28 / 03 / 2024

Zorlu Konak projesi onaylandı!

Zorlu Konak projesi onaylandı!

Zorlu Holding tarafından İzmir Konak'ta inşa edilmek istenen ve tepkiler üzerine geri çekilen gökdelen projesi tekrar gündemde. Gökdelen için onay kararı askıya çıkarıldı.



Zorlu Holding tarafından  İzmir  Konak'ta Pasaport mevkiinde hayata geçirilen gökdelen tartışması tekrar gündeme geldi. Sözcü Gazetesi'nden Gökmen Ulu'nun haberine göre; 146 metre yüksekliğe sahip olacağı açıklanan devasa yapı için Aralık 2019'da ilk kazmanın vurulmasının ardından kamuoyundan gelen tepkiler sebebiyle proje faaliyeti durdurulmuştu. 

Konak Belediyesi tarafından geçen Temmuz'da plan tadilatı ve ruhsat değişikliği gerçekleştirilerek, projeye onay verildiği ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de Konak Belediyesi'nin 132 metreye düşürdüğü yüksekliği 84 metreye düşürerek onayladığı açıklandı.

Zorlu Konak projesi onaylandı!

GÖKDELENE ONAY KARARI ASKIYA ÇIKTI

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, söz konusu projnin onay verilmesi tepkiyle karşıladı. Konak Belediyesi tarafından onay verilen 1/1000'lik uygulama imar planı değişikliğinin askıya çıkarıldığını belirten oda yönetimi, 26 Ekim 2021 tarihine kadar itiraz hakkı olduğunu aktardı. Topluma itiraz çağrıs yapan oda yönetimi, vatandaşlara yol göstermek amacıyla spo.orgtr isimli resmi internet sitesinde örnek bir dilekçe paylaştı. Bu konuda bir basın toplantısı gerçekleştireceklerini de belirten oda yönetimi yazılı bir açıklama yayınladı. 

GERİ ÇEKİLEN PROJENİN ONAYLANMASINA İTİRAZ

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan kamuoyu açıklamasında, söz konusu projenin ve verilen onayların şehircilik bilimine ve hukuka aykırı olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Zorlu Konak Projesi dahil olmak üzere çok sayıda alana ilişkin 7221 Sayılı Kanun ile 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 8. Maddesi'ne eklenen hüküm doğrultusunda çevre plan kararları ile uyumsuz olacak şekilde yükseklikler belirlenmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, “İzmir halkının tepkisi ile geri çekilen projenin yeniden gündeme gelmesi açıkça meslek odaları ve İzmir'de yaşayan yurttaşların hassasiyetlerinin dikkate alınmadığı anlamına gelmektedir. Çevre plan kararları ile uyumsuz ve yaratacağı ek yük nedeni ile oluşacak kamu zararını engellemek amacıyla 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğine ilişkin görüş ve itirazlarınızı 26 Ekim 2021 tarihine kadar Konak Belediye Başkanlığı'na iletebilirsiniz” denildi.

Zorlu Holding’in İzmir’de yapacağı gökdelen için kat kararı bekleniyor!


Geri Dön