20 / 04 / 2024

Kahramanmaraş'taki dünyanın en saçma binası yıkılıyor!

Kahramanmaraş'taki dünyanın en saçma binası yıkılıyor!

Google'da 'Dünyanın en saçma binası' şeklindeki aramada ilk sırada çıkan Kahramanmaraş'taki 18 katlı İl Özel İdare binasının yıkımı başladı. Kasım'da gerçekleştirilen ihaleyi 6 milyon 600 bin  TL teklifle kazanan müteahhit firma, binanın yıkımı için start verdi.



Google'da 'Dünyanın en saçma binası' şeklindeki aramada ilk sırada çıkan Kahramanmaraş'taki 18 katlı İl Özel İdare binasının yıkımı başladı. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Trabzon Caddesi'nde 1994'te inşa edilen Kahramanmaraş İl Özel İdare binası, gerek mimari yapısı, renkleriyle kentin simgesi oldu. 

Kentin pek çok noktasından görülmesi sebebiyle insanların merkezdeki bir adresi tarif ederken kullandıkları ilk yol olan ve Kahramanmaraşlıların 'Sarı bina'  şeklinde isimlendirdikleri binanın ünü Türkiye'yi de aştı. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; bina, internet arama motoru Google'a 'Dünyanın en saçma binası' yazılıp, görsellerde arama yapıldığında ilk sıraya yerleşti. 2019'da binanın yıkımına ilişkin karar alındı. 

Kahramanmaraş taki dünyanın en saçma binası yıkılıyor!

BİNANIN HURDALARI FİRMAYA AİT 

Kasım'da gerçekleştirilen ihaleyi 6 milyon 600 bin  TL teklifle kazanan müteahhit firma, binanın yıkımı için start verdi. Şartnameye göre 4 ayda planlanan yıkım için belediye kasadan tek kuruş harcamayacak. İhaleye göre binadan çıkacak bütün çelik, demir gibi geri dönüşümü mümkün hurdalar müteahhit firmaya ait olacak. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, yakında tarihe olacak olan yapının yıkımını yerinde inceledi. Binanın içerisine girip katları dolaşan Güngör, firma yetkilisinden çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Başkan Hayrettin Güngör, 4 ayda yıkılması hedeflenen binanın 2 senede bitirmeyi planladıkları kent meydanının bir parçası olduğunu belirtti.

Meydanın hayata geçirileceği alanda yer alaneski adliye ve AFAD binalarının yıkıldığını anımsatan Güngör, şu açıklamalarda bulundu:

"Kahramanmaraş’ımızın en merkezi caddelerinden Trabzon Caddesi'ne cepheli bu binamızın yıkım çalışmalarına başladık. Bildiğiniz gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte İl Özel İdare binamızın da bulunduğu bu 40 dönümlük alanda bir dönüşüm çalışması yürütüyoruz. "Kahramanmaraş’ımızın en merkezi caddelerinden Trabzon Caddesi'ne cepheli bu binamızın yıkım çalışmalarına başladık. Bildiğiniz gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte İl Özel İdare binamızın da bulunduğu bu 40 dönümlük alanda bir dönüşüm çalışması yürütüyoruz. 30 yıl önce o günün şartlarına göre yapılmış ama yapıldığı günden bu yana hep eleştiri konusu olmuş. Bir; binanın civardaki binaları esas aldığımızda silueti bozması, bir diğeri de çok fonksiyonel olmaması gibi nedenlerle buradaki dönüşüm çalışmalarında bu binanın yıkımına başladık."

Kahramanmaraş taki dünyanın en saçma binası yıkılıyor!

'BÜTÇEMİZDEN HERHANGİ BİR MASRAF YAPMIYORUZ' 

Binayı yıkmaya karar verdikten sonra yıkılması yerine restore edilmesine ilişkin öneriler yapıldığını dile getiren Güngör, "Daha önce bu binanın yıkılmaması, restore edilip daha fonksiyonel getirilmesi noktasında çalışmalar yaptık. Gördük ki, binanın fonksiyonel hale getirilmesi için yapacağımız harcama yıkılıp yapılmasındaki maliyetten daha yüksek bir maliyet olduğu için bunun yıkımını gerçekleştiriyoruz. "Burada, kamuoyunda bilindiğinin aksine binanın yıkımı için belediye bütçemizden herhangi bir masraf yapmıyoruz. Yapmış olduğumuz ihale sonucunda burayı yıkan firma, hem binayı yıkacak hem de belediye bütçemize 6 milyon 600 bin liralık bir katkı sağlayacak. Yani biz, binanın yıkımı için bir masraf yapmadığımız gibi aynı zamanda bütçemize de bir katkı sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

Başkan Güngör, kent meydanı için çalışmaların sürdüğünü, trafik ve otopark sorununu çöüme kavuşturmak amacıyla 1.500 araç kapasiteli otoparkının da olacağı meydanı 2 senede tamamlamayı planladıklarını belirtti.

'Dünyanın en saçma binası’nın yıkım işi için 51 firma yarıştı!


Geri Dön