18 / 04 / 2024

İzmir'de Pınarbaşı yarış pisti, Polen Tatil Köyü kararları iptal!

İzmir'de Pınarbaşı yarış pisti, Polen Tatil Köyü kararları iptal!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kapatılan İl Özel İdaresi mallarının dağıtımıyla ilgili İzmir Valiliği’nin aldığı kararların iptali için açtığı 200 davadan sonuçlananlar arasında 47’sini kazandı 17’sini kaybetti.




İzmir Büyükşehir Belediyesi, kapatılan İl Özel İdaresi mallarının dağıtımıyla ilgili  İzmir  Valiliği’nin aldığı kararların iptali için açtığı 200 davadan sonuçlananlar arasında 47’sini kazandı 17’sini kaybetti.


Mahkemeler, son olarak Valiliğin Milli Eğitim’e verdiği ve İmam Hatip Lisesi yapılan İl Özel İdaresi binası, Foça Polen Tatil Köyü, Pınarbaşı Yarış Pisti kararlarını iptal etti. Karayolları Bölge Müdürlüğü ve ilçe belediyere verilen iş makinaları kararlarına da tek tek iptaller gelmeye başladı.


İl Özel İdarelerinin kapatılması sürecinde, Valilik Mal Paylaşım Komisyonu’nun Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir İl Özel İdare malını vermemesi tartışmalara neden olmuş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir’in mallarını kimseyi ham yaptırmam" açıklamasıyla sert tepki göstermişti. İzmir’deki sivil toplum örgütleri de Kocaoğlu’nun "İzmir’in malı İzmir’de kalmalı" çağrısına destek verdi.İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mal paylaşım kararlarıyla ilgili açtığı 200 davanın ardından ise hukuki süreç beklenmeye başlandı.


Valilik Mal Paylaşım Komisyonu’nun aldığı, kapatılan İl Özel İdaresi mallarının dağıtımı kararlarıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı hukuk mücadelesinde mahkemeden ilk kararlar Haziran ayında çıktı. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi, sonuçlanan ilk 5 davanın 3’ünde Büyükşehir Belediyesi lehine karar verdi. Bergama şantiye alanı, Kaynaklar futbol sahası ve ÇEŞTAŞ hisseleriyle ilgili kararları iptal etti. Aliağa’daki kaymakamlık lojmanı ve Vaktaş hisseleriyle ilgili kararları ise hukuka uygun bulduğu için iptal talebini reddetti.


Büyükşehir’in açtığı davalar Haziran’dan itibaren tek tek sonuçlanmaya başladı. Bugüne kadar sonuçlanan davalarda Büyükşehir Belediyesi Valilik Paylaşım Komisyonu’nun 47 kararını iptal ettirmeyi başardı. Bergama Şantiyesi, Kaynaklar futbol sahası, Çeştaş hisseleri ve İl Özel İdare binasının Kemeraltı’ndaki eski binasıyla ilgili kararlar mahkeme tarafından iptal edildi. Buna karşın 17 davayı kaybetti. Ancak kaybedilen davaların lojman, yol, ilçe belediyelerin de açtığı davalarda mahkemelerin verdiği ilçe belediyeler lehine kararlar olduğu dikkat çekti.


İMAM HATİP LİSESİ OLAN OZEL İDARE BİNASI KARARINA İPTAL

 


Büyükşehir Belediyesi’ni sevindiren mahkeme kararları Temmuz ayının sonlarında geldi. İzmir 4. İdare Mahkemesi peş peşe verdiği kararlarla Kemeraltı’ndaki Yeni İl Özel İdare binası, Pınarbaşı Yarış Pisti ve Foça Polen Tatil Köyü kararlarını iptal etti. Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binası yapmak istediği, İl Özel İdaresi’nin restore ettiği Kemeraltı eski Tekel tütün deposu binasını Valilik bünyesindeki Mal Paylaşım Komisyonu tarafından Valilik Yatırım İzlemi Koordinasyon Başkanlığı’na devretdildikten sonra Komisyon da binayı Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis etti. Milli Eğitim İl Müdürlüğü de burayı Hisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi yaptı. İzmir 4. İdare Mahkemesi 6360 sayılı İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarını il sınırları yaptığına, İl Özel İdaresi’nin nerdeyse tüm görevlerini belediyeye devrettiğine ancak Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir taşınmazın verilmediğine dikkat çektii kararında binayla ilgili Valilik komisyonunun devir kararını iptal etti. Böylece İmam Hatip Lisesi olarak kullanılan bina Valilik’in yeni alacağı ve mahkeme kararı doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi’ne verilecek.


PINARBAŞI YARIŞ PİSTİ VE POLEN TATİL KÖYÜ DE BÜYÜKŞEHİR’E

 


İzmir 4. İdare Mahkemesi, Valilik Mal Paylaşım Komisyonu’nun Maliye Hazinesi’ne devrettiği Hazine’nin de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis ettiği Bornova’daki Pınarbaşı Yarış Pisti’yle ilgili kararı da iptal etti. Mahkeme, alanın kentsel ve bölgesel spor alanı olduğunu, belediyelerin de kentte yaşayanlara spor yaptırma görevi bulunduğuna dikkat çekti. Foça’daki Polen Tatil köyüyle ilgili Valilik’in verdiği Maliye Hazinesi’ne devir kararı da İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Tarla vasfındaki taşınmaz üzerinde bulunan tatil köyüyle ilgili kararda mahkeme, yerel düzeyde hizmetlerin büyük kısmının İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini, il özel idaresindeki malların dağıtımında ise kamu yararı hizmet gereği nesnel ve adil ölçütte esaslar dikkate alınmadığı için kararın iptaline karar verdi.


Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı davalar arasında Konak İmariye mahallesinde bölgesel park olarak ayrılmış jeolojik sakıncalı bir alan da yeraldı. Öte yandan Valilik’in ilçe belediyeler, Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne verdiği iş makinaları kararlarının iptali için açtığı davalardan bazıları da sonuçlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin Selçuk, Menderes, Dikili, Beydağ, Kiraz belediyeleri Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne verilen iş makinalarına yönelik davalarıyla ilgili kararları da ardı ardına geldi. Valilik, yazıyla ilçe belediyesi ve Karayolları’ndan iş makinalarını geri vermelerini istedi. Valilik Özel İdare’nin 288 aracını dağıtmış, ilçe belediylere 188 tane vermişti. Ancak, Karşıyaka, Konak, Buca, Çiğli, Bayraklı, Gaziemir, Balçova, Güzelbahçe, Narlıdere, Foça, Seferihisar’a araç verilmemişti.


Hürriyet Yerel




Geri Dön