24 / 04 / 2024

Jimi Hendrix´in Londra´daki evi müze olacak!

Jimi Hendrix´in Londra´daki evi müze olacak!

Tüm zamanların en iyi gitaristi olarak kabul edilen Jimi Hendrix´in Londra´da yaşadığı ev, ölümünün 40. yılı münasebetiyle müze olarak düzenleniyor



25 Ağustos´ta açılacak olan Jimi Hendrix Sergisi´ne Eric Clapton´dan Mick Jagger´a, Patti Smith´den Paul McCartney´ye bütün dostları katılacak.

JAMES Marshall Hendrix, 21 Eylül 1966 sabahı Londra´ya indiğinde, sıradan siyah bir yeryüzü vatandaşıydı. 18 Eylül 1970´te yine Londra´da Samarkand Oteli´nde öldüğünde ise bütün zamanların en iyi gitaristi olarak bilinen Jimi Hendrix´ti.

Jimi Hendrix´in Londra´da yaşadığı ev, ölümünün 40. yılı münasebetiyle müze olarak düzenlenip açılıyor. Hendrix, o evdeyken, yıllar önce üst katta ünlü Alman klasik müzik bestecisi George Friedrich Händel´in yaşadığını (1685-14 Nisan 1759) da ortaya çıkarmıştı. İlginç olan, her iki ismin de İngiliz olmaması ama Londra´ya geldikten sonra o evde şöhreti yakalamasıydı.

Fena halde sarhoşken aldığı anfetaminler ve uyku ilaçları sonucu Samarkand Oteli´nde kaldığı odada öldüğünde henüz 27 yaşın-daydı. Ölümü-nün intihar mı yoksa cinayet mi olduğu (uyku haplarını veren Alman kız arkadaşı Monika Danneman, hapların çok güçlü olduğunu söylemeyi nedense unutmuştu. Monika, 1996´da intihar edecekti) sürekli tartışıldı, belki 40. yıl dolayısıyla tekrar tartışılacak. Ancak, "Hayatımın tek aşkı" dediği Kathy Etchingham´ın söylediklerini de yabana atmamak gerek: "Geldiği yere ve gittiği yere bakarsınız bu ölümün çok normal olduğunu anlarsınız. Babası alkolikti, kendisi Notthing Hill´de tam bir yabancıydı ve uyku ilaçları çok sertti."

Herkes orada olacak

Handel´in orada yaşadığı anlaşıldıktan sonra Handel Müzesi´ne dönüştürülen evin bir odasında Jimi Hendrix Müzesi açılması için mücadele eden ve en sonunda bunu başaran Etchingham, yeni kuşakların Jimi´yi daha iyi tanıması için böyle bir işe kalkıştığını anlatıyor The Observer´a. 25 Ağustos´ta açılacak olan Jimi Hendrix Sergisi ise daha şimdiden Hendrix hayranlarını sarıp sarmaladı bile. Eric Clapton´dan Mick Jagger´a, Patti Smith´den Paul McCartney´ye bütün dostları da orada olacak.

Sadece dört yıl sürmüştü

1966-1970. Jimi Hendrix´in bugün bile hâlâ konuşulan bir isim olmasını, sadece bu dört yıla borçluyuz. Bu dört yılda, bütün dünyayı kendisine hayran bıraktığı gibi, `bütün zamanların en iyi gitaristi´ unvanını da kazanmıştı. İşin ilginç tarafı, Hendrix´in solak olması ve o yıllarda solaklar için henüz gitar üretilmemesiydi. Hendrix bunu zihninde aşmış ve `gitarı tersyüz ederek´ çalmıştı. Eski bir asker olarak 1969 Woodstock´unda söylediği `The Star-Spangled Banner´ ile Vietnam Savaşı karşıtlarının idolü haline geldi.
Sefa KAPLAN/Hürriyet


Geri Dön