19 / 04 / 2024

İzmir'de tarihi eserlerin restorasyonunda tahribat yapıldı!

İzmir'de tarihi eserlerin restorasyonunda tahribat yapıldı!

İzmir'de vakıflara ait pek çok eserin işleminin yapılmış gibi gösterilerek, devletin zarara uğratıldığı belirlendi



Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevlendirdiği 4 müfettiş, İzmir'de restorasyonu yapılan eserlerin tamamına yakınında bilim ve sanat ilkelerine uyulmadığını saptadı. Müfettişler, imalat gerçekleştirilmediği halde yüklenici firmalara onlarca kalem üzerinden fazladan ödemeler yapıldığını belirledi. Ödemeler arasında, Bergama Hacı Hekim Hamamı'na yapılacak minare ile Gürcüzade Cami'sine cemaatin kendi cebinden yaptırdığı avlu döşemesi için yüklenici firmaya para ödenmesi gibi pek çok ilginçlikler de bulunuyor.

RAPOR RAFA KALDIRILMIŞ

İzmir'deki usulsüzlükler ilk olarak 2007'de Devlet Denetleme Kurulu'nun yaptığı denetimle tespit edildi. Ancak bir süre rafa kaldırılan rapor tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, bağlı bulunduğu Bakan Hayati Yazıcı'nın ‘soruşturun' talimatı üzerine dosya raftan indirildi. 4 müfettiş,  İzmir  Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün 4 yılda gerçekleştirdiği 38 proje temini, 23 müşavirlik hizmeti ile 41 restorasyon ihalesini inceledi.

HAMAMA HAYALİ MİNARE

Müfettişler, eski eser tescilli Tire Necmettin Karakadı Külliyesi, Manisa Hüsrev Ağa Hamamı, İzmir Bergama Hacı Hekim Hamamı, İzmir Konak Agora Vakıf İşhanı, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü hizmet binasındaki restorasyonların geri dönüşü olmayacak biçimde tahribata yol açtığını saptadı. En dikkat çekici usulsüzlük ise Bergama Hacı Hekim Hamamı'na minare yapımı oldu. Müfettişler, hamamın restorasyonu için hazırlanan maliyet cetveline minare parası eklendiğini tespit etti
Star


Geri Dön