20 / 04 / 2024

Kamulaştırılan araziye dava açılır mı?

Kamulaştırılan araziye dava açılır mı?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Sahibi bulunduğum araziye belediye eğlence tesisi kurmuş, 20 yıldır işletiyor. Dava açsam kazanabilir miyim?''  sorusunu yanıtladı.



Posta Gazetesi'nden Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Sahibi bulunduğum araziye belediye eğlence tesisi kurmuş, 20 yıldır işletiyor. Dava açsam kazanabilir miyim?''  sorusunu cevapladı. 

Sahibi bulunduğum araziye belediye eğlence tesisi kurmuş, 20 yıldır işletiyor. Dava açsam kazanabilir miyim? ● E.Ö.


Doğrusu bir cümlelik soru ile size ‘kazanırsınız’ veya ‘kazanamazsınız’ deme imkanı yok. Birisi bu kadar bilgi ile yanıt verirse de çok güvenmeyin. Hukuk bu kadar kolay değil, pek çok detayı var. Moralinizi bozmayayım ama biraz abartılı olarak örnek vereyim.

Bu işi gerçekleşti kabul etmeyin, dedim ya abartılı bir örnek. Kabul edelim ki bu 20 sene içinde araziniz kamulaştırıldı, paranız bankaya yattı ama size ulaşılamadı. Şimdi size ‘Dava açın kazanırsınız” diyebilir miyim? Bir başka abartılı örnek.

Kabul edelim ki bahsettiğiniz alanda kadastro görevlileri tarafından ölçüm yapıldı, meğer sizin arazinizin sınırları buralar değilmiş. Daha kuzeyde veya güneydeymiş. Bunun için de “Davayı kazanırsınız” diyemem. Bir dava açılacakken ince eleyip sık dokunur, her detay ince ince değerlendirilir, davalar öyle açılır.

★ ★ ★

Ancak diyelim ki her şey bildiğiniz gibi. Halen tapuda sizin görülüyor ve işgal altında. Bu durumda da açılacak davanın çeşidi önemli. Mesela mahrum kalınan kira bedeli söz konusu olduğu hallerde ecrimisil istemek mümkün. Müdahalenin önlenmesi talebi ile dava açmak da mümkün. Bu şartlar altında anlattığım davaları açmak uygundur.

Sonucunda hakim karar verir. Hakkınızı aramak en doğal hakkınızdır ama yanlış bir adım atmak size zarar verir. Onun için bir meslektaşımla konuyu detaylı görüşmeden adım atmayın derim.


Geri Dön