29 / 03 / 2024

İzmir’de suya yüzde 5 zam!

İzmir’de suya yüzde 5 zam!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İZSU 2016 yılı bütçesi kapsamında İzmir’de su tarifesine 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yüzde 5 oranında zam yaptı. İşte zamlı tarife...



Meclis’in tartışmalı oturum sonunda oy çokluğuyla onayladığı yeni tarifeye göre 0-20 metreküp arası kullanımda suyun metreküpü 3,43 TL’den 3,60 TL’ye, 21 ve üzeri kullanımda ise 8,03 TL’den 8,44 TL’ye çıkacak.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 2016 yılı bütçe görüşmelerinin ikinci ayağında İZSU Genel Müdürlüğü’ne ait bütçe belediye meclisinin onayına sunuldu. Ak Parti’nin yüzde 10’luk indirim talebi ve ret oylarına karşılık CHP’li üyelerin oy çokluğu ile kabul edilen 2016 bütçesine göre içme suyu tarifesine yüzde 5 oranında zam yapıldı.


İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin oluşturduğu İZSU Genel Kurulu’nda İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılına ait 1 milyar 774 milyon 849 TL’lik bütçesi AK Parti Grubu’nun ret oylarına karşın CHP ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. AK Parti Grubu oturumun başında su tarifelerinde yüzde 10 indirim yapılması için önerge verdi. Ancak, önerge gündeme alınmadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu, önergeye "İşin içine siyaset karıştırmayın" sözleriyle tepki verdi. 


AK PARTİ’DEN ZAM ELEŞTİRİSİ


İZSU bütçesiyle ilgili eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, bütçede yeralan yüzde 5 oranındaki su zammına tepki gösterdi. CHP’li belediye başkanlarının yönettiği Aydın’da geçen yıl suya zam yapılmadığını, Eskişehir Belediyesi’nin tepkiler üzerine su zammında vazgeçtiğini, Çanakkale’de 3, Edirne’de 2 yıldır suya zam yapılmadığını, Tekirdağ ve Kırklareli’nde de durumun aynı olduğunu belirten Doğan "İzmir’de son iki yılda suya yüzde 15 zam yapıldı. İzmir’in arıtma tesislerini ve kapasitesini örnek gösterebilir, yatırımlar gerekçesiyle zamları savunabilirsiniz. Peki diğer CHP’li belediyeler yatırım yapmıyor mu? Bu belediyeler suyla ilgili proje üretmiyor mu" dedi.


Su tarifelerinde daha önce konut dışı tarifelerde yapılan indirimleri de eleştiren Doğan, belediyenin kendi binasında kullanılan suyun İzmirlilerin kullandığı sudan daha ucuz olduğunu söyledi. Doğan "Bunun neresi sosyal demokratlık? Bizim önerimiz suyu maliyetine satmak. Gelin inadınızdan vazgeçin. Sudaki kayıp Kaçak oranının düşürün. Suyumuzun üçte biri boşa gidiyor" dedi. Doğan, iki yılda suya yüzde 15 zam yapan belediyeye İzmirlilerin 2019 yılında gereken yanıtı vereceğini umduğunu söyledi. AK Parti Grubu atkı su bedelinin yüksek olmasını da eleştirdi.


KOCAOĞLU "ÖNCE TEŞEKKÜR ETMELİSİNİZ"


Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise eleştirilere yanıt verdi. Her kentin kendine özgü koşulları olduğunu belirterek, "Biz atık suyu taşımak, arıtmak için, kullanım suyundan daha fazla para harcıyoruz. Temizliyoruz, doğayı, suyu, toprağı kirletmemek için elimizden geleni yapıyoruz. ’Atık su bedeli yüksek’ lafının tercümesi bu. Örnek bir iş yapıyoruz. Bunu bir defa beynimize sokacağız. ’Helal olsun bu belediyeye, helal olsun bu İZSU’ya ki 55 arıtma çalıştırıyor, 9 tane daha yapmaya çalışıyor, memleketi pislik götürmüyor’ denmesi, tebrik etmesi lazım. Bir kere teşekkür edeceksiniz" dedi. Kayıp kaçak su oranlarını düşürmek için çalışmaların aralıksız olarak sürdüğünü belirten Kocaoğlu, "İZSU kayıp kaçak ile devamlı mücadele ediyor. 17 sene evvel bu kentte su kaçağı yüzde 63 idi. Biz bunu yüzde 30’lara getirdik" dedi.


İZMİR’DE SU DİĞER İKİ BÜYÜK İLİMİZDEN UCUZ


Kocaoğlu, suya zam konusunda yapılan eleştirilere yanıt vermeye AK Parti Grubu’na "Elinizi vicdanınıza koyun" diye seslenerek başladı. AK Parti Grubu’na yönelik konuşan Kocaoğlu "Öbür tarafta iktidarsınız. Eskiden ben suyu 3.43 TL’ye satıyordum. Bir yönetmelik çıktı, denge değişti. Realite budur. Atık su bedeli ile temiz su bedelinin toplamı İZSU’nun alması gereken su bedelidir. Zam sonrasında İzmir’deki su diğer iki büyük ilimizden de ucuzdur. Birisi zaten otomatiğe bağladı, her ay enflasyon oranında zam yapıyor. Geçen gün Ege’de bir ilimiz suya yüzde 25 zam yapmış. Herhalde zevk olsun diye zam yapmadılar" dedi


TAHTALI BARAJI TEHDİT ALTINDA


Aziz Kocaoğlu, Tahtalı Barajı’nın altın madeni tehdidi altında olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Havzalarda yapılan yasal değişikliklerle Aziz Kocaoğlu’nun bu konuda konuşması malesef ve malesef bir sivil toplum örgütünün konuşması düzeyine indirilmiştir. Eskiden İZSU’nun yetkisi vardı. bugün yok. Bugün İZSU istenildiği zaman Valilikte kurulan altın madeni izleme komisyonuna çağrılıyor, ama hiçbir şeye bulaştırılmıyor. Yani denetim görevini yapamıyor. İstediği evraklar verilmiyor, tahlil ettirmek için istediği numuneler verilmiyor. İZSU numune almak için altın madeni sahasına giremiyor. ’Konuşmuyor, konuşmuyor’ diyorlardı, konuştum işte. Tahtalı Barajı ve Çamlı Barajı altın madeninin tehdidi altındadır. Tahtalı Barajı bittiği zaman İzmir’e hak getire. Allah sonumuzu hayır etsin. İzmir’in su havzası olsa bizim Gördes’te, Akhisar’da, Manisa’da ne işimiz var" dedi.


YENİ TARİFE 1 OCAK’TAN İTİBAREN GEÇERLİ


Onaylanan İZSU bütçesinde yeralan yeni tarifeye göre 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren konut abonelerinde suyun metreküpü 0-20 metreküp arası kullanımda 3.43 TL’den 3.60 TL’ye çıkacak. 21 ve üstü kullanımda ise suyun metreküpü 8.03 TL’den 8.44 TL’ye yükselecek. Yeni tarifede konut dışı genel tarifelerde kademesiz 7.88 TL olan birim fiyat 8.28 TL’ye çıktı. Yine kademesiz olan belediye tarifesi 7.52 TL’den 7.89 TL’ye, park ve mezarlıklar tarifesi ise 3.66 TL’den 3.84 TL’ye çıktı. Resmi dairelerden alınan suyun 7.52 metreküp fiyatı 7.89’e, turistik tesislerde ise 7.88 TL’den 8.28 TL’ye yükseldi. Resmi okul ve hastalerde ise 7.20 TL olan fiyat 7.89 oldu. Orman köylerinde ise suyun metreküpü 0.87 kuruştan 0.90 kuruşa çıktı.


Milliyet




Geri Dön