23 / 04 / 2024

İzmir'de 1 milyon konut riskli bulundu!

İzmir'de 1 milyon konut riskli bulundu!

Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri Kentsel Dönüşüm Kongresi 'nde konuşan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Varan, İzmir'de 1 milyonun üzerinde konutun acilen dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı ile Event Ayna tarafından düzenlenen Şehrin Geleceği; Geleceğin Şehri Kentsel Dönüşüm Zirvesi Hilton Oteli'nde yapıldı. Toplantıya Çevre ve Şehircilik İI Müdürü Selahattin Varan ile Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır katıldı. EGİAD'ın da sponsor olduğu toplantıda EGIAD Başkanı Seda Kaya ile açılışa katılacakları ve birer sunum yapacakları belirtilen  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise katılmadı. 


DEPREMDEN ÖNCE YAPALIM 

Kongrede yaptığı konuşmada Türkiye nüfusunun yüzde 98'inin birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yaşadığını, her an deprem riskiyle karşı karşıya olunduğunu anlatan izmir Çevre ve Şehircilik II Müdürü Selahattin Varan, "100 yılı aşkın sürede meydana gelen 130 depremde 100 bin insan hayatmı kaybetti. 2 milyon ev yıkıldı.Deprem yıkmadan biz yıkalım. Çünkü can herşeyden kıymetli" dedi. 


Türkiye'deki yapı stoğunun büyük kısmının eski mevzuatlara göre inşa edildiğini dile getiren Varan, ülkedeki 6 milyon 500 bin adet yapının hemen, 14 milyon yapının da 20 yıl içerisinde dönüşmesi gerektiğini kaydetti. 


İZMİR'İN YARISI ÇÜRÜK 

İzmir genelinde ise bina yaşı ortalamasının 25 olduğunu, kaçak ve çarpık yapılaşma oranının ise raporlara göre yüzde 60-65 düzeylerinde bulunduğunu ifade eden Varan, "İzmir'de 1 milyonun üzerinde konutun hemen dönüşmesi gerektiği görülmektedir. İzmir'in, kentsel dönüşümde çok ciddi bir ameliyat masasına yatırılması lazım raporlara göre İzmir'deki binaların % 60-65'nde dönüşüm yapılması gerkiyor" diye konuştu. İzmir genelinde dönüştürülmesi gereken alanın 4 milyon 371 bin hektar olduğunun tespit edildiğine, bu alanlarda yıkılması gereken bina sayısının ise 313 bin olduğuna işaret eden Varan, şu anda Biiyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentteki toplam bin 147 hektar alanda çalışma yaptığını kaydetti. Varan, gün geçtikçe kentsel dönüşüm ile ilgili farkındalığın arttığını, 2014 yılında 12 bin riskli yapı tespit edildiğini, şu anda 8 bin vatandaşa yaklaşık 4,5 milyon lira değerinde kira yardımı yaptıklarını sözlerine ekledi. 


BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE 

Mütahitler Fedarasyonu Başkanı Necip Nasır ise kentsel dönüşümün sosyal bir proje olduğunu hatırlatarak, bu konuda herkesin itidalli davrandığını ve sağduyulu hareket ettiğini vurguladı. Dönüşüm uygulamarının şekline karşı olunsa bile herkesin kentsel dönüşümü istediğini kaydeden Nasır, "2005 ve 2012'de çıkan yasalar artık icraata geçirilmeli. Çünkü bizi bekleyen büyük tehlikeler de var. İzmir kentsel yenilemede birinci sırada. Kentin yüzde 85'i dönüşmek zorunda. Ama İzmirliler kendi oturduğu semtte yaşamını sürdürmek istiyor. İstanbul'da, Bitlis'te yaşayanları başka semtlere kaydırabilirsiniz ama Izmirli'yi buna ikna edemezsiniz. İzmir'de dönüşüm tamamen kendi yerinde, kendi merkezinde olmalıdır" dedi. 


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön