19 / 04 / 2024

Kanal İstanbul leasingi uçuracak!

Kanal İstanbul leasingi uçuracak!

İnşaat yatırımları, finansal kiralama pazarını büyüttü.  Artık inşaat makinelerinin yüzde 80’i leasingle finanse ediliyor. Leasingciler, "Sadece Kanal İstanbul bize 3-5 yıllık, birkaç milyarlık iş getirir" diyor.



İnşaat sektörü büyüdükçe leasing işlemi de arttı. İş makinelerinin yüzde 80'i leasingle finanse edildi. Leasingciler ile inşaat sektörü temsilcileri 25 Ocak’ta, İstanbul Ticaret Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile bir araya geldi. Toplantıya; Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Mehmet Cantekin, FKB Başkan Vekili Ünal Gökmen, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, GYODER Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği Başkanı Ediz Calapoğlu, İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği Başkan Vekili Serkan Karataş konuşmacı olarak katıldı.


Yüzde 80'i leasingle


Kanal İstanbul leasingi uçuracak!


FKB Başkan Vekili Ünal Gökmen, toplantıda konuşma yaptı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Gökmen,leasing işlemlerinde ilk sırayı iş ve inşaat makinelerinin aldığını söyledi. Gökmen inşaat sektörü büyüdükçe leasinge olan katkısının da arttığını ifade etti.2017 yılında tahminen, iş ve inşaat makinelerinde 1.8-1.9 milyar dolar işlem hacminin olacağını ifade eden Gökmen, "Sektörün yüzde 28’i. Toplam leasing pazarının 6.3 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sat-geri kirala ile birlikte gayrimenkul işlemlerini yapabilir hale geldik. Burada da yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir hacim var. Bunun 400-500 milyon doları inşaattan geliyor. Böyle baktığımız zaman 2.3 milyar dolarlık bir büyüklük konuşuyoruz" dedi. 

 

Konut sektörünün dikey olarak büyüdükçe, leasinge konu olan makinelere ilginin de arttığını belirten Ünal Gökmen sözlerini şu şekilde sürdürdü;  "Ağırlık alt yapı projeleridir. Bir havalimanı projesi, 3. Köprü projesi, kuzey otoyolu var. Şimdi yeni müjdeler geldi; Kanal İstanbul’u konuşuyoruz, sadece Kanal İstanbul bize 3-5 yıllık, birkaç milyarlık iş getirir. Bu yatırımlar leasing sektörünü daha da büyütecek.” Gökmen, satılan iş ve inşaat makinelerinin yüzde 80’inin leasingle finanse edildiğini de ifade ederek, “İş makinelerindeki payımız iyi. İstif makineleri de yüzde 50’ler civarında leasing ile finanse ediliyor. Burada yüzde 80-90’lara doğru nasıl çıkarırız diye, sektör temsilcileri ile konuşuyoruz"


Müteahhit enflasyonu


Kanal İstanbul leasingi uçuracak!


Türkiye'deki  toplam müteahhit sayısının 330 bin olduğunu ifade eden İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, bunun da 27 Avrupa ülkesinin toplamının 4 katı anlamına geldiğini söyledi. Tellioğlu, "27 Avrupa ülkesinde toplam 80 bin civarında müteahhit var. Maalesef inşaat sektörü biraz karman çorman, kentsel dönüşümde de o yüzden istediğimiz yere varamadık. Müteahhitlik hizmet yasasının bir an önce çıkartılması gerekiyor. Birden çok maliki, birden çok kişiye satarak, vatandaşı dolandırarak, mağdur ederek; bir kişinin müteahhitlik faaliyetine artık devam etmemesi lazım" dedi. 

 

Farklı KDV olmasın


Kanal İstanbul leasingi uçuracak!


Gayrimenkul satışlarının arttığını ifade eden Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, 2017’de 1.4 milyon adet konutun satıldığını söyledi. Yetgin, "2018’de de beklentimiz 1.5 milyona yakın. 2017 Eylül ayında sona eren teşviklerin devam etmesini istiyoruz. KDV oranları konusu var; farklı farklı KDV oranlarının olması anlamsız. Bunun da tek bir oranda, makul bir oranda olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Geri Dön