19 / 04 / 2024

Kadıköy-Kartal metrosu Kaynarca'ya uzatılıyor

Kadıköy-Kartal metrosu Kaynarca'ya uzatılıyor

İstanbul'un ulaşım problemine çözüm için yürütülen metro çalışmaları hızla devam ediyor. Bir taraftan inşaat çalışmaları devam ederken bir taraftan da metro hatlarına yeni istasyonlar ekleniyor



2008 yılında inşaat çalışmaları başlayan Anadolu yakasının ilk metrosu Kadıköy-Kartal hattı Kaynarca'ya uzatılıyor. 10 şžubat Perşembe günü Saraçhane'deki Belediye Binası'nda yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında hat 4,5 kilometre uzatılarak Kaynarca'ya ulaştırılmasına karar verildi. Toplam 1 milyar 700 milyon dolara mal olacak hat tamamlandığında günde 1 milyon yolcu taşıyacak. Kadıköy-Kartal-Kaynarca hattı 26,5 kilometre uzunluğunda olacak ve hatta 120 yeni tren hizmet verecek.

2011 sonunda hizmete girmesi öngörülen hat, Kaynarca istasyonunun eklenmesi ile toplam 16 istasyona çıktı. Yapım çalışmalarının devam ettiği hat tamamlandığında Kadıköy-Kartal arası tek yönde saatte 70 bin yolcu taşınacak olan hat ile 29 dakikaya inecek. Geçtiğimiz yıllarda sipariş edilen ve 14 ayda imal edilen vagonlardan 4 araçlık ilk dizi teslim alınarak metroya indirildi. Toplam 120 vagonun teslimatı her ay yapılacak sevkiyatlarla 2012 yılı şžubat ayında tamamlanacak. Sefer aralığı 2,5 dakika olacak hatta, günde 1 milyon yolcu taşınacak.

Metro kullanıma açıldığında Kartal'dan; Kadıköy'e 29 dakikada, Üsküdar'a 35 dakikada, Yenikapı'ya 47 dakikada, Taksim'e 55 dakikada, Otogar'a 66 dakikada, Hacıosman'a 79 dakikada, Atatürk Havalimanı'na 79 dakikada, Olimpiyat Stadı'na ise 89 dakikada ulaşmak mümkün olacak. Kadıköy-Kartal Metro Hattı Ayrılık çeşme İstasyonu'nda  Marmaray  Boğaz Tüp Geçit Banliyö Hattı'yla, Ünalan İstasyonu'nda Uzunçayır kavşağındaki metrobüs durağıyla, Kadıköy istasyonunda tüm deniz ve otobüs hatlarıyla 25-30 metre yürüme mesafesinde entegre olacak. İlerleyen yıllarda ise Kaynarca İstasyonu'ndan Sabiha Gökçen'e bağlantı yapılacak.
Zaman/SEVGİ KORKUT


Geri Dön