25 / 04 / 2024

Kaddafi çağırdı ama STFA'ya göre erken!

Kaddafi çağırdı ama STFA'ya göre erken!

STFA Genel Müdürü Tahsin Bağcı, 'Kaddafi'nin çağrısı olumlu ama geri dönüş için güvenlik konusunda tatmin olmamız lazım. Kısa süre içinde geri dönmemiz çok zor' dedi



69 yaşındaki Libya lideri, “Türkler kardeşimiz,tarihimiz bir, yüzlerce yıl birlikte yaşamış bir halkız. Hepimiz Osmanlıyız ” dedi.

Libya 'da 17 şžubat 'ta başlayan halk ayaklanmasında 42 yıllık koltuğunu bırakmakta direnen Muammer Kaddafi, dün yabancı basın mensuplarının bulunduğu Başkent Trablus 'taki Rixos Oteli 'ni ziyaret etti. Burada sadece Fransız ve Türk basınını kabul eden 69 yaşındaki Kaddafi, TRT Türk televizyonuna verdiği mülakatta Türklerle Libyalıların kardeş olduğunu belirterek, “Hepimiz Osmanlıyız ” dedi.

Libya 'da bulunan 25 bin kadar Türk işçinin yaşananlar yüzünden ülkeden ayırlmasına üzüldüğünü ifade eden Kaddafi, “Türkler kardeşimiz, tarihimiz bir, yüzlerce yıl birlikte yaşamış bir halkız. Tarihimiz bu, bundan kurtulamayız. Türk işçilerine kapımız her zaman açık ” dedi.

İşte Kaddafi'nin açıklamalarında Türk müteahhitlere ve işçilere seslendiği o bölüm:

'TÜRK İşžçİLER GERİ DÖNSÜN'

* İki çeşit Arap vardır. Birisi fakir, diğeri zengin. Fakirler bize bakıyorlar, Libyalılar bu kadar azlar ama çok zenginler diye bizi kıskanıyorlar. Zengin Araplar da petrol zengini olarak sadece kendilerini görmek istiyor. Petrol üretimini ellerinde tutmak niyetindeler.

* Türkiye ile biz dostuz, arkadaşız. Gerçekten mükemmel ilişkilerimiz var. Birçok anlaşmamız var. Vizeleri kaldırdık. Türk şirketlerinin ülkemizde her zaman önceliği var. Tabi gelen açıklamalarla ilgili ben Türkiye 'yi mazur görüyorum. Olanlardan etkilendi. Duyduğu haberlerden etkilendi.

* Temennim Türk işçilerin çekilmemesiydi. Libya 'ya dönmeleri halinde her zaman kapımız açık. Onların Libya 'daki yeni inşaat projelerinde işleri var. Türk işçilere en kısa sürede dönüş güvencesi vereceğim. Türkiye, olayların gerçek yüzünü öğrendiğinde ve Libya 'da kargaşa olmadığını anladığında tutumunu değiştirecektir.

KADDAFİ'YE CEVAP: 'LİBYA'YA DÖNMEK İçİN HENÜZ ERKEN'

Libya'daki toplumsal olaylar nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalan Türk firmaları, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin 'Kapımız Türk işçilerine açık, geri dönün' çağrısına temkinli yaklaştı. Libya lideri Kaddafi, TRT Türk kanalına yaptığı açıklamada Türk işçilerinin ülkeyi terk etmesinden memnun olmadığını belirterek, 'Libya'ya dönmeleri halinde her zaman kapımız açık. Onların Libya'daki yeni inşaat projelerinde işleri var. Türk işçilere en kısa sürede geri dönüş garantisi vereceğim' dedi.

KISA SÜREDE DÖNÜşž ZOR

Bugüne kadar 2 bin çalışanını ülkeden tahliye eden STFA Genel Müdürü Tahsin Bağcı, 'Kaddafi'nin çağrısı olumlu ama geri dönüş için güvenlik konusunda tatmin olmamız lazım. Kısa süre içinde geri dönmemiz çok zor' dedi. Kolin İnşaat'ın sahibi Kemal Koloğlu ise Libya'daki belirsizliğin sürdüğünü, bu şartlarda geri dönülse bile iş yapılamayacağını söyledi. Koloğlu, 'şžu anda idari merkezlerde kimse yok. Sistem çalışmadan dönemeyiz' diye konuştu.

Vatan-Radikal


Geri Dön