24 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Sevda Tepesi’nde yeşil yok olmayacak!

Kadir Topbaş: Sevda Tepesi’nde yeşil yok olmayacak!

Başkan Topbaş, “Sevda Tepesi’nde ’Yeşil yok edilecek’ şeklindeki değerlendirmeleri ayıplıyorum. Orada 57 bin metrekarenin sadece yüzde 3’ü kadar taban oturumlu alan kullanılacak. Diğer tarafı koru ve özel mülkiyet” dedi



100 yeni otobüsün hizmete alınması törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tören sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İşte Topbaş’ın İstanbullulara mesajları...


FSM VE HALİÇ’TE BAKIM: Karayolları’nın yaptığı bir çalışma var. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinde asfalt yenileme ve bakım çalışmaları var, Haliç Köprüsü’nde. Bunlar zorunlu çalışmalar, yapılması gereken periyodik bakımlar. Yaza gelmesi sebebiyle, yazın biraz daha rahat olur düşüncesiyle yaza getirildi ve 3 aylık dönemde bunun başarıyla sürdürülmesi gerekiyor. Özellikle İstanbulluların yardımı, desteği olmadan bunun başarılması mümkün değil.


METROBÜSTE AKSAMA YOK:  Köprülerdeki bakım sırasında metrobüs hattında herhangi bir aksama yaşanmayacak. Metrobüsle ilgili düzenleme çalışması yaptık. Metrobüs hattını sürekli açık tutacağız. Ama diğer taraftan özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde, diğer asklarda ortaya çıkan sıkıntılarda vatandaşlar biraz daha dikkatli olarak bize yardımcı olursa, sıkıntıyı çok fazla yaşamayız. Bireysel araç yerine toplu taşıma aracı kullanırlarsa sıkıntı yaşamayız. 


TAKSİM’E CAMİ YAPILABİLİR: Beyoğlu en yoğun hareketli ilçelerimizden bir tanesi. Orada şu anda fıçıdan yapılmış bir minareyi barındıran bir mescit var. Yaz ve kış, kar ve yağmurda insanlar her cuma günü sokakta kağıtlar ve koli kartonları üzerinde ibadetlerini yapmaya çalışıyorlar. Bu, görüntü olarak da hoş değil ve Türkiye’nin imajı açısından iyi değil ve Kültür Başkenti olan İstanbul için de iyi değil. İnsanların ibadetleri konusundaki mekan ihtiyaçlarını da karşılayabilmesi lazım. Orada bir ihtiyaç varsa, yapılması gerekiyorsa da belirli ölçülerde, tanınacak imar imkanlarında bu yapılabilir.  Böyle bir hoşgörü kentinde, insanlara ibadetlerini yapma imkanı da verilmesi lazım. Yoksa Taksim’e bir cami dikme anlayışı olmamalı bu.


SEVDA TEPESİ: Burasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bir plan yaptı. Yüzde 06 emsalli bir yapılanma koşulu ile bir plan yapma kararını bize, meclisimize gönderdi. Bu ne demektir? 57 metrekarelik alan Sevda Tepesi ve özel mülkiyet, çitlerle çevrilmiş, tamamen şahıs arazisi. Yüzde 06 emsal ne demektir? Şu demektir, 57 bin metrekarede bin 700 metrekare taban oturumlu, 57 binde yüzde 3 gibi bir alanda taban oturumlu toplamda bir yapı yapabilme imkanı veriyor. Ama basında gördüğüm şu, sanki bütün bu alan, yeşil ortadan kaldırılıyor. Şu andaki Sevda Tepesi görüntüsü ’Yeşil yok edilecek’ anlamı şeklinde değerlendirildiği için ben bunu bu şekilde empoze edenleri burada ayıplıyorum. Bu yanlış bir bakış açısı. Orada 57 bin metrekarenin sadece yüzde 3’ü kadar taban oturumlu bir alan kullanılacak. Ama diğer tarafı koru ve özel mülkiyet.


ÇAMLICA’YA CAMİ: Başbakanımız Çamlıca’da, İstanbul’a sembol teşkil edecek nitelikte bir cami yapılmasını öngördü. Şu anda Çevre Bakanlığı planları işlemekte ve burada özellikle belirli günlerde, bir sembol mabedin olması düşünülmektedir. Biz de Büyükşehir olarak ulaşım akslarına yeni aks ekliyoruz. Turistik amaçlı teleferik. Etiler’den Altunizade’ye ve oradan Çamlıca’ya kadar erişebilecek, saatte 6 bin kişi taşıyabilecek kapsitede bir çalışmayı öngördük.


MİLLİYET


Geri Dön