04 / 05 / 2024

Kadir Topbaş: İstanbula 4.5 milyar dolar yatırım yaptık!

Kadir Topbaş: İstanbula 4.5 milyar dolar yatırım yaptık!

Yerel yönetimlere özellikle ekonomik kriz dönemlerinde büyük görevler düştüğünü belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "2004 yılından bu yana görevdeyim. İstanbula 24 milyar dolar yatırım yapıldı" dedi.....



Yerel yönetimlere özellikle ekonomik kriz dönemlerinde büyük görevler düştüğünü belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2004 yılından bu yana görevdeyim. İstanbula 24 milyar dolar yatırım yapıldı. Küresel ekonomik krize rağmen durmadık. 2011 yatırım bütçesimiz 4.5 milyar dolar. Bu yatırımlarımızın istihdama etkisini ölçtük ve 100 binin üzerinde geri dönüş olduğunu gördük. Bu ekonomik krizi aşmanın yolu isterlerse bir araba, isterlerse bir simit olsun mutlaka harcamaya teşvik etmek ve ekonomiyi hareketlendirmek gerekiyor. Bu konuda yerel yönetimlere çok önemli görevler düşüyor dedi.

Krizde frene basmadık
ABDnin Baltimore kentinde düzenlenen ABD Belediye Başkanları Birliğinin yıllık konferansına katılan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı Topbaş, şu değerlendirmeyi yaptı: ABDdeki belediye başkanları İstanbuldaki gelişmeleri yakından izliyor. Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz yatırımlara hayret ettiler. Bu yılki 4.5 milyar dolarlık yatırım bütçemizden bahsettik. Bunu nasıl başarıyorsunuz dediler. ABDdeki ekonomik krizden ciddi anlamda etkilenmiş olmaları ve burada ekonomik sıkıntı çekmeleri nedeniyle, onlar için bu rakam çok anlamlı. Eğer küresel ekonomik kriz sırasında biz de panikleseydik ve frene bassaydık bu yatırımları gerçekleştiremezdik.

Teknolojide ABDden öndeyiz
Topbaş, diğer ülkelerin belediye başkanlarının İstanbulda yapılan bazı çalışmaları örnek almak istediklerini belirterek, şunları anlattı: Mesela bizim en basit olarak gördüğümüz, belki çok fazla üzerinde durulmayan, cep telefonuna aktarılmış trafik yoğunluk haritası ve trafik kameralarına baktığınız zaman, bu ABDde yok. ABD Belediye Başkanları Genel Sekreterine ben bunu gösterdiğimde hayret etmişti. Bunun yazılımı da bize ait. Diğerleri için önemli bir örnek.

Dünyanın en iyi otobüsü
Yerel yöneticiler olarak hayatlarının şehirlerle özdeşleştiğini belirten Topbaş, şu bilgileri verdi: İstanbul otobüslerini 2014e varmadan dünyanın en güzel otobüsleri haline getireceğiz ve otobüslerimizde insanlarımızın hiçbir şekilde yoğunluk hissetmiyecek.

3.5 milyar  insanı kucaklayan UCLGnin başkanlığını yapıyor

SON dönemlerde İstanbuldaki çalışmaların yurtdışında da büyük ses getirdiğini belirten Kadir Topbaş, şöyle konuştu: Yabancı belediye başkanlarının İstanbuldaki gelişmeleri ve gelinen noktayı takip etmelerinden ve bize gösterdikleri yakın ilgiden de özellikle mutluluk duydum. İnanıyorum buradan sonraki süreçte daha aktif işbirliğimiz olacak. Zaten toplantıda da onlara bu çağrıda bulundum. Bir diğer gururum da 3.5 milyar insanı yöneten Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) örgütünün başkanlığını almış olmam ve İstanbul Belediye Başkanı olarak da burada bulunmam. Geçmişte UCLG gibi yönetimlerde bırakınız seçilmeyi, aday olmak bile problemken, bu işin en başına getirilmiş olmam da Türkiyenin nerelere geldiğini gösteriyor.

Pelosi İstanbula gelmek istiyor

ABD Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Demokrat Nancy Pelosi ile sohbet eden Kadir Topbaş, İstanbulu hayranlıkla izlediklerini ve gelişmeleri takip ettiklerini söylediğini aktardı. Pelosinin İstanbula gelmek istediğini belirten Topbaş, Ben de haber verirlerse kendileriyle geldiklerinde ilgilenmek istediğimi söyledim dedi.

Metroda vagon aralığı 70 saniyeye düştü

KÜÇÜLEN dünyada herkesin geleceğinin birbirine kenetlendiğini ve herkesin aynı gemide yüzdüğünü belirten Kadir Topbaş, Şehirlerdeki nüfus artarken, doğal kaynaklar tükenmeye başladı ve herkesi tehdit eden iklim değişikliği sorunuyla karşı karşıya. Bu nedenle her birimizin ayrı sorunları hepimizin bir sorunu olmalıdır. Çünkü hepimiz küresel bir ailenin fertleriyiz. Birbirimizden deneyim kazanıyoruz. 5 yıl önce New York metrosuyla ilgili bir çalışmayı televizyonda izledim. Ardından New Yorka ekip gönderdim. Araştırma ve çalışma yaptırdım. Bu sayede İstanbulda metroların vagon aralıklarının 4.5 dakikadan bugün 70 saniyelere kadar indirildi.
Hürriyet


Geri Dön