19 / 04 / 2024

İzmit Sekapark-Otogar tramvayının temeli ne zaman atılacak?

İzmit Sekapark-Otogar tramvayının temeli ne zaman atılacak?

Sanayinin başkenti olan Kocaeli, son yıllarda turizm alanında da yatırımlar çekmeye başladı. Bu yatırımların önemini anlatan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "2071'deki Kocaeli'nin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurduk" dedi.



SANAYİDEN sonra son yıllarda turizm alanında da önemli yatırımlar çeken Kocaeli'nin yıldızı parlıyor. 10 yılda Kocaeli'nin önemli yatırımlar çektiğini anlatan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkam İbrahim Karaosmanoğlu, "Projelerimizi yaparken yalnız bugünün değü, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 ve 2071'deki Kocaeli'nin ihtiyaçlarım da göz önünde bulundurduk" şeklinde konuştu. 




NELER YAPILDI? 

Son dönemlerde yapılan yatırımları anlatan İbrahim Karaosmanoğlu, şöyle konuştu: "Yollar şehirlerin damarlarıdır. Damarlar tıkalı olursa diğer organlar işe yaramaz. Gerek yaptığımız tünel, köprülü kavşak ve duble yol çalışmalarıyla gerekse de toplu taşıma da yapüğımız revizyonla ulaşımı Kocaeli'ye yakışacak seviyeye getirdik. Kocaeli genelinde 1820 küometre uzunluğunda yol yaptık. Trafiğin güvenle akmasını sağlayan 46 adet yeni köprü ve tüneli hizmete sunduk. 16 adet yaya köprüsü inşa ettik. 7 bin 340 araçlık otoparkı devreye aldık. Çevre ve insan sağlığını tehdit eden 57 derede, 61 küometre uzunluğunda ıslah çalışması yaptık. 18 adet atıksu antma tesisi inşa ederek atık su antma oranında yüzde 99'luk başarıya ulaştık. Kocaeli'nin 100 yıllık su ihtiyacım karşüayacak olan Kandıra Namazgah Barajı'mızı özkaynaklanmızla inşa ettik. Kocaeli'yi yeşile boyamak için 18 milyon metrekarelik alanı yeşillendirdik. Kent genelinde 6 müyon 294 bin adet ağaç diktik. Kişi başma düşen yeşü alan miktarım 1 metrekareden 11 metrekareye çıkardık. Kocaeli'ni 129 küometre yürüyüş yoluyla tanıştırdık. Akıllı bisikletlerimiz çok ügi çekti. Bisiklet tutkunlan için 34 kilometre bisiklet yolu yaptık. İzmit Körfezi'nin çevresini yeşü bir gerdanlıkla sarmak amacıyla 26 adet yeni sahü düzenlemesi, 21 adet mesire alanı yaptık." 



TRAMVAY PROJESİ 

Altyapıdan ulaşıma, kentsel dönüşümden çevreye önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken İbrahim Karaosmanoğlu, şu bilgileri verdi: "Bir kentin ulaşım ağı ne kadar gelişüse o kentin bir o kadar büyüyeceğini biliyoruz. Biz de hedeflediğimiz rota doğrultusunda Ulaşım Master Planı'nın rehberliğinde yolumuzda ilerleyeceğiz. Yakın gelecekte temellerini uygulama projeleriyle attığımız tramvay hayalimizi gerçeğe dönüştüreceğiz. Sekapark'tan başlayıp Otogara kadar olan kısımda çalışacak olan tramvay hattımızla ulaşımda hafif raylı dönemi başlatacağız. Böylece bugün ve yakın gelecekte şehir merkezinde oluşacak trafik yükü de hafifleyecek. Beraberinde birçok ulaşım projesi daha Kocaeli halkıyla buluşacak. Özellikle ulaşım, sağlık ve eğitim konusunda gelecekte ciddi  ihtiyaç doğacağı kanaatindeyiz. Bu yüzden de kentimizde ulaşım yatırımlarının yam sıra sağlık kampüsünün temelinin atilacak olması vizyon projelerimizi oluşturmada belirleyici olacak." 



Hürriyet


Geri Dön