24 / 04 / 2024

Kadıköy duvarları renklendi!

Kadıköy duvarları renklendi!

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Mural-İst Festivali'nde yerli ve yabancı sanatçılar Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki bina duvarlarını renklendiriyor. Festival bu yıl ilk kez mahallenin dışına taşarak Kadıköy’e yayılıyor




İsmini, un ihtiyacını karşılamak amacıyla I. Abdülhamit tarafından yaptırılan dört yeldeğirmeninden alan Kadıköy’ün Yeldeğirmeni semti, bu yıl dördüncü kez düzenlenen Mural-İst Festivali’yle sanat atölyesine dönüştü. İlki 2012’de gerçekleşen Mural-İst Festivali kapsamında Kadıköy Yeldeğirmeni’nde bugüne dek 16 duvar, yedi yerli ve dokuz yabancı sanatçı tarafından boyandı.


Bu yıl 30 Eylül’de son bulacak olan Mural-İst Festivali bu kez yalnızca Yeldeğirmeni sokaklarını değil tüm Kadıköy binalarına uygulanacak. Fransa, Şili, İtalya, Almanya, Kazakistan ve dünyanın farklı noktalarından gelen sokak sanatçıları, Türkiyeli sanatçılar ile beraber çalışacak. Festival kapsamında, Buenos Aires’ten Rustam Qbic, İspanya’dan Deih, ABD’den Levi Ponce & Kristy Sandoval ve Türkiye’den Cins ile Canavar duvar boyadı. 2-9 Eylül arasında Türkiye’den Aryz, 23-30 Eylül arasında da Wicx & Nuka ve Esk Reyn eserlerini gerçekleştirecek.


‘Mahalleli resmi etkiliyor’


Festivale başından beri katılan sokak sanatçısı Esk Reyn “Yerel yönetimin önyargısız bir şeklide bu fikri desteklemesi çok anlamlı. Artık sokak sanatı denilince akla Kadıköy geliyor. Birçok yabancı sanatçı da katılmak istediğini belirtiyor,” diyor. Esk Reyn ayrıca çizilecek resmin mekana göre belirlendiğini de söylüyor: “Her sanatçının bir tarzı var ancak her çalışma bulunduğu yere özel oluyor. Misafir olarak davet ettiğimiz sanatçıların çalışma yaptıkları yerdeki mahalleliyle olan ilişkileri bile resmin son halini etkileyebiliyor. Bazen çalışma sırasında gökyüzünde uçan bir martı bile resmin içinde kalıcı hale gelebiliyor.” Esk Reyn, duvar resminin tüm dünyada git gide yayılmakta olduğunu da belirtiyor: “Dünyanın birçok yerinde yoksul mahallelerde, eski sanayi tesislerinde, eski gar binalarında hatta şehrin göbeğinde bu çalışmalar yapılıyor, sanat sokağa taşıyor, hayata karışıyor. Karışmaya da devam edecek.” Festival yeni dev resimleriyle Kadıköy semtine yolu düşenleri bekliyor.

 

Bizim sokaktaki sizinkinden daha güzel


Sokak sanatçısı Esk Reyn, yıllardır festivale gelen tepkileri şöyle değerlendirdi: “Beğenen, beğenmeyen, korkan, seven, gurur duyan, gereksiz bulan her türlü tepki doğal olarak duvarlar boyanırken gerçekleşiyor. İlk sene gerçekten ciddi zorluklar yaşadık, nasıl bir çalışma yapılacağını görmek isteyenler ya da sipariş verenler çok oldu. ‘Bizim memleketin yaylasını çizer misin? Köyün çok güzel bir deresi var, resmini yapar mısın?’ diyen amcalar oldu. İlk başta temkinli yaklaşan herkes sonradan çalışmalara sahip çıktı. Hatta bizim sokaktaki sizin sokaktakinden daha güzel diye tartışan teyzelerle karşılaştık. Ama en içten tepkiyi çocuklar verdi. Çizgileri hep hayal güçleriyle bütünleştirip bütün gün sanatçıları izleyen mahallenin çocukları mural festivalinin en güzel yanlarından biri.”


Milliyet


Geri Dön