24 / 04 / 2024

İZODER: Evler kimliksiz satılmasın

İZODER: Evler kimliksiz satılmasın

İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul şžen, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasında mevcut binalar için 2017"ye kadar bir zorunluluk bulunmadığını açıkladı



İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul şžen, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasında mevcut binalar için 2017"ye kadar bir zorunluluk bulunmadığını, ancak hükümetten bu uygulamayı destekleyici bazı adımlar atılmasını talep ettiklerini belirterek, bina alım satım ve kiralamada belgenin ibrazı konusunun gelecek yıl uygulamaya geçmesini beklediklerini söyledi.

şžen, œEnerji Kimlik Belgesi uygulaması emlak piyasasında belirleyici bir kriter olacak. Bunun konut alım satım ve kiralamalarında gösterilmesi zorunlu hale getirilmeli. EKB ile ilgili teşvik ya da yaptırımlar gelmezse de son gün olan 2 Mayıs 2017"de herkesin sırada bekleyeceğini düşünüyoruz diye konuştu.

Devletin yalıtımda teşvik edici uygulamalar yapması gerektiğine dikkat çeken şžen, œYalıtım yaptıranın kullandığı enerjinin birim fiyatında indirim yapılması, yalıtım için kullanılan kredilerden BSMV ve KKDF gibi kesintilerin alınmaması gibi önerilerimiz var. Devletin ısı yalıtım sektöründen aldığı 135 milyon dolarlık KDV var. Yüzde 18"in yüzde 1"e çekilmesi halinde, bu sektörün devlete vereceği KDV 400 milyon dolara çıkar dedi. şžen, yalıtım için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası"nın (EBRD) Türkiye için 800 milyon euroluk kaynak ayırdığını söyledi.
Vatan/Nihal Yuvacan


Geri Dön