20 / 04 / 2024

İzmir’i yıkan imar planı ortaya çıktı!

İzmir’i yıkan imar planı ortaya çıktı!

30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen depremde çok sayıda bina enkaz oldu. Yıkımların nedenleri halen tartışılırken, Bayraklı ile Bornova'daki yıkımların nedeni ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.



İzmir günlerdir 30 Ekim'de meydana gelen depremin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan bu tabloya neden olan sorumluları tartışıyor. Milliyet’ten Mustafa Yılmaz'ın haberine göre; bir zamanlar tarım arazisi olan ve gevşek zemin yapısı nedeniyle yüksek yapılaşmaya uygun olmayan Bayraklı ile Bornova arasındaki bölgenin imar planlarında hiçbir jeolojik ya da jeoteknik etüt bile yapılmadığı ortaya çıktı.

İzmir’i yıkan imar planı ortaya çıktı!

Haziran 1979'da İmar ve İskan Bakanlığınca yapılan ve onaylanan 1/5000 ölçekli planların bugün yaşanan yıkımlara neden olduğu belirtildi. Bu ana planlar doğrultusunda 1/1000 ölçekli imar planlarının da 17 Eylül 1980 tarihinde onaylandığı belirlendi. Bu planlarla 8-9 katlı yapıların zayıf zeminli arazilerde inşa edilmesinin önünün açıldığı kaydedildi.

Plan notlarında ovada yapılaşma olması gerektiği belirtiliyor 

Bayraklı ve Bornova’nın bir bölümünü kapsayan plan notlarında bugünkü yapıyı ortaya çıkaran ifadeler yer alıyor. Söz konusu plan notlarında, “Bornova ve Bayraklı’nın ovada bulunan kısımları, metropolitan merkez sınırları içinde kalabilecek şekilde planlanması zorunludur” ifadeleri dikkat çekiyor.

Kentin gelişme yönü olan batı yönünde 

Bornova ve Bayraklı’da yıkımlara neden olan planlarda ayrıca şu ifadeler de bulunuyor: “Kentin gelişimi batı yönünde olmalıdır. Bornova’da yönetici merkez 2032 hektarlık alan kaplamaktadır. Önerilen yeni yönetici merkezi için 852 bin 600 hektar alanı kaplamaktadır. Önerilen Bayraklı(Atatürk Caddesi) ile makroformdaki İzmir-Bornova bölgesi çekiciliği, iş ve ticaret bölgesini kentsel artere ulaşacaktır.”

İzmir'de yıkılan binanın müteahhidinden şoke eden açıklama!

 

 

 


Geri Dön