25 / 04 / 2024

Kahvehaneler kafeteryaya dönüşüyor!

Kahvehaneler kafeteryaya dönüşüyor!

Kahveci esnafın bir kısmı iş yerini kapatmak zorunda kalırken bir kısmı çareyi "fast food" satarak kafeteryaya dönüşmekte buldu



Kapalı alanlarda sigara yasağının başladığı günden bu yana, kahveci esnafın bir kısmı iş yerini kapatmak zorunda kalırken bir kısmı çareyi "fast food" satarak kafeteryaya dönüşmekte buldu.

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sekiz aydır kapalı alanlarda uygulanan sigara yasağının, kahvehane işletmecilerini ekonomik anlamda sıkıntıya düşürdüğünü söyledi.

Sigara içilememesi nedeniyle müşterilerini kaybettiklerini öne süren Güven, bu dönem içinde  Ankara  Kahveciler Odasına kayıtlı 2 bin 943 üyeden bin 588'in odadan kayıtlarının silindiğini ve iş değişikliğine gittiklerini bildirdi.

Sigara yasağına uymayan işletmelerin ilk olarak "uyarı" aldıklarını ifade eden Güven, ikinci kez aynı yasağın ihlali durumunda 560 TL, üçüncü kez yapılması durumunda ise bu rakamın 10 katı olan 5 bin 600 TL para cezası uygulandığını belirtti.

-PET ŞİŞEDEN KÜL TABLASI-
İşletmede "kül tablası bulunmasının" da sigara yasakları kapsamında cezai işleme yol açtığına işaret eden Güven, bazı iş yerlerinin bu konuya çözüm olarak "pet şişe" ya da meyve suyu gibi içeceklerin konulduğu "teneke kutulardan" yararlandıklarını söyledi.

Babadan-dededen kalma kahvehanelerin sadece çay-kahve ve benzeri içeceklerin satıldığı, tavla, iskambil, okey gibi çeşitli oyunların oynandığı yerler olmaktan çıkmaya başladığına dikkati çeken Güven, şöyle devam etti: "Sadece, çay-kahve ve benzeri içecekle geçimlerini sağlamakta zorlanan ve sigara yasağı nedeniyle müşteri potansiyeli azalan kahveci, kafeterya olma çizgisine geçti. Şimdi giderek yaygınlaşmaya başlayan yeni konsepte, kahvehanede ızgara köfte, döner, sigara böreği, kahvaltı, sandviç, patates tava gibi aklınıza gelen her türlü yiyeceğin bulunabildiği mekanlar haline dönüşüyor. Böylece esnaf, ekonomik anlamda başka ürün de satmanın rahatlığı ile çarkı döndürüyor."

-BAKANLIKTAN RUHSAT BEKLENİYOR-
Yeni oluşum çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı Sağlık Komisyonu Başkanlığına başvuruda bulunduklarını bildiren Güven, kahvehanelerde çeşitli yiyeceklerin satılması konusunda gerekli iznin verilmesini beklediklerini kaydetti.

Yiyecek satılması konusundaki ruhsatların alınması halinde kahvehanelerin rahatlayacaklarını ifade eden Güven, yetkililerden bu konuda destek beklediklerini belirtti.

-İŞLETMECİ VE KAHVEHANEYE GELEN MÜŞTERİ MEMNUN-
Keçiören'de 20 yılı aşkın süredir kahvehane işleten ve bir aydır kahvehanesini "kafeteryaya" dönüştüren esnaf Ramazan Ekinci de kahvehanede her türlü oyun imkanı bulan müşterilere "zengin menü" sunduklarını ve yeme-içme isteklerini karşıladıklarını söyledi.

Yeni şekliyle kadınları ve aileleri de müşteri potansiyeline katmak istediklerini dile getiren Ekinci, "Sıradan çay-kahve ve benzeri içecekler yerine ızgara köfte, döner, her türlü kahvaltı yapma imkanı bulanlar bizi tercih ediyorlar. Farklı semtlerden gelen müşterimiz var" dedi.

Kahvehane müşterisi İrfan Koçak da okey oynadığı sırada yemeğini de yeme olanağı bulması nedeniyle diğer kahvehane yerine kafeterya şekline dönüşmüş olanları tercih ettiklerini belirtti.

Mustafa Ergin ise sigara içilmemesinden son derece memnun kaldıklarını bildirerek, "Bu kahvede hem oyun oynuyor hem de zengin menüsü sayesinde lezzetli ve hijyenik olduğuna inandığımız yiyecekleri yiyoruz. Sayılarının çoğalmasını isteriz" şeklinde konuştu.
AA


Geri Dön