiren Yıldırım, “İzmir’de uzun süreden beri gündemde olan, gerek bakanlığımızın gerek belediyenin yapacağı işler, projeler var. Bunlar ilerlemiyordu, hepsiyle ilgili bakanlardan randevu alarak başkanı ve heyetini gönderdik. İzmir için güzel bir gün oldu. Çok güzel sonuçlar elde ettik. İzmir’in çöp meselesini çözecek yerle ilgili bir mutabakat sağlandı. İzmir’de deniz ulaşımında kullanılan araçların gece barınacağı yer probleminin çözümü konusunda anlaştık" dedi.

 

Belediyenin İnciraltı civarında ilave iskele yapma projesi hakkında da bir prensip kararına vardıklarını anlatan Yıldırım, şunları söyledi: "Ayrıca Turan, Bayraklı ve Çeşmealtı’nda projelerimiz var. Belediyenin rezervlerinde anlaştık. İZBAN, işletmecilik ve maliyetle ilgili sorunlar üzerine çalışılarak ve sulh olmak için yargı kararlarının dışında makul bir anlaşma sağlanması için TCDD ve Belediye ortak çalışma yapacak. ÇED süreci ile ilgili ilerleme sağlandı. Bazı eksik evraklar vardı, bunlar da son olarak teslim edildi. Oradaki atıkların nerede saklanacağı konusunda bir suni ada konusu vardı. Onda da mutabakat sağlandı. Sanıyorum önümüzdeki hafta çevre bakanlığıyla teknik personel bir araya gelecek ve konu tamamen bitmiş olacak.” 

 

“KAZANAN İZMİR OLSUN”

Yıldırım kentte yapılması planlanan diğer projelerin süreçleri hakkında da bilgi verdi. Bakan Yıldırım, Alsancak trafiğini rahatlatmak için TCDD’ya ait duvarın yıkılması konusunda şöyle konuştu: “O duvar dolayısıyla yolda bir daralma oluyor. İzmir’de trafik sıkışıklığının sona ermesi için artık 3’e 5’e bakmadan, parasal konuları gündeme getirmeden gerekli iradeyi kullandık ve oranın 1.5 metre geri çekilmesi konusunda talimat verdik. Biz kaybedelim ama kazanan İzmir olsun dedik.” 

 

“SAAT GİBİ TIKIR TIKIR İŞLİYOR”

TCDD’nin 2016 bütçesinde en büyük payı İzmir-Ankara Hızlı Tren Projesine ayırmasını da detaylandıran Yıldırım, “630-640 milyon lira civarında bir bütçeyi Ankara-İzmir hızlı tren projesine ayırdık. Ayrıca İzmir’de de Bergama’ya raylı sistem, İZBAN’ın Torbalı’dan Selçuk’a uzatılması ve Efes antik limanı gibi birçok projemiz var. Bunlar üzerinde çalışıyoruz. Söylenecek çok proje var, hepsi saat gibi tıkır tıkır işliyor” dedi.

 

“GELECEK BUGÜNDEN GÜZEL OLACAK”

Yıldırım, son olarak İzmir’e ve İzmirlilere şöyle mesaj gönderdi: “İzmir’in gerek yerelde gerek genelde kalkınması için, İzmir’in sorunlarının çözümü için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız. İşin başında söylediğimiz çok net bir şey var. Başkanın elinden tutacağız, bütün kurumlara gidip sorunları çözeceğiz. Burada elden tutmada yanlış anlaşılma olmasın. El ele vereceğiz. İzmir’in işlerinin çözümünde parti rozetimizi kenara bırakıp İzmir’e hizmet öncelikli bir anlayış içinde çalışacağız. İzmirli merak etmesin, gelecek bugünden daha güzel olacak.”


Vatan


Geri Dön