25 / 04 / 2024

Kadıköylüler emsal müjdesini bekliyor!

Kadıköylüler emsal müjdesini bekliyor!

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Büyükşehir Belediyesi'nden 10 yıldır emsal müjdesi bekliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurduklarını belirten Öztürk, onaylanırsa Kadıköy'de hızlı bir dönüşüm olacağını belirtti..



Kadıköy'ün CHP'li Belediye Başkanı Selami Öztürk, ilçede 15 bin binanın deprem açısından risk taşıdığını söyledi. 

Büyükkşehir Belediyesinin 10 yıldır siyasi nedenlerle emsali artırmadığını öne süren Öztürk, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurduk. Onaylanırsa Kadıköy baştan aşağı dönüşeek" diye konuştu.


Kadıköylüler emsal müjdesini bekliyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selamı Öztürk, "Büyükşehir Belediyesi 10 yıldır emsal artırmadı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurduk. Onaylanırsa Kadıköy hızla dönüşecek" dedi Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy'de halen 2.07 olan inşaat emsalinin 2.50'ye çıkarılmasıyla büyük bir kentsel dönüşüm hareketinin başlayacağını belirterek, "Siyasi nedenlerle Büyükşehir Belediyesi 10 yıldır Kadıköy'de emsal artışını yapmadı. Dosyamızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verdik. Onaylanırsa, başta 15 bin riskli bina olmak üzere Kadıköy'de kentsel dönüşüm hızla başlayacak" diye konuştu. 


"1999 yılında Türkiye bilime inanmadığı için 20 bin insanını gömdü" diyen Öztürk, şunları söyledi: "Depreme hazırlık anlamında hâlâ ciddi bir çalışma yok. Tek ciddi çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı son yasadır. Apartmanda karar almak için üçte iki çoğunluğun yeterli olması ve test sonucunda yıkılma kararı verilen binaların yıkılması. Ama Kadıköy'de binayı yıktıktan sonra yerine yenisini yapma şansınız yok. İmar durumu, aynı binayı yapmaya yeterli değil. Çünkü evvelce yeşil alan, yol gibi imar haklarını kullandırmışlar. 20 daireyi yıksanız yerine 16 daire yapılabilir. Bu durumda yenileme şansınız yok çünkü 4 daire eksik. Müteahhite vereceğiniz pay yok. O zaman dönüşüm olmuyor." 'Bakanlık inceliyor5 Kadıköy'de halen 2.07 olan inşaat hakkının 2.50 emsale yükselmesini talep ettiklerini belirten Öztürk, şöyle konuştu: "Oysa şehrin başka yerlerinde olduğu gibi Kadıköy'de de parsel bazında 6-7 emsal verdiler. Kadıköy olarak büyük haksızlıklara uğruyoruz.


 Deprem olması halinde 15 bin binamız risk taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dosyamızı inceliyor. Eğer bakanlık bir artış verirse Kadıköy'de binaların yıkımı ve yenilenmesi işlemi hızla başlayacak." 'Bonus da olabilir' Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkartacağı planın önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, şu bilgileri verdi: "Bakanlık 3-5 bloğun birleştirilmesi halinde bonus veriyor. O zaman insanlar parsel birleştirme yoluna giderler. Tamamen çıkacak imara bağlı. Düşük imar da çıkabilir. 2.50 yerine 2.40 çıkabilir. Ama, '10 bin metrekareyi bulduğunuzda 3 emsal vereceğim' diyebilir. 'Otopark yaparsanız artı 0.2 daha vereceğim' diyebilir. Bunu alıp birisinin cebine koymaktansa kent adına bunu kullanmanın çok daha doğru olduğuna inanıyorum." Kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasıyla meydana gelebilecek sıkıntılar için şimdiden önlem aldıklarını kaydeden Öztürk, "İnşaat nedeniyle gürültü olacaktır, sokak ve kaldırımlar tahrip olacaktır. Bunun için bir genelge hazırladık. Pazar günleri çalışma yasağı getiriyoruz. Çevre ve gürültü ile ilgili önlemler alacağız" dedi. 


'Ağaçlar sökülmeyecek' Binaların altına otopark yapıldığında ağaçların söküldüğünü belirten Öztürk, şunları söyledi: "Bu konuyla ilgili bir karar çıkartacağız. Otopark yapmak iyi ama bu sefer de yeşil azalıyor. Çünkü parselin tümü kazıldığında ağaçlar sökülüyor. Otoparkın üstünde ağaç yetişmiyor. Bu nedenle otopark hafriyatının, parsel kenarlarından 1.5 metre çekilerek yapılması yönünde karar alacağız" dedi. 


'KADIKÖY'ÜN İKİ TEMEL SORUNU ULAŞIM VE İMAR' GÖZTEPE PARKI'NA CAMİ PROJESİ ASKIYA ÇIKMADI'


Göztepe Parkı'na cami projesinin askıya çıkmadığını belirten Selami Öztürk, şu bilgileri verdi: "Parka cami yapılmasını öngören plan. Belediye Meclisi'nden geçmiş olmasına rağmen askıya çıkarılmadı. Bu proje yargıya taşınmış, mahkeme projeyi iptal etmiş, mahkeme kararı da Danıştay'dan dönmüştü. Şimdi bekliyor. Toplumun bu kadar gerildiği bir ortamda, yeşile ve çevreye sahip çıktığı bir ortamda, bu anlayışı çok fazla kırmamak lazım." İbadethane ya da dini tesis gerekiyorsa başka bir alanda, konut alanında ya da inşaat olan bir alanda, gerekirse istimlak yoluyla yapmak gerektiğini kaydeden Öztürk, şunları söyledi: "Yeşil alanlara ibadethane, dini tesis, okul, belediye binası ya da başka şey yapılmamalı. Çünkü şehirde oksijen alınabilecek çok az yer var." Öztürk, Kurbağlıdere'de ıslah çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürüldüğünü kaydederek, "Dere üzerindeki 7 köprü yıkılarak yenileri yapılacak. Dere yatağının genişletilmesi gerekiyor. Çalışmalar biraz ağır gidiyor" diye konuştu. 


'MODA'DA KAPI ÖNÜNDE DEĞİL, SAHİLDE İÇSİNLER'


Moda'da içki içilmesinin semt sakinlerini rahatsız ettiğini belirten Öztürk, şöyle konuştu: "Vatandaşın kapısının önünde içki içilmesi bir özgürlük değil. Konut dokunulmazlığını ihlal eden bir durum. Yurttaş kendi evine girerken, 'Yol açar mısınız' diye izin istiyor. Bu kimsenin savunabileceği bir ortam değil." 'Mantıklar farklı' Moda'daki büfelerle ilgili daha önce bir karar aldıklarını belirten Öztürk, şöyle devam etti: "Şimdi de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. İçki yasakları gündemde. Bizim öyle bir mantığımız yok. Hatta, 'Gelin içkinizi sahilde için. Yeter ki şişenizi denize atmayın. Kırılırsa kırılsın, biz temizleriz' dedik. Bunu Caddebostan'da yapıyoruz. Gençler sahilde gece bire, ikiye kadar oturup içkisini içiyor, biz sabah beşte temizliyoruz." "Olursa altına üç katlı, 300 araçlık otopark yapacağız. Moda çocuk parkı ile tenis kortlarının altına da yapılabilir. Büyükşehir Mühürdar'dan yeraltına inip komple 1000 araçlık otopark yapabilir. Kadıköy, Büyükşehir'den alacaklı" dedi.


Kadıköy'ün iki temel sorununun birinin imar, ötekinin de ulaşım olduğunu kaydeden Öztürk, şunları söyledi: "Kadıköy yakasına gelen metro Kadıköy'e hizmet etmiyor. Metro yapılırken yolcu sayımı yapılır, ana omurga oraya oturtulur. Kadıköy CHP'li diye metroyu o zaman AKP'li olan Kartal, Maltepe'ye döndürdüler. Orada metro olduğunun kimse farkında değil. Kadıköy'deyse minibüsle taşımacılık yapılıyor." 'Otopark sorunu var' Otopark sorununu çözmek için Moda'da Vakıflar'a ait yeşil alanı talep ettiklerini belirten Öztürk, şöyle devam etti: Şimdi de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. İçki yasakları gündemde. Bizim öyle bir mantığımız yok. Hatta, 'Gelin içkinizi sahilde için. Yeter ki şişenizi denize atmayın. Kırılırsa kırılsın, biz temizleriz' dedik. Bunu Caddebostan'da yapıyoruz. Gençler sahilde gece bire, ikiye kadar oturup içkisini içiyor, biz sabah 5'te temizliyoruz.


Kadıköy Belediyesi'nin kurduğu 'sosyal medya merkezi' tvvitter'da yazdığı mesajlarla ilgi odağı oldu. Mesajlardan birkaçı şöyle:


• Bizi siz yarattınız :) 

• Başka şubemiz yoktur:) 

• Sevgimiz karşılıklı:) 

• Tercihimiz filtre kahve. 

• Biz de size karşı boş değiliz:) 

• Arayı soğutmayalım :) 

• Biz de size karşı boş değiliz :)

• Bizde zor bulunur ama belediyenin karşısındaki bakkala sorabilirsiniz:) 

• Masrafı kurtarmaz gibi. Başkana sormak lazım. 



Milliyet



Geri Dön