19 / 04 / 2024

Kaçak ve iskânı olmayan binalara tapu cezası yok

Kaçak ve iskânı olmayan binalara tapu cezası yok

İskânı olan kat irtifaklı tapuların 28 Kasım'a kadar Kat Mülkiyet tapusuna dönüştürülmesi gerekiyor. Kaçak ve iskanı olmayanlar kapsam dışında



Kat irtifakı tapularını, kat mülkiyetine dönüştürmeyenlere 1000 lira, kaçak yapılara da binlerce lira ceza kesileceği iddiaları üzerine gayrimenkul sahipleri panikle soluğu tapu müdürlüklerinde aldı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü üst düzey yetkilileri paniğe gerek olmadığını belirtti. Yetkililer, SABAH aracılığıyla uygulamaya ilişkin merak edilen soruları tek tek yanıtladı:
İrtifakla mülkiyet arasında ne fark var? Kat irtifakı, inşaatı süren yapıyı tanımlıyor. Kat mülkiyeti ise iskânı alınmış, oturmaya hazır binaları. Kat Mülkiyeti Yasası ne öngörüyor? Yasa, tamamlanmış kat irtifaklı taşınmazları, kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu getirdi. Süre var mı? Yasaya göre 28 Kasım 2007'den sonra yapıları tamamlanmış olan kat irtifaklı gayrimenkulde; yapı kullanma izin belgesi alındığı tarihten itibaren l yıl, 28 Kasım 2007 tarihinden önce kurulan ve yapı kullanma belgesi alınanlarda ise en geç 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçilecek. Bu işlem yapılmazsa ceza söz konusu mu? 28 Kasım 2009'a kadar kat irtifakını, kat mülkiyetine dönüştürmeyenlere 1000 lira ceza kesilecek. Kaçak yapılara ceza var mı? Bu yasada, kaçak yapılar düzenlenmiyor. Bu nedenle herhangi bir ceza söz konusu değil.

HANGİ BELGELERLE BAŞVURU YAPILACAK?
VATANDAŞLARIN, kat irtifakını, kat mülkiyetine dönüştürmek için yapı kullanma izin belgesi, Kadastro Müdürlüğü'nce cins tashihi değişiklik beyannamesi, her bağımsız bölüm için Zorunlu Deprem Sigortası( DASK),Vergi Dairesi ya da mal müdürlüğünden vergi ilişiği olmadığına ilişkin belge ile birlikte tapu ve kadastro müdürlüklerine başvurması gerekiyor.
Sabah

İlgili haberler

Tapu değişimi için son 6 ay

Milyonlarca ev sahibi kat mülkiyeti paniğinde

Kimler tapularını değiştirmek zorunda?

15 soruda kat mülkiyetine geçiş!

Tapu değişimi ne kadara mal olacak?


Geri Dön