25 / 04 / 2024

IZUS projesine start veriliyor!

IZUS projesine start veriliyor!

Türk-Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat TABA-AmCham'ın düzenlediği iftar programında açıklamalar yaptı. Akat, IZUS projesinin 500 bin dönüm arazi üzerinde gerçekleştirileceğini söyledi.



Türk-Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat TABA-AmCham'ın düzenlediği iftar programında konuştu. Akat, Türkiye'de faaliyet gösteren Amerikan firmaları ve Amerika ile iş ilişkisinde bulunan Türk firmalarına hizmet verdiklerini söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Akat, Türkiye'deki Amerikan iş dünyasını ve yatırımcılarını temsil etmek, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak ve daha çok yabancı yatırımların gelmesi amacıyla stratejiler oluşturmak, Türkiye'de yatırımı bulunan Amerikalı firmaların sorunlarının çözümü ve Türkiye'deki yatırımlarını artırmaları yönünde çalışmalar yapmanın öncelikli hedefleri olduğunu belirtti. 

Akat, 'TABA-AmCham olarak en önemli projemiz olarak gördüğümüz, Amerika'da Türk OSB'si kurma hedeflerimizden bahsetmek isterim. Senelerdir Amerikan firmaları Türkiye'de yatırım yapıyor. Bu yatırımı yapan firmalar Türkiye pazarından en üst seviyede pay sahibi. Biz neden bu yolla, aynı şekilde Amerika'da bir pay sahibi olmayalım, neden Amerika'ya ihracatımız artmasın? Amerikan ekonomisinden neden hakkımız olan payı almayalım diye düşünürken, bu çaba içerisinde Türk Organize Sanayi Bölgesi Projesi (IZUS) projesini geliştirdik. Türkiye çapında Gaziantep, Malatya, Gebze, Bursa gibi yerlerin OSB'lerini gezerek projemizi anlattık ve diğer farklı şehirlerde de anlatmaya devam edip talepleri toplayacağız yarın Hatay öbür gün  Adana  ve Mersin'de olacağız.' dedi.

Akat sözlerine şu şekilde devam etti: 500 bin dönüm arazi üzerine etap etap hayata geçirilmesi planlanan IZUS projesinde üretim tesisleri, sosyal faaliyet alanları, ikamet yerleri, fuar alanları, idari ofis (teknokent), KOBİ'ler için ticaret merkezi, e-ticaret depolama alanı, sektörel ihtisas sanayi bölgeleri, lojistik merkezi gibi insanların ihtiyaç duyacağı her şeyin bir arada bulunmasını planlıyoruz. Böylesi bir proje ile ABD'ye yatırım yapan Türk sanayicileri sayesinde, Türkiye'nin Amerika'da lobi yapma imkanları da diğer ülkelerin çok üzerine çıkabilecek diye düşünüyoruz.

'Amerika'daki Türk yatırımcılarının varlığını güçlendirecek sözler aldık'

Yakın zaman önce TABA-AmCham heyeti olarak Amerika'yı ziyaret ettiklerini kaydeden Akat, "Exim Bank, Dünya Bankası, Amerikan Ticaret Odası gibi önemli finans kurumlarından ABD'deki Türk yatırımcılarının varlığını güçlendirecek sözler aldık." dedi.  

Akat, 'Exim Bank bize ABD'de yapacağınız ihracatlardan sonra ABD'de kurduğunuz firma ile burada imalat, paketleme yaparsanız ve ihracat potansiyeli yaratırsanız yapacağınız ihracatlarda, örneğin Türkiye'deki bir firmaya 300 bin dolara kadar, 18 aya kadar vadelendirilmiş kredi olanağını sunduğunu iletti.' diye konuştu.


Geri Dön