25 / 04 / 2024

İzmir'de benzin istasyonlarının imar alanları tartışılıyor

İzmir'de benzin istasyonlarının imar alanları tartışılıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, Doğal Karakteri Korunacak Alan olarak belirlenen alanda yapılması öngörülen akaryakıt istasyonlarına ilişkin komisyon raporları tartışmalara neden oldu



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin temmuz ayı ikinci oturumu, Meclis Birinci Başkan Vekili Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında toplandı. 25 bin ölçekli  İzmir  Kentsel Bölge Nazım İmar Planı'nda, Doğal Karakteri Korunacak Alan olarak belirlenen Bornova'ya bağlı Beşyol köyündeki akaryakıt ve likit petrol gazı tesis alanı olarak belirlenmesine ilişkin iki komisyon raporunun görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti Meclis üyesi Murat Akdemir, konuyla ilgili müracaatların yıllardır komisyonlarda beklediğini söyledi.

Önergeye konu olan akaryakıt istasyonu kurulacak parsellerin, imar planlarında "Doğal Karakteri Korunacak Alan" olarak belirlenmesi nedeniyle başvuruların İmar Komisyonunca reddedildiğini anlatan Akdemir, "Konuyla ilgili farklı komisyonlar tarafından, farklı kararlar veriliyor. Her iki dosyanın geliş sırası ile mecliste görüşülme süreçlerinde aksaklıklar var" dedi.

Dosyaların, bazı durumlarda mecliste yıllarca beklediğini savunan Akdemir, şöyle konuştu: "Bazı dosyalar meclisten daha süratli geçiyor. Çeşitli dosyaların farklı değerlendiriliyor olması, meclisin itibarına gölge düşürüyor. Meclisin, belediye başkanının ve komisyonların, bu konularla ilgilenmesi ve şaibeleri ortadan kaldırması gerekiyor. Dosyalar uzun süre mecliste bekletildiği, yasal süresi içinde görüşülüp karara bağlanmadığı gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 13 Bayındırlık ve İmar Komisyonu üyesi hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi. Komisyonlara gelen dosyalarla ilgili bir prensip kararı alınmalı. Komisyondaki önergeler geliş sırasına göre karara bağlanmalı." 25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı'nda acil revizyon yapılması gereken yerler bulunduğunu iddia eden Akdemir, "25 binlik planlarda revizyon yapamazsak, büyük bir fırsatı kaçırırız" diye konuştu.

CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise İmar Komisyonu olarak yaptıkları inceleme sonucunda söz konusu alanların akaryakıt istasyonu yapılmasına elverişli olmadığını tespit ettiklerini bildirdi. İmar Komisyonuna gelen dosyaların, bekletilmeksizin, yasal süresi içinde incelenip karara bağlandığına dikkati çeken Akdemir, "Meclisin önünü açmak için çalışıyoruz. Doğal Karakteri Korunacak Alanlar, İzmir'in akciğerleridir" dedi.

Konuşmaların ardından, önergeler, AK Partili meclis üyelerinin itirazına karşın, oy çokluğu ile reddedildi. (AA)


Geri Dön