26 / 04 / 2024

İzmirli depremzedeler destek bekliyor!

İzmirli depremzedeler destek bekliyor!

30 Ekim depreminde evleri yıkılan veya hasar gören İzmirli Depremzedeler devletten destek bekliyor. Evlerinin bir daha yıkılmamasını isteyen depremzedeler yeni projeleri görmek, süreci birlikte oluşturmak ve kredi ödemelerinde kolaylık talep ediyorlar. 



İzmir'de 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem sonrasında İzmirli depremzedelerin acıları tazeliğini koruyor. Milliyet köşe yazarlarından Hakan Tartan'ın haberine göre; depremde evleri hasar gören veya yıkılan vatandaşların devletten bir takım talepleri bulunuyor. Binden fazla binada ve 5 bine yakın bağımsız inşaat bölümünde hasar meydana geldi. Şu anda depremzede ailelerin boşaltılan, yıkılan, zarar gören binaları ile ilgili beklentileri var. Hasarın 5 milyar liradan fazla olduğu öngörülüyor. Depremden 10 binden fazla vatandaş etkilendi. Bayraklı, Bornova, Buca, Seferihisar, Konak. Hasarlı evlerin ilçelerinde yaşayan depremzedeler ilk günlerdeki duyarlılığın azaldığını görüşünde. 

İzmirli depremzedeler destek bekliyor!

 “7 ada bazlı proje alanı geliştirildi, bu alan dışında kalan ev sahiplerine adeta (başınızın çaresine bakın) dendi” iddiasındalar. “Bizi dinleyin” diyorlar, “Alınacak kararlardan önce bize fikrimizi sorun”. Doğrusu bu. Projeleri görmek istiyorlar: “Nasıl, nerede, kaç metrekare? Hak kaybı nasıl önlenecek? Rezerv alanda kimlere yer verilecek? Maddi gücü olmayan ne yapacak? Devlet nasıl destek olacak?  İzmir  Belediyesi hak kaybını önlemek için imar planlamalarında depremzede lehine bir düzenleme yapacak mı?”

Sorular, sorular...

Haklarını aramak için İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’ni (İzdeda) kurdular. Başkanları başından beri sorunların takipçisi Platform Sözcüsü ise Haydar Özkan. 

Şikayetleri ise kısa ve net “Unutulduk!”

“Yardımlar ulaşmadı. Evine girenler eşya yardımından yararlanmayacak dendi. Oysa büyük bir belirsizlik vardı. Proje alanları neye göre, nasıl seçildi, bilmiyoruz. Oysa bize danışabilirlerdi. Tapular Hazine’ye devredildi. Ne kağıt imzaladığını bilmeyenler var. Evler küçüldü, 130 metrekare 80 metrekare oldu. Katlar değişecek. Zemin + 7 kat olan evler, zemin + 5 kat yapılacak. Mağduriyet olacak. DASK düşük metrekareli yapılmış. Ödemeler 750 TL ile 11 bin TL arasında. Birçok depremzede parasını alamadı. Bakanlıklar arası koordinasyonsuzluk var. DASK  bakanlığın değerlendirmesini kabul etmiyor, ödeme yapmıyor. Ortada kaldık.”

En önemli isteklerini de şu şekilde belirtiyorlar: “Sayın Cumhurbaşkanı buraya özel bir temsilci göndermeli. Bizi dinlerlerse, sorunlar sağlıklı çözülebilir. Şu anda her şey ortada. 200 bin TL kentsel dönüşüm, 100 bin TL de konut kredisi. Ancak bunun 4-5 bin TL dönüşü var. Bu insanların çoğu emekli. Ödeyemezler. Onun için 0.30 faizli kredi verilirse mağduriyet önlenir. Devletimiz bu desteği esirgemez diye düşünüyoruz.”

Depremzedeler her şeye rağmen umutlarını korumaya devam ederken başlarını sokacakları bir yuva için çalışıyorlar. Kimse tarlalarının imara açılmasını istemiyor. Herkesin dileği doğru planlama. Kısaca tarım alanlarının tarım alanı olarak kalması, yapılaşmaya açılmaması talep ediliyor. Binalarda zemin etüdü ve kat planlamalarının doğru yapılması. Kurallara uyulması. Yasaların dışına çıkılmaması. Denetimlerin etkin ve zamanında yapılması. Ömürlerini vererek aldıkları evi ‘tekrar satın alacak’ olmaları ağır gelse de, çareleri bulunmuyor. Sorunu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çözeceğine inanıyorlar.

İzmir depremi soruşturmasında 2 şüpheli için tutuklama kararı!


Geri Dön