28 / 03 / 2024

İzmir'deki Paterson Köşkü sanat merkezi olacak!

İzmir'deki Paterson Köşkü sanat merkezi olacak!

Ödenek yetersizliği nedeniyle yıllarca yapımı tamamlanamayan Bornova Kültür Merkezi ile yanındaki ünlü Paterson Köşkü, sanatseverleri konuk etmeye hazırlanıyor.



İzmir Valisi Mustafa Toprak, kültür merkezi inşaatı incelemeleri sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 1987 yılında tahsisinin yapıldığını, 1993 yılında da programa alındığını anlattı.


Bornova Kültür Merkezi ihalesinin 2007 yılında gerçekleştirildiğini belirten Toprak, yıllarca tamamlanamayan tesisin ödeneğinin 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca verildiğini ifade etti. İhalenin ise Yatırım İzleme ve Koordinasyon Daire Başkanlığınca yapıldığını aktaran Toprak, "Kültür merkezimiz geçmişte gecikmeleriyle anılsa da İzmir'e yakışan kültür merkezi inşaatı 2017 yılında bitecek. Salonları, fuaye alanları, misafir alanlarıyla sanatseverleri ağırlayacak" dedi.


Merkezde Üç büyük salon


Vali Toprak, kültür merkezinin 979, 488 ve 400 kişilik üç ayrı salonu bünyesinde barındıracağını dile getirerek, şu bilgileri verdi:


"Tesiste kafeteryalar, sanatçı çalışma alanları olacak.  İzmir  Devlet Opera ve Balesi, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ile İzmir Devlet Senfoni Orkestrası müdürlükleri için de merkezde yer oluşturacağız. Burası, İzmir'in kültür ve sanat faaliyetlerinin yapılacağı çok amaçlı salonları içeren, otopark ve teknik donanımlarıyla mükemmel bir alan olacak. Geçmişteki gibi gecikmelere izin vermeyeceğiz. Gelecek yılın ortalarına doğru inşaatı tamamlamış olacağız."


Merkez için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2007 yılında 19 milyon lira ödeme yapıldığını söyleyen Toprak, yeni dönem harcamalarla inşaat maliyetinin 60 milyon lirayı bulacağını belirtti.


Donanım bedeliyle kültür merkezinin 70-80 milyon liraya ulaşacağını aktaran Vali Toprak, "Temel hedefimiz İzmir'i kültür sanat alanında önemli bir merkez haline getirmek. Özel kesimlerin, yerel otoritelerin katkısıyla İzmir önemli bir cazibe merkezi olacak" dedi.


Mustafa Toprak, Bornova Kültür Merkezi kullanım alanının 38 bin, oturma alanının da 11 bin metrekare olduğunu, sanat faaliyetleriyle ulusal ve uluslararası ölçekte hizmet vereceğini de vurguladı.


Sırada Paterson Köşkü var


Vali Toprak, Osmanlı döneminde İzmir'de ticaretle uğraşan İskoç Paterson ailesince kullanılan ve 30 yıldır metruk haldeki İzmir'in en büyük levanten köşkünün de kente kazandırılması için çalışma yapılacağını söyledi.


Bornova'nın kalbinde yer alan bina yapımının 1857 yılına tarihlendiğine değinen Toprak, yapının restorasyonu ile devri için 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında protokol imzalandığını ancak onarım projesinin uzamasıyla işin geciktiğini ve Bakanlığın protokolü feshettiğini anlattı.


Bakan Mahir Ünal'ın kenti ziyaretiyle restorasyon çalışmalarının yeniden gündeme geldiğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile geçen ay protokol imzalandığını dile getiren Vali Toprak, "Belediye bu binayı yaptığı restorasyon projesi çerçevesinde 3 yılda restore edecek ve Bakanlığın kullanımına verecek" değerlendirmesine yer verdi.


Toprak, restorasyon çalışmalarının ardından Paterson Köşkü'nün İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile Türk Sanat Müziği korosunun idari alanları olarak kullanılacağını, kültürel aktivitelere ev sahipliği yapacağını, sanatseverleri ağırlayacağını sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön