29 / 03 / 2024

Kale Blokbims pomzayı işleyerek inşaat sektöründe kullanıyor

Kale Blokbims pomzayı işleyerek inşaat sektöründe kullanıyor

Güngör Günaydın, Pasinler'deki taş ocağından çıkardıkları pomzayla Doğu şehirlerinin, İranlı ve Ruslar'ın binalarında yer aldıklarını söyledi



Pasinler'deki taşocağından çıkardıkları pomzayı işleyerek inşaat sektöründe kullanılır hale getiren Tanrıver Grubu, yenileyeceği teknoloji sayesinde büyük şehirlere rakip olmayı ve yurtdışında daha çok adından söz ettirmeyi hedefliyor. 5 milyon Euro'luk yeni yatırımı hayata geçirerek Rusya, Gürcistan ve İran'ın ardından Azerbaycan'a da ihracat yapacaklarını söyleyen Kale Blokbims Genel Müdürü Güngör Günaydın "Yeni bir yatırım için çalışıyoruz. Türkiye'de Doğu'ya hakimiz ama giremediğimiz  Ankara  ve İstanbul pazarlarına hükmetmek istiyoruz. İhracat oranımızı yüzde 30'lardan yüzde 50'lere çıkaracağız" dedi.

SIRADA AZERBAYCAN VAR

- Pomza taşını çıkarıp işliyor ve endüstride kullandırıyorsunuz. Çok bilinen bir iş kolu değil bu, çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Kale Blokbims, 2005 yılında üç ortaklı bir şirket olarak kuruldu. Doğuda alanında tek fabrikayız şu anda. Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve İran'a kadar satışlarımız var. Tanrıver Grubu'na ait. İnşaat sektöründeki ihtiyaçtan yola çıkıldı aslında. Doğu'da bir boşluk vardı. Pasinler'deki yatırımın tutarı 3 milyon dolarla başladı,    12 milyon dolarlık bir yatırıma kadar ulaştık 4 yılda. Ürgüp'te de bir fabrika var. İlk orayla başlamıştık. 12 milyon 500 bin adet üretimimiz var. Bu seneki üretim kapasitemiz 16 milyon adet. Bunlar hammadde rakamları tabi. Azerbaycan'a ağırlık vereceğiz.

- Pomza, diğer adıyla bims adı verilen bu malzemeyi anlatır mısınız?
Duvar yapmak istediğinizde ya tuğla, ya gazbeton ya da bims kullanırsınız. Bims'in en büyük özelliği doğal olması ve maliyetin düşük olması. Diğer adıyla pomza, doğada bulunan en hafif malzeme. Doğal gözenekleri olan bir malzeme, çimento ve nem oranında bu malzemeyi yoğurduğunuzda ortaya ürün çıkıyor. Ürünü 4 günde piyasaya hazır hale getiriyoruz. Pomza uzun yıllarda oluşuyor. Aslı volkanik küf. Volkanik patmalalarda lavın önündeki külün etrafa yayılmasıyla meydana geliyor.

- Pomzanın inşaat dışında başka kullanım alanları da var mı?
En çok bilineni tekstil. Tekstil sektöründe kullanılan pomza daha çok kot gibi pamuklu giyeceklerin ağartılması ve yumuşatılması amacına yönelik. Kozmetik ve sabun endüstrisinde de kullanılıyor pomza. Deterjan üretiminde bulaşık, yer, banyo, lavabo temizleyicisi ve çamaşır deterjanlarında aktif madde taşıyıcısı olarak kullanılıyor. Kozmetikte de kullanım alanları var. Ayrıca kimya sanayinde de değişik alanlarda kullanılmak üzere çalışımlar sürekli yapılıyor.

- Kısa ve orta vadeli yatırım planlarınızdan söz eder misiniz?
Geçen yıl kurduğumuz ikinci fabrikanın kapasite oranını birebir artırdık ama şimdi daha büyük bir teknoloji kurmak istiyoruz. Yeni bir yatırım için çalışıyoruz. Profesyonel Alman teknolojisini alarak kapasiteyi geliştireceğiz. Böylece pazarı genişletip üretimi artıracağız. Daha çok üretim yurtdışı pazarı geliştirmeyi planlıyoruz. Türkiye'de doğuya hakimiz ama giremediğimiz Ankara ve İstanbul pazarlarına hükmetmek istiyoruz. Oralara ulaşamıyoruz şu anda. Bu yeni yatırımımızın tutarını ise 5 milyon Euro olarak planladık. Bunun ardından da ihracatı yüzde 30'lardan yüzde 50'lere çıkaracağız.

- Yurtdışıyla ilgili yapılanmalarınız hakkında başka neler söylersiniz?
Gürcistan'da ortaklık yaptığımız bir işimiz var. Ancak çok rahat çalışamıyorsunuz. Çünkü oradaki insanların bakış açısı farklı. Örneğin açık hesapla mal veremiyorsunuz, verilen  sözlere güvenemiyorsun. Mal vermek için parayı almanız lazım. Ortadoğu'da yeni bir yapılanma var ama bizim oralara kaymamız daha sonra olabilir. Amacımız Rusya tarafına gidebilmekti, onu yapmayı başardık.

Krizi devletin işleriyle atlattık
Aslında inşaat sektörü içinde olmamıza rağmen sektör kriz yaşasa da bu bize yansımıyor. Gelişemizi sağlamak için daha çok malzeme üretip daha ucuza maletmemiz gerekiyor. Devletin hastane konut projelerinde yer aldık, maliyetleri düşürdük. Başardık diye düşünüyorum. Kriz varken tüm ürettiğimizi sattık. Krizin etkilerini ilk aylarda hissettik. Sektörde bizim pazarlama sıkıntımız yok. Rusya'ya mal satamadık mesela bir ara ama yurtdışına yöneldik.

Afrika bize uzak
TUSKON gezilerine katılıyoruz, fuarlara gidiyoruz. Rusya tarafına gidiyoruz. Hedef buydu zaten. Aşağılara gitmek zor görünüyor, çünkü nakliye ve maliyet sıkıntıları olabiliyor. Bu yüzden şimdilik uzak görünüyor güney ve Afrika bölgeleri.

Arazi sıkıntısı yok eğitimsizlik problem
Önceden bana `Doğu'da yatırım yapılır mı' deseler tereddüt ederdim. Ama şimdi yol sorunumuz yok, elektrik sıkıntısını yavaş yavaş aşıyoruz. Bir eğitim sorunumuz var. Teknik adam aradığınızda sıkıntı çekiyorsunuz. Buralarda arazi sorunu yok. Yatırım için yer sıkıntısı yaşanmıyor kısacası.
Fulya Erdem / Star


Geri Dön