26 / 04 / 2024

Jirayr Amca, kentsel dönüşüm mağduru!

Jirayr Amca, kentsel dönüşüm mağduru!

Tarlabaşı Sakızağıcı Caddesinde, kentsel dönüşüm nedeniyle pazartesi günü proje kapsamındaki son binalar boşaltılıyor. 66 yaşındaki Jirayr Zincirci de 30 yıldır yaşadığı tek göz odasına elveda demek zorunda



Ermeni kökenli Jirayr amca, ailesiyle Kastamonudan İstanbula göç ettiğinden bu yana kendini bildi bileli Tarlabaşı Sakızağacı Caddesi 29 nolu apartmanda oturuyor. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında boşaltılacak apartmandaki son aile de binayı terk edince Jirayr amca sokakta kalacak.

Başvurmamış

Apartman sakinleri Haziran ayında taşınmaya başlamış, ancak Jirayr Zincirci, Benim hakkım yok burada diye düşündüğü için hiçbir yere başvurmamış. Hakkım yok diyor ama hemen ekliyor: Benim de hakkım var ama ne tapum, ne sigortam var. Dinlemeyeceklerini bildiğim için gitmiyorum.

Karşı komşusu berber Ali Yılmazın deyimiyle hayata küsmüş yaşlı adama, Jirayr biraz zor olduğu için mahalleli Cemal diye seslenirmiş. Odası, kanalları iyi kötü gösteren bir televizyon, ara sıra bakıştığı paslı bir ayna, iki su şişesi, birkaç kedi maması, bir çaydanlık ve eskimiş bir battaniyle örtülü yataktan ibaret.  İki de kedisi var ama dışarıdan gelenlere de kapısı açık.

Bu mesele yıktı

Komşuları henüz gitmemiş, Tarlabaşına dönüşüm gelmemişken, yardım edenler oluyormuş ama şimdi ortada kalmış: Gençken dışarıdan iş çıkıyordu, idare ediyorduk. Getir götür, sil süpür. Şimdi istesem de iş yok. Bu ev meselesi beni yıktı.

Geçen gün boşaltması gerektiğini söylemeye gelen yetkililerden emir kulu oldukları, dolayısıyla yardım edemeyecekleri için bir şey istememiş. Bana esasında bu oda bile çok. Bunun yarısı bir oda, ufak tefek bir iş de olsa yaparım diyor.

Hayattaki tek yakını kız kardeşi, Taksim Feridiyede oturuyor. Onun yeri de bir oda imiş. Gidecek başka yer bulamazsa, onun yanına taşınacak. Sandalyede yatarım artık. Başka çare yok diyor.

Ermeni cemaatinden laf açılınca bir anda parlıyor. Kız kardeşi defalarca yardım istemek için gitmiş ancak eli boş dönmüş: O kadar yer var, vermiyorlar. İllaki adamın olacak, anca öyle.

66 senedir yardım etmedi de şimdi mi edecek. Sokakta kaldık. Başımı sokacağım bir yer olsa, dışarıda kalmasam yeter...

BURCU KARAKAŞ/Milliyet


Geri Dön