28 / 03 / 2024

İzmir'deki İstinye Park arazisinin devir işlemleri bugün gerçekleşecek!

İzmir'deki İstinye Park arazisinin devir işlemleri bugün gerçekleşecek!

Doğuş ve Orjin Group Konak Belediyesi’nden araziyi 60 milyon liraya satın almıştı. Burayı park yapmaya hazırlanan grup, belediye meclis üyelerinin ‘idari mahkeme’ çıkışıyla karşılaşmıştı. Arazinin devir işleminin bugün gerçekleşmesi bekleniyor.




İstanbul’da lüksün eksenini kaydıran İstinyePark AVM, Doğuş ve Orjin gruplarının ortaklığıyla gerçekleşmişti. Aynı gruplar İstinyePark markasını İzmir’e de taşımak için 3 yıl önce kolları sıvamış ve Orta Gayrimenkul isminde bir şirket kurmuştu.  İzmir  Üçkuyular’da gerçekleşecek, 88 bin metrekare araziyi park ve yeşil alan olarak ayıran proje bir anda tartışmaların odağına oturdu. Yatırımcı Doğuş Holding ve Orjin Grup, Türkiye’nin en yeşil projesini yapacağını iddia ediyor. Ancak tartışmalar sürüyor. Hürriyet, projenin detaylarına ulaştı.


FİYAT 3 KATINA ÇIKTI


Araziler hariç 300 milyon dolar yatırımla gerçekleşecek olan İzmir İstinyePark projesinin hemen yanında iki akaryakıt istasyonu bulunuyordu. Orta Gayrimenkul, bu akaryakıt istasyonlarından birini tam olarak AVM’nin görüş alanı içerisinde olduğu için satın almak ve tamamını parka dönüştürmek istedi. Akaryakıt istasyonu Konak Belediyesi’nin Merbel şirketine aitti. Gelen talep üzerine Merbel 23 milyon lira muammen bedel ile araziyi ihaleye çıkardı. İnternetten canlı yayımlanan ve toplam 5 firmanın katıldığı ihaleyi, Orta Gayrimenkul vergiler dahil 60 milyon lira ile kazandı. Böylece 3500 metrekare arazi, muhammen bedelin 3 katına satılmış oldu. Grup arazinin tamamını parka dönüştüreceğini açıkladı. Bazı belediye meclis üyeleri ise ihalenin iptali için idari mahkemenin yolunu tuttu. Söz konusu arazinin devir işlememinin bugün tamamlanması bekleniyor.


ÖRNEK OLMA HEDEFİ


Doğuş ve Orjin grupları, çehreyi değiştirecek projenin hemen yanındaki akaryakıt istasyonunu parka dönüştürmenin yanında, AVM ve otoyol arasında kalan 88.500 metrekarelik yol kenarı arazisini de Karayolları’na müracaat ederek ağaçlandırmak istedi. Hem Doğuş hem de Orjin gruplarının, yeşilde örnek olmak için yapacağı projenin tartışılması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığı öğrenildi.


50 milyon dolara otogarı yeraltına alıyor


PROJE hemen yanındaki otogarı yerin altına alarak modernize ediyor. Bunu da tamamen hibe olarak yapan yatırımcı grup, otogarın üzerinde kalan kısmı da yeşillendiriyor. Projenin bu kısmı için 50 milyon dolar yatırım yapılacağı öğrenildi.


‘Logomuz bile ağaç’


DOĞUŞ ve Orjin gruplarına yakın isimler, hem Ferit Şahenk’in hem de Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım’ın yeşil konusunda büyük hassasiyet gösterdiğini söylüyor. İzmir’de hayal kırıklığı yaşayan yatırımcıların yakın çevrelerine “İstinyePark’ın logosu bile ağaç. Biz şu anda mezbelelik haldeki bir araziyi değerli hale getirmek ve ağaçlarla donatmak için yola çıkmışken, mahkemelik olduk” diyerek serzenişte bulunduğu öğrenildi. 


Hürriyet


Geri Dön