19 / 04 / 2024

İzmir'deki metro hatları krize takıldı

İzmir'deki metro hatları krize takıldı

Üçkuyular-Narlıdere, Üçyol-Buca ve Halkapınar-Otogar metro projeleri, 2010-1017 Stratejik Planı'nda yerini almadı



Üst üste yaşanan aksilikler nedeniyle Üçyol-Üçkuyular ve Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 Metro projelerinde bir türlü yüzü gülmeyen  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, daha önce ihaleye çıkacağını duyurduğu yeni metro hatlarını da öteleme kararı aldı. Meclis'ten geçen 2010-2017 Stratejik Planı'nda, projeleri hazır olan Üçkuyular-Narlıdere, Üçyol-Buca Tınaztepe ve Halkapınar-Otogar metro hatlarına yer verilmedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapımı öngörülen yeni metro hatlarını ileri bir tarihe ertelediklerini söyledi. Bu projelerden vazgeçmediklerinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, "Dünyada ve ülkemizde ekonomik kriz var. Belli önceliklere yer vermek durumundayız. Ayrıca finansman dengesini de sağlamak zorundayız. İzmir genelinde yapımı devam eden 90 kilometrelik metro hattı devreye girince, kent genelinde ulaşımda büyük bir rahatlama olacak. Şimdilik bu projeleri öteledik" dedi.

ASKIYA ALINDI
"İzmir'i demir ağlarla öreceğiz" sloganıyla yola çıkan Büyükşehir, kenti demir ağlarla örme projesini askıya aldı. 2009'un Ocak ayında tamamlanıp hizmete girmesi öngörülen Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez metro projesi, verilen ek süre uzatımlarına rağmen bitirilemedi. Yüklenici firma işi yasal süresi içinde tamamlayamadığı için, Büyükşehir tarafından sözleşme tek taraflı feshedildi. Projenin tamamlanması 2010'a kaldı. 2007'de bitirilmesi öngörülen Üçyol-Üçkuyular hattı da aksaklıklar yüzünden yarım kaldı. Bu işin tamamlanması da 2011'e kaldı. Yaşanan bu gecikmeler, Üçkuyular-Narlıdere, Üçyol-Buca ve Halkapınar-Otogar arasında yapılması planlanan metro projelerinin de ileri bir tarihe ötelenmesine neden oldu. Gemiyi sağ salim yüzdürmek zorundayız" diyen Başkan Kocaoğlu, projeleri aciliyet durumunlarına göre hayata geçireceklerini ifade etti. Kocaoğlu, şöyle konuştu:

ÖNCELİKLİ İŞLER
"Bir süre sonra önümüz açılacak. Arıtmalar hızlı şekilde bitiyor. 12 arıtma yapmak kolay iş değil. Üç-beş ay içerisinde toparlanıp önümüzü göreceğiz. Projeleri, aciliyet durumuna göre sıraya koyduk. Bir yandan metroya ağırlık verirken diğer yandan yeni yollar, arterler de açmak zorundayız. Hepsini dengeli şekilde götürmek istiyoruz. Fuar alanını kendi gücümüzle yapacağız. Bu işlere de kaynak ayırmalıyız."
Ertan Gürcaner/Yeni Asır


Geri Dön