26 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Sporculara olimpiyat köyündeki evleri armağan edeceğiz!

Kadir Topbaş: Sporculara olimpiyat köyündeki evleri armağan edeceğiz!

Kadir Topbaş, 2020 Olimpiyat Oyunları’nı almaları halinde organizasyon sonunda şampiyonluğa ulaşacak sporculara olimpiyat köyündeki evleri armağan edeceklerini söyledi. Topbaş projeyi bugünkü sunumda dile getireceklerini belirtti




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Arjantin yolculuğunda en büyük hayalinin İstanbul 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’nı almak olduğunu söyledi. Topbaş, kentin son 10 yılda büyük bir değişim gösterdiğini ifade ederek, yapılanları ve yapılacakları tek tek anlattı.

Kadir Topbaş, Milli Savunma Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldıklarını belirterek, “Haliç, başta kürek, kano ve yelken sporlarının yapılacağı bir numaralı merkez olacak. Özellikle üniversitelilerden oluşan kürek takımlarının katılımı ile burada, Dünya’nın en gözde yarışı olan Oxford-Cambridge yarışlarını gölgede bırakacak bir su sporları merkezinin cazibe alanı olacak” dedi.

İstanbul’un ulaşım sistemine de vurgu yapan Topbaş, “2004’de sadece bir Haydarpaşa ve Sirkeci ile, azıcık bağlantı hattı bulunan Levent metrosu. Bugün gelinen nokta hayal bile edilemiyordu. 2013’te ki durumumuz şu an itibarı ile birçok Avrupa ülkesini yakalayıp geçmiştir. Ama 2019’un çehresi bambaşka olacak” diye konuştu. Bu arada Kadir Topbaş, sunumda ortaya koyacakları iki büyük projeden birini de açıkladı. Topbaş, Olimpiyat köyünde yapılacak evleri, olimpiyatlarda şampiyon olan sporculara tahsis edebileceklerini söyledi. Kadir Topbaş, bu projeyi bugün yapılacak İstanbul 2020 sunumunda dile getireceklerini de sözlerine ekledi. Evler ayrıca olimpiyatlarda şampiyonluğa ulaşan eski Türk sporculara da verilecek.



Bambaşka bir İstanbul!


İstanbul’un 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığı sürecinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) iletilen ve yapılacak tüm çalışmalar ile hazırlanacak tesisleri içeren dosyada bu önemli hedef için aynı ölçüde önemli taahhütlerde bulunuldu.

IOC’ye daha önce verilen adaylık dosyasında, “İstanbul 2020” için özenle oluşturulmuş spor tesisleri planında, katılımcılar için optimum şartları sağlamak ve tarihi şehrin en görkemli özelliklerini gözler önüne sermek arasında ideal dengenin kurulması hedeflendi.

Tesis planlamasında, şehrin 4 ayrı bölgesini kapsayan, güçlü  sürdürülebilirlik temalarıyla desteklenen, içinde belirli bir mantıkla  konumlandırılmış 7 küme ve 5 tesis alanı içeren bir master plan oluşturulurken, ağırlıklı olarak mevcut nitelikli spor tesislerine öncelik tanınarak, 36 tesisin kullanılması planlandı.

Adaylık sürecinde, Olimpik Şehir Bölgesi, Sahil Bölgesi, Boğaziçi Bölgesi ve Orman Bölgesi adlarıyla planlanan alanların, mevcut ile yapılacak yeni tesislerle oyunlar için hazır hale getirileceği taahhüt edildi.


Olimpik Şehir Bölgesi

2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın en kapsamlı alanı olarak planlanan Olimpik Şehir Bölgesi, 2 kümede 2 tesis alanı ve müsabakaların yapılacağı 14 spor tesisini barındıracak. Kuzeyinde orman, güneyinde Marmara Denizi olmak üzere şehrin  genişleyen batı koridorunda konumlandırılan Olimpik Şehir Bölgesi, mevcut  Olimpiyat Stadı’nı ve gelecekteki olimpiyat oyunlarında kullanılmak üzere özel  olarak konumlandırılan 300 hektarlık alanı içeren bir bölge olarak dikkati  çekerken, Olimpik Şehir Kümesi ile Esenler Kümesi’ni kapsayacak.


Sahil Bölgesi

IOC’ye verilen adaylık dosyasındaki spor alanı bölgelerinden ikincisi, 2 küme, 1 tesis alanı ve 7 spor tesisini barındıran Sahil Bölgesi. Tarihi yarımadadan Ataköy’e kadar olan sahil şeridi boyunca uzanacak bu bölgede, mevcut restorasyon programı ile uyumlu olarak halka açık yeni alanlar ve parklar da ortaya çıkacak.


Boğaziçi Bölgesi

Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları planı içerisindeki üçüncü bölge  olan Boğaziçi Bölgesi, 2 küme, 1 tesis alanı, 7 spor tesisi ve tören alanını  barındıracak. Şehrin Avrupa ve Anadolu yakalarını buluşturan Boğaziçi Bölgesi, olimpiyatlara göz kamaştırıcı bir sahne de sağlayacak. Mevcut kıyı kesimlerinin  korunması programının hızlandırmasıyla birlikte, bu bölgede yer alacak 7 spor tesisinin arka planında, tarihi yarımada, görkemli camiler ve boğaz manzarası yer alacak.


Orman Bölgesi

Adaylık dosyasındaki 4. bölge ise 1 küme, 1 tesis alanı ve 4 spor  tesisiyle Orman Bölgesi oldu. Belgrad Ormanı Kümesi’ni içeren bölge, İstanbul şehir merkezinin kuzey  sınırına konumlandırıldı. Belgrad Ormanı’nın ihtiyaç duyulan yeşil alanları  sağlaması açısından, şehrin kentsel imar planları açısından kritik öneme sahip  olduğu vurgulanırken, ulaşım için mevcut metro hattının yanı sıra, mevcut otoyol  altyapısının tüm spor tesisleri birbirine bağlamak için güçlendirileceği  kaydedildi.


Milliyet


Geri Dön