19 / 04 / 2024

İzmit Cedit’te imar süreci bitiyor!

İzmit Cedit’te imar süreci bitiyor!

Riskli Alan ilan edilen Cedit Mahallesi’nde 1/1000’lik imar planına da riskli alan sınırı işleniyor. Yeni imar değişikliği ile üst yapı çalışmalarına geçilecek



İzmit Belediyesi’nin aralık ayı meclis toplantısı bugün saat 15.00’te Belsa Plaza’da bulunan meclis salonunda gerçekleştirilecek. 16 gündem maddesinin görüşüleceği toplantıya Belediye Başkanı Nevzat Doğan başkanlık edecek. MİA projesi ve Cedit Mahallesi’nin riskli alan olarak düzenlemesi ile ilgili imar konuları gündeme gelecek. Cedit Mahallesi’nin 1/1000’lik uygulama imar planı komisyondan oy birliği ile geldi ve mecliste yapılacak oylamanın ardından yapılan plan imar planlarına işlenecek.


İKİ ÇAY BAHÇESİ

İzmit Belediyesi’nin aralık ayı meclisinde Yahya Kaptan Salkım Söğüt Caddesi’nde bulunan park alanı düzenlenerek çay bahçesi olarak kiralanacak. 10 yıllığına kiralanması planlanan yer ile ilgili çalışma komisyonda yapıldıktan sonra meclise getirilmesi bekleniyor. Yine Yahya Kaptan’da Sarı Mimoza Caddesi üzerinde bulunan park, büfe ve çay bahçesi olarak kullanılması için 10 yıllığına kiralanacak.


MİA, MECLİSTE

Büyükşehir Belediyesi tarafından Perşembe Pazarı’ndan Başiskele Yuvacık sapağına kadar olan alanda yapılması planlanan Merkezi İş Alanları Projesi’nin 1/5000’lik imar planı Büyükşehir Meclisi’nden geçti. 1/1000’lik uygulama imar planını yapacak olan İzmit Belediyesi ise imar planının hazırlanmasını gündeme getirecek. Komisyona gönderilecek olan imar planın imar komisyonunda görüşülmesinin ardından meclise getirilmesi bekleniyor

 

CEDİT İMAR PLANI

Mecliste, Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan olarak ilan edilen Cedit Mahallesi’nin imardaki değişikliği de gündeme gelecek. Daha önceki meclislerde imar komisyonuna gönderilen 1/1000’lik uygulama imar değişikliği komisyonda oy birliği ile çıktı. Yapılan değişiklik ile riskli alan sınırı ve tanımı plan üzerine aktarılacak. Yapılan imar düzenlemeleri ile bölgede kentsel dönüşüm için artık üst yapı çalışmalarına geçilecek.


Demokrat Kocaeli 



Haber Bizim Kocaeli'de şu şekilde yer aldı;


İzmit Belediye Meclisi'nin 201 5 yılının son meclis toplantısı 21 gündem maddesiyle dün gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını belediye başkanı Nevzat Doğan yaptı. Başkan Doğan ve beraberindekiler toplantıya kadına yönelik şiddete tepki göstermek adına turuncu fular takarak katıldı. Doğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bugün turuncu fular taktık. Bir farklılık oluşturduk. Bildiğiniz gibi 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele ve Dayanışma günü. 1 0 Aralık'a kadar kamuoyu oluşturma çalışması sürüyor. 

KADINA ŞİDDET UYGULUYORSA... 
Bizim Türk milletinin erkeğinde kadına şiddet diye bir kavram yoktur. Kadın geçmişimizde hep güçlü olmuştur, değer bulmuştur. Ama maalesef hem ülkemizde hem de dünyada kadına şiddet ve istismar yapılıyor. Türk erkeği centilmendir. Eğer bir erkek kadına şiddet uyguluyorsa o bir Türk erkeği değildir. Erkeklik kategorisinde sorunları vardır. Tedavi edilmesi gerekir." SAYILARI DÜŞTÜ CHP'li üye İbrahim Güçlü söz aldı. Güçlü, "Hatırlar mısınız faaliyet raporlarını görüşürken kurumumuzda kadın çalışan sayısında bir düşüş olduğunu ifade etmiştim. 
Önümüzdeki dönemlerde bu anlamda dikkatli davranılacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. 

MAKEDONYA'YA OKUL BİNASI
Meclis toplantısında Makedonya Cumhuriyeti'ne bağlı Merkez Jupa Belediyesi sınırlarında Pralenk köyüne okul binası yapılmasıyla ilgili Etüd Proje Müdürlüğü'nün yazısı görüşüldü. Komisyona gönderilen madde karara bağlanırsa, okulun yapım işi belediye bütçesinden karşılanacak. Bir süre önce Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak'ın, "MİA'nın önünü Danıştay açtı" dediği, belediyenin "MİA'ya devam kararı" ifadesiyle duyurduğu Danıştay kararında projenin omurgalarından olan 1/1000'lik uygulama imar planları iptal edilmişti. 

MUHALEFET ŞERHİ BEKLENİYOR
Özak'ın bahsetmediği bu iptal kararı sonrasında belediye yetkilileri harekete geçti ve yeni bir plan hazırladı. Kamuoyuna zafer açıklamaları yapan belediye yetkililerinin hazırladığı 1/1000'lik uygulama imar planı değişikliği dün İzmit Belediye Meclisi'nde tartışıldı. Meclisin 9. gündem maddesinde yer alan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün plan değişikliği ile ilgili yazısı komisyona gönderildi. CHP'li meclis üyelerinin plan değişikliğiyle ilgili komisyonda muhalefet şerhi koyması bekleniyor. 

51 DÖNÜMLÜK ARAZİDE... 
Hatırlanacağı gibi Bakanlar Kurulu bir süre önce İzmit Cedit Mahallesi'nde yer alan yaklaşık 1 26 dönüm büyüklüğündeki alanda 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' kapsamında bir dizi değişiklik yapmıştı Bu alanda yapılması beklenen kentsel dönüşüm çalışmaları kısa süre önce başlamış Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili komisyonlarında görüşülen konu gereği, bölgede 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve plan notu değişikliği yapılması kararlaştırılmıştı. Büyükşehir meclisinde ayrıca Yenidoğan Mahallesi'nde 51 dönümlük bir arazinin 6 kat inşa izni alması karara bağlanmıştı. 

CEDİT MAHALLESİ İMAR PLANI
Belediyenin Cedit Mahalle sakinlerinin taşınması için burada 600 konut inşa edeceği Cedit'i bir anlamda Yenidoğan'a taşıyacağı gündeme gelmişti. İzmit Belediye Meclisi'nde dün Cedit Mahallesi'yle ilgili önemli bir karar da verildi. Gündemin 11. maddesinde görüşülen Cedit Mahallesi'nde 1/1000'lik uygulama imar planları değişikliği onaylandı. 
Karara CHP'li meclis üyeleri muhalefet şerhi koydu. Muhalefet şerhi sonrasında konuşan Nevzat Doğan şöyle konuştu: "Dereboğazı Cedit, bu kentin kanayan yarasıdır. Bu sadece konut ve kentsel dönüşüm mesele değil. Bu kentsel dönüşüm hepimizin birlikte yapacağı bir kentsel değişim olacak. 

SOSYAL KATKILARI DA GETİRECEK
Bu kentsel dönüşüm sosyal katkıları da getiren bir sosyal dönüşüm olacak. 1 26 dönümlük bir alanda gerçekleştirilecek. Hedefimiz oradaki halkımızın da içine sinen, güzel, örnek bir kentsel dönüşüm yapmak. Bakanlık üzerinden yapılacak bir çalışmadır. Burada belediyemizin 2 şirketi var. Biz ilçe belediyesi olarak hiç kentsel dönüşüm yapmadığımız için bakanlıktan bilgi aldık. 

ŞİRKET DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK
Bizim bakanlık, bakanlar kurulu kararıyla kurulan şirketle çalışırız dedi. Biz de bu sebeple şirket değişikliğine gittik. Bugünkü değiştirme bununla ilgili. Şu anda planlanmış hiçbir şey yok elimizde. Sizleri de bilgilendireceğiz. Bundan hiç şüpheniz olmasın." Doğan'ın ardından söz alan Barbaros Akkuş ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Ben o bölgeyi iyi biliyorum. Kentsel dönüşüm yapalım. Bizim tedirginliğimiz bu yapılan kentsel dönüşüm sosyal adaletle yapılması. Bu alan dönüştürüldüğünde vatandaşın bankalara yıllarca borçlandırmamasını istiyoruz. 

RANTSAL DEĞİL... 
Orada yaşayan vatandaşlara başını sokacağı birer ev verilmesini, mağdur edilmemesini istiyoruz. Bölgede lüks konut yapılmasını istemiyoruz. Yoksa bildiğiniz gibi Cedit Mahallesi'nin üzerinde yapılan lüks konutlarda bu sorunlar yaşandı. Basında yer aldı kimilerine peşkeş çekildiği. Bu bizim tedirginliğimiz. Kamuoyunda bu iddialar uzun süre tartışıldı. Mesela Tuana Evleri var. Orta gelirli bir ailenin oradan ev alması mümkün mü? Fiyatlar uçmuş, gitmiş. Cedit Mahallesi de bu şekilde olmasın. Bizim özellikle ricamız bu. Gariban vatandaşın mağdur edilmemesini istiyoruz. Orası rantsal dönüşüm alanı değil de kentsel dönüşüm alanı olsun."

DAVULLU ZURNALI DÖNÜŞÜM OLACAK
Belediye başkanı Nevzat Doğan, "Bu kaygıları biz de önemsiyoruz. Oradaki vatandaş bizim seçmenimiz. Onları mağdur edecek bir şey yapmayız. Bu konuda içiniz rahat olsun. 
Davul zurnalı, mutlulukla olan bir dönüşüm olsun istiyoruz. Gelin birbirimize destek verelim, bu iş nasıl yapılır muhalefetle el ele gösterelim. Gerekirse ilave desteklerle vatandaşımızı memnun edecek çalışmalar yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu. 

CEDİT'İ BİR AY ERTELEYELİM
Konuyla ilgili söz alan İbrahim Güçlü, "O bölgede kente yakışır imar tadilatları yapmak doğru tespit ancak Türkiye'de ve kentimizde kentsel dönüşüm uygulamaları bir takım sorunları beraberinde getirmiştir. Şimdi bizim niyet okumak gibi bir derdimiz yok. Siz onlara benzer uygulamalar yapacaksınız demiyoruz. Ama bir konuya dikkat etmek lazım. 
Yerin tespiti konusunda bırakın muhalefeti bilgilendirmesini, iktidardaki arkadaşlarımın bile çoğunun haberi yoktur. Yer tespiti yapılırken hangi kriterler nasıl belirlendi? Burada katılım olmadı. Benim önerim şudur, gelin bu konuyu bir ay erteleyelim. Meclisi yeteri kadar bilgilendirelim ve biz de bu konuda muhalefet olarak destek verelim. Daha başlarken doğru ve samimi adım atılırsa çok daha başarılı olur" ifadelerini kullandı. 

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI DEĞİLİZ
İbrahim Güçlü'nün konuşmasının ardından CHP Grup Başkan Vekili Ersin Albayrak söz aldı. Albayrak, "Bizim kentsel dönüşüme karşı çıkma gibi bir düşüncemiz yok. Bizim sıkıntımız geçmiş dönemdeki uygulamalarda yaşanan sıkıntılarla ilgili. Geçmişe bakıp çekiniyoruz" dedi. Bu sırada söz alan AKP'li İbrahim Elgin, "Bizim Cedit Mahallesi'nde oyumuz yüzde 6 arttı. Bu bir anlamda ankettir. İbrahim Güçlü meclis toplantılarına çok sık katılmadığı için bilgi eksikliği olabilir" ifadelerini kullandı. İbrahim Güçlü ise "Bel altı vurmanın anlamı yok İbrahim. Biz yapıcı bir öneride bulunuyoruz" şeklinde cevap verdi. Söz konusu madde AKP'li üyelerin oy çokluğuyla meclisten geçti. Gündemin önemli maddelerinden biri de katı atık entegre tesisiyle ilgiliydi. Komisyon sürelerinin uzatımıyla ilgili maddede CHP'li üyeler söz konusu tesisinin nereye kurulacağının belli olmaması ve çevre kirliliğiyle ilgili kaygılarını dile getirdi. 

Bizim Kocaeli


Geri Dön