26 / 04 / 2024

İztuzu Plajı'nın işletmesi için açılan davaya red kararı!

İztuzu Plajı'nın işletmesi için açılan davaya red kararı!

Muğla, İztuzu Plajı’nın işletmesiyle ilgili Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokolün iptali için DALÇEV'in açtığı davayı reddetti.



Muğla 1’inci İdare Mahkemesi, İztuzu Plajı’nın işletmesiyle ilgili Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokolün iptali istemiyle Dalyan Çevre Geliştirme Turizm İnşaat Emlak ve Otel A.Ş.’nin (DALÇEV) açtığı davayı reddetti. 


Ortaca Belediyesi’nin işlettiği İztuzu Plajı, 11 Haziran 2014’te Muğla Valiliği bünyesindeki Çevre Koruma Vakfı Turizm Limited Şirketi’nin yaptığı ihaleyle, DALÇEV'e verilmişti. Mahkeme, 6 Mayıs’taki kararında, İztuzu Plajı gibi yerlerin işletme hakkının özel bütçeli idarelere ihalesiz verilebileceğinin düzenlendiği, protokol imzalanan üniversitenin de bu kapsamda olduğunu belirtti. 


‘HUKUKA AYKIRI DEĞİL’

Kararda, plajı nasıl ve kiminle işletilmesine de bakanlığın karar vereceği, işletme hakkının üniversiteye verilmesinin mevzuatta yer aldığı vurgulanıp ‘İşlemde hukuka aykırılık görülmemiştir’ denildi. İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) Üyesi Meral Metin,  DALÇEV’in 23 Mayıs’ta deniz yoluyla iki jeneratör ve bir iş makinesi getirmesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu.


'TEMYİZE GİDEBİLİRİZ'

DALÇEV AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç, şöyle konuştu: “Üniversite, işletme hakkı bizde olan büfede işgalci durumundadır. Bu Yargıtay kararı ile sabittir. Gerekirse mahkeme kararını temyize götürebiliriz.”


Kararı sevindirici bulan İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu Sözcüsü avukat Berna Babaoğlu ise “Bu karar, plajda DALÇEV’in hiçbir hakkı olmadığını bir kez daha onaylamaktadır” dedi.


Hürriyet




Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Muğla 1 'inci İdare Mahkemesi, Dalyan Çevre Geliştirme Turizm İnşaat Emlak ve Otel AŞ'nin (DALÇEV), Iztuzu Plajının işletmesiyle ilgili, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokolün iptali istemiyle açtığı davayı reddetti. 


Mahkemenin 6 Mayıs tarihli kararında İztuzu Plajı gibi yerlerin işletme hakkının özel bütçeli idarelere ihale edilmeksizin verilebileceğinin açıkça düzenlendiği, protokol imzalanan üniversitenin de bu kapsamda olduğu belirtildi. Kararda ayrıca, Iztuzu Plajı'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gözetim ve denetiminde bulunduğu, bu nedenle de sözü edilen yerin, nasıl ve kiminle işletilmesi gerektiği konusunda yasal olarak irade sahibi olduğu, ihale dışı olarak bu yerlerin üniversiteye işletme hakkının verilmesinin, ilgili mevzuatta yer aldığı da vurgulanıp, 'Davaya konu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir' denildi. 


İztuzu Plajı'nın üniversiteye bilimsel çalışma için verildiğini ileri süren DALÇEV AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç, kararı temyiz edebileceklerini söyledi. 


İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu Sözcüsü Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş da kararın sevindirici olduğunu belirtip, "Bu karar plajda DALÇEY'in hiçbir hakkı olmadığını bir kez daha onaylamaktadır. Muğla İdare Mahkemesinin 6 Mayıs 2016 tarihli kararına rağmen hâlâ plajı DALÇEV'den tahliye etmeyen vetkililer suç işlemektedir" dedi.


Evrensel



Haber Ortadoğu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


Muğla'nın dünyaca ünlü plajı İztuzu Plajına girerek işletme hakkının kendisinde olduğunu iddia eden Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limitet Şirketi’ne (DALÇEV) yargıdan kötü haber geldi. Muğla 1.İdare Mahkemesi, işletme hakkının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde olduğunu belirterek DALÇEV’in açtığı davayı reddetti. Mahkemesi’ne başvurarak İztuzu Plajı’nm işletme haklarının kendilerinde olduğunu savunmuş, Muğla Turizm Çevre Vakfı Tic. Limited Şirketi’yle (MUÇE) imzaladıkları protokolün feshedilmesi kararının iptalini istemişti.


Ortadoğu


Geri Dön