26 / 04 / 2024

İzmir'e yeni teknokent geliyor!

 İzmir'e yeni teknokent geliyor!

İZMİR Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden, Teknopark İzmir ana bölgesinde bir teknokent kurmayı hedeflediklerini söyledi.



İZMİR Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü ve Teknopark  İzmir  Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden, Teknopark İzmir ana bölgesinde bir teknokent kurmayı hedeflediklerini söyledi.Katma değeri yüksek ürün, hizmet ve servis sağlayarak Türkiye ekonomisine en yüksek düzeyde katkı vermek amacıyla çalışmalarına başlayan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark İzmir), paydaşlarına ve destekçilerine duyduğu sorumlulukla gelişmeye ve büyümeye devam ediyor. Faaliyetlerine başlamasının ardından 10 yılı geride bırakan ve ikinci 10 yılına yeni bir kimlik ve enerjiyle giren Teknopark İzmir, yeni döneminin ilk davetinde İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde yer alan paydaş Ar-Ge firmalarını ağırladı. Teknopark İzmir Firmalar Buluşması'15 adıyla düzenlenen yemekte, Bölge hakkında fikirler paylaşılırken, gelecek dönem planlamalarıyla ilgili de katılımcılara bilgi aktarıldı. Geceye; İYTE Rektörü ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden, İYTE Rektör Yardımcısı ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedat Akkurt, Teknopark İzmir Genel Müdürü Yücel Yaşar, İYTE Genel Sekreteri A. Bahadır Yaldız, Atmosfer Teknoloji Transfer Ofisi (Atmosfer TTO) Genel Koordinatörü Dr. Emrah Tomur, Ar-Ge Firmalarının Yetkilileri ve Teknopark İzmir çalışanları katıldı.


 PROF. DR. GÜDEN: ANA BÖLGEMİZDE YAPILAŞMA BAŞLIYOR

 İYTE Rektörü ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden, konuklara hitaben yaptığı konuşmada, Teknopark İzmir ana bölgesinde yapılaşmanın bu yıl başlayacağını belirterek, bu bölgede bir teknokent kurmayı planladıklarını söyledi. Prof. Dr. Güden, "Ana bölgemizde ilk olarak ESSİAD'ın EHİS LAB Test Merkezi inşaatının temelini atacağız ve ana bölgemiz bundan sonra hızla büyüyecek. Burada bizim düşündüğümüz bir teknoparktan çok bir teknokent. Biz hayallerimizi büyük tutuyoruz; siz de biliyorsunuz ki her şey hayalle başlar. Teknoparkları teknopark yapan esasen oradaki alt ve üst yapı değil, var olan insan kaynaklarıdır. Bu inovasyon ekosisteminin en önemli kaynağıdır. Biz de bu amaçla teknopark olarak daha fazla inovasyon yapan ve üretilen bilginin teknolojik transferini hayata geçiren bir atmosfer yaratmaya çalışıyoruz. İnovasyon Merkezimiz yakında açılıyor ve her yıl burada belirli sayıda girişimci alacağız. Temel hedefimiz çok açık, ulusal ve uluslararası başarılı olmuş orta ölçekte firmaların burada oluşmasını sağlamak. Bu kolay bir iş değil. Ar-Ge ve inovasyon söylenmesi kolay, ama çok derin altyapı ve kültür gerektiren olgulardır. Biz bunların temelini atıyoruz" dedi.



 YAŞAR: BAŞARILARIMIZIN YÜKLEDİĞİ SORUMLULUKLA ÇALIŞIYORUZ

 Teknopark İzmir'in çalışmaları ve gelecek dönem planları hakkında bir sunum gerçekleştiren Teknopark İzmir Genel Müdürü Yücel Yaşar da bölgenin her başarısının kendileri için yeni bir sorumluluk olduğunun altını çizdi. Yaşar şunları söyledi:

 "Geçtiğimiz yıl Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca açıklanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sıralamasında Türkiye 2'incisi olmak, bölgemiz için çok önemli bir başarı, aynı zamanda da büyük bir sorumluluk. Gelecek on yılımızı planlarken, bu sorumluluğun bilincinde olarak hareket ediyoruz. Ek bölgemizde doluluk oranımızın yüzde 100'e ulaşmasının ardından ana bölgemizi gündemimize aldık. Yine yakın zamanda Türkiye'nin kalkınma ajansı destekli ilk güdümlü projesi ile yapılan İnovasyon Merkezi'ni de bünyemizde hayata geçirip, üretilen nitelikli teknolojik bilgiyi katma değerli ürün/hizmete dönüştürmeyi, yeni kimliğimiz ve güçlenen yapımızla sürdürüyor olacağız."


 TEKNOPARK İZMİR 

Teknopark İzmir, Türkiye'nin 4'üncü teknoparkı olarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü içerisinde yaklaşık 2 milyon metrekarelik alan tahsisi ile İzmir'in önde gelen 21 kurum ve kuruluşunun ortaklığıyla 2002 yılında kuruldu; 2004 yılında ise faaliyetlerine başladı. Halen bölgesinde yer alan 133 yerli ve yabancı Ar-Ge firması, yaklaşık 900 Ar-Ge ve destek personeli, 266 milyon TL toplam cirosu, 20 milyon doları aşan ihracatı ve 14 patenti ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan son Teknoparklar Performans Endeksi'nde Türkiye 2'incisi oldu. Yakın zamanda Türkiye'nin kalkınma ajansı destekli ilk güdümlü projesi ile yapılan İnovasyon Merkezi'ni de bünyesinde hayata geçirecek olan Teknopark İzmir, tüm yenilikçi fikirlere kuluçka ortamı sağlayarak, üretilen nitelikli teknolojik bilgiyle ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edecek.



Hürriyet


Geri Dön