24 / 04 / 2024

Kadıköy'de rıhtıma cami projesi!

Kadıköy'de rıhtıma cami projesi!

Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü’nün talepleri doğrultusunda, Kadıköy rıhtım bölgesine, kalabalık cemaate uygun yeni bir ‘Ulu Cami’ yapılacak. Bakanlık, imar planını askıya çıkardı.



Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki İSPARK alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan Ulu Cami için1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkarıldı. 7 Haziran 2005’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile söz konusu yer, Büyükşehir Belediyesi’nin tasarrufuna bırakılmıştı.


YERİ BİRAZ ‘SORUNLU’


Bu alan 8 Ekim 2012 tarihli ‘Haydarpaşa Gar ve Geri Sahası ile Kadıköy Meydan ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda, Kentsel ve Tarihi Sit Alanı sınırları dışında, ‘Etkilenme Geçiş Sahası Sınırı’ içerisinde, çoğunlukla ‘İSKİ Hizmet Alanı’nda, kısmen ‘Ağaçlandırılacak Alan’da, kısmen de ‘Park ve Dinlenme Alanı’nda kalıyor. Ceferağa Mahallesi sınırlarında şu anda açık otopark olarak kullanılan yaklaşık 34 bin metrekarelik cami alanının Marmara tarafındaki bölümü, deniz doldurularak kazanılmış. Rapora göre, planlama alanı aynı zamanda ‘Karmaşık Problemlerin Görüldüğü Alanlar’ kategorisinde. Yani, proje alanındaki bazı bölgeler, sıvılaşma, kütle hareketleri, su baskını ve çeşitli mühendislik problemleri içeriyor.



‘ULU CAMİ ŞART’


Askıya çıkarılan raporda, İstanbul’un Anadolu yakasında, özellikle de söz konusu planlama alanı ve yakın çevresinde, ‘Selatin Cami’ veya ‘Ulu Cami’ mahiyetinde cami yer almadığı belirtildi. Raporda, plan değişikliğinin gerekçesi şöyle anlatıldı: “Büyük cemaatlerle cuma namazlarının, bayram namazlarının veya kalabalık kitlelerin katılımıyla ifa edilecek cenaze namazlarının kılınacağı bir ‘Ulu Cami’ inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir.”


HÜSEYİN SAĞ: DİN ÜZERİNDEN KUTUPLAŞMA 


Kadıköy ve İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ da, cami projesini şu sözlerle eleştirdi: “Kadıköy’le ilgili sürekli bir cami tartışması gündemde tutuluyor. Göztepe, ardından rıhtıma cami. Jeolojik açıdan sakıncalı olan dolgu alanında cami yapımı. Sürekli din üzerinden kaotik bir ortam yaratılmaya çalışılıyor. Cami üzerinden toplumda kutuplaşma yaratılılıyor. Bu bir tasadüf değil, bilerek yapılıyor.”


NUHOĞLU: ÖYLE BİR TALEP YOK, DAVA AÇACAĞIZ


Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, cami projesi için hukuki süreç başlatacaklarını ve yol haritası çizip kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi. Cami yapımı planlanan alana yürüme mesafesinde camiler bulunduğunu ifade eden Nuhoğlu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bu tamamen siyasal bir karar. Ortalığı karıştırmak için yapılıyor. Ankara’dan Kadıköy’de cami mi lazım, kilise mi lazım nasıl görüyorsun? Sana ne? Kadıköylüler oturup kendi aralarında karar verir. Dünyada bu kadar sorun varken, camiyle mi uğraşıyorlar? Camiler kutsal mekanlardan, siyasete alet edilmesi doğru değil. Dava açacağız.”


 Bölgede yeni yapılacak camiye yakın dört cami bulunuyor:


- Sultan 3. Mustafa İskele Camisi: 1000 metre


- Caferağa Camisi: 1150 metre


- Beyazıt Kethüda Camisi: 1250 metre


- Osmanağa Camisi: 1350 metre



Hürriyet



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü’nün talepleri doğrultusunda, Kadıköy rıhtım bölgesine, kalabalık cemaate uygun büyüklükte yeni bir ‘Ulu Cami’ yapılması planlanıyor.


Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki İSPARK alanına yapılması planlanan Cami için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırlanan planı askıya çıkarıldı. Eğer itiraz gelmezse rıhtım bölgesinde bulunan ve denizin doldurularak yapıldığı otopark alanına caminin temeli atılacak.


MECLİS ÜYESİ HÜSEYİN SAĞ: DİN ÜZERİNDEN KUTUPLAŞMA YARATILIYOR


Projeye karşı çıkan Kadıköy ve İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ise Ankara’daki bürokratların Kadıköy halkına ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a danışmadan bu kararın alındığını iddia ediyor. Hüseyin Sağ, projenin Jeolojik açıdan sakıncalı olduğunu belirtirken din üzerinden kaotik bir ortam yaratılmaya çalışıldığını iddia etti.


Sözcü



Haber Özgür Gündem Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü'nün talepleri doğrultusunda, Kadıköy rıhtım bölgesine, yeni bir 'Ulu Cami' yapılması planlanıyor. Kadıköy Belediye Başkanı planların iptali için dava açacaklarını söyledi. Hürriyettin haberine göre Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yarımdaki İSPARK alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan Ulu Cami için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda askıya çıkarıldı. Rapora göre, planlama alanı aynı zamanda 'Karmaşık Problemlerin Görüldüğü Alaplar* kategorisinde. Yani, proje alanındaki bazı bölgeler, sıvılaşma, kütle hareketleri, su baskını ve çeşitli mühendislik problemleri içeriyor. 

Rıhtımda camii projesi kararının siyasi bir karar olduğunu belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, cami projesi için hukuki süreç başlatacaklarını söyledi. Cami yapımı planlanan alana yürüme mesafesinde camiler bulunduğunu ifade eden Nuhoğlu, "Bu tamamen siyasal bir karar. Ortalığı karıştırmak için yapılıyor. Camiler kutsal mekanlar, siyasete alet edilmesi doğru değil. Dava açacağız" dedi. 

Kadıköy CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ da, "Sürekli Cami üzerinden toplumda kutuplaşma yaratılılıyor. Bu bir tesadüf değil, bilerek yapılıyor" dedi. 


Özgür Gündem 



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kadıköy'ün CHP'li başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy'e cami yapılmaması için tüm mercilere itiraz edeceklerini açıkladı.


Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki otopark alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan “Ulu Cami” için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkarıldığı iddia edilmişti.


CHP'Lİ BAŞKAN CAMİYE KARŞI

Konuyla ilgili CHP'li Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu açıklamalarda bulundu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP'li başkan, caminin yapılmaması için gerekli tüm mercilere itiraz edeceklerini söyledi.


İTİRAZ EDECEĞİZ, DAVA AÇACAĞIZ, MAHKEMEYE GİDECEĞİZ

CHP'li Kadıköy Belediye Başkanı konuyla ilgili şunları söyledi;

"Bakanlığa itiraz edeceğiz. İtirazımızı umut ediyoruz ki, kabul ederler. Etmezlerse dava açacağız, mahkemeye gideceğiz. Sonuç çıkar mı bilemiyorum ama, umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Yerel yönetim olarak Kadıköylüler bizi seçtiler, biz de onların temsil edecek şekilde davranacağız."


Bugün


Geri Dön