26 / 04 / 2024

Jardin Eden projesinde matematiksel hesaba girilmemeli!

Jardin Eden projesinde matematiksel hesaba girilmemeli!

Ceren Kumbasar bugünkü yazısında inşaatı devam eden, uzun zamandır da özellikle illüstrasyonlarında başarı olan Çeşme'deki Jardin Eden projesinin detaylarını anlattı. İşte Kumbasar'ın o yazısı...



Güneş yüzünü göstermeye başladığında yazlık hayalleri kurmaya başlanıyor. İşte size New York Times'ın da görülmesi gereken yerler sıralamasında olan Çeşme'den bir proje; Jardin Eden.


New York Times 2016'da yayımladığı görülmesi gereken lokasyonlar listesinde Çeşme'yi 52. sırada işaret etti. Bu listede Çeşme'nin olmasında Alaçatı'nın popülerliğinin etkisi bilinmez ama bana sorarsanız Çeşme'nin değil denizinin "mutlaka girilmesi gereken" denizlerden biri olması lazım. Zira, Çeşme öyle kötü ve öyle düzensiz planlanmış durumda ki, bir bütünsellikten bahsetmek imkânsız. Çeşme'nin doğasından, havasından dolayı hissedilen o neredeyse mecburi romantizm Alaçatı'dan çıkıp da 500 metre ilerleyip otobanımsı caddeye çıktığınızda kendiliğinden kayboluyor. 


Herhangi bir ilçe değil 


İçinde bulunduğunuz yer, sadece havası sıcak olan herhangi bir ilçe haline gelebiliyor, ta ki denizin kokusunu içinize çekene kadar. Münferit olarak tasarlanan çok şık çok modern evler de yok değil Çeşme'de. Ancak bütünselliği olmayan hiçbir şehrin/ilçenin iyi bir tasarım olduğunu söylemek imkânsız. 

Jardin Eden, Ayyapı Mimari tasarımı bir proje.

 

Sizlere, bu hafta inşaatı devam eden, uzun zamandır da özellikle illüstrasyonlarında başarısı dikkatimi çeken bir projeyi tanıtmak istedim; Jardin Eden. Yukarıdaki çizimde gördüğünüz masalsı hava, inşaat bittiğinde ne kadar gerçeği yansıtmış olacak bilinmez ancak itiraf etmek lazım ki, bu illüstrasyon tarzı bile bize bu siteyle ilgili çok şey söylüyor. 


Proje, denize 2 kilometre uzaklıkta. Web sitesinde, Jardin Eden'in denize kuşbakışı 800 metre uzaklığında olduğu yazılmış. Ancak site kuşlara satılmadığına göre, bu bilgi bizim sadece gülümsemize ve içten içe "Allah ıslah etsin" dememize yol açıyor. Zaten Çeşme gibi bir yerde denize sıfır bir evde oturmak gibi bir şans neredeyse yok. Satılan bazı yerler yok değil, ancak bu evlerin bedelleri de hayal dünyanızı bile zorlayacak türden. Projenin en dikkat çeken tarafı her bir villanın birbirinden farklı olması. Toplam 118 villa, 6 konak ve 70 rezidans var. Toplam arazi alanı da 124 dönüm. 


4 mevsim yaşanabilir 


Çeşme'de bir evden isteyeceğimiz ne olabilir sorusunun cevabı, Jardin Eden'de verilmiş. Öncelikle bir yazlık projesi mi dört mevsim yaşanabilecek bir site mi sorunsalı, samimiyetle söylemek lazım ki çözülmüş. Zira, sadece soğutma değil, ısıtma sistemi de tasarlanmış. Ayrıca, temel ihtiyaçların kışın da giderilebileceği merkezler satış ekibi tarafından da işaret ediliyor. 


Her zaman yazdığım gibi, yazlık konsepti olan bir evden iyi yatırım olmaz. Ancak hayata yapılan yatırım da en önemli "yatırım"dır. Dolayısıyla, Jardin Eden ve bunun gibi projeleri değerlendirirken matematiksel bir hesaba girmek bile akıl kârı değil. Tıpkı bu ve buna benzer lokasyonlarda hissedeceğiniz şeylerin bir matematiksel karşılığı olamayacağı gibi. 


Yapımcı Firma: Pana Yapı

Proje Tipi: Villa, Rezidans

Konut Sayısı: 160

Arsa Alanı: 1240.00 m2

Konut Tipleri: 3+1,4+1,6+2 

Metrekare Alanı: 168-335 m2 

Teslim Tarihi: Haziran 2017 

1+1 daire fiyat aralığı: 290.000 364.000 TL 

2+1 daire fiyatı: 490.000 TL 


Web: www.panayapi.com


Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Geri Dön