27 / 04 / 2024

Kanal İstanbul projesi neden yapılmalı?

Kanal İstanbul projesi neden yapılmalı?

Deniz Ticaret Odası tarafından hazırlanan İstanbul Boğazı raporu, Boğaz'daki tehditleri rakamlarla ortaya çıkardı...



Son zamanların gündem konuları arasında yer alan İstanbul Boğazı'nın içerisinde yer aldığı  tehdit Deniz Ticaret Odası tarafından hazırlanan raporla bir defa daha gözler önüne serilmiş oldu. Sabah'tan Barış Şimşek'in  Montrö Sözleşmesi'nin kabul edildiği 1936'dan itibaren Türk Boğazları'ndan geçen gemi sayısının 6 kat arttığı bildirilen raporda, boğazdan 2020'de toplam 38 bin 404 geminin geçtiği bildirildi. Yine bu gemilerden toplamda 8 bin 435 tanesiyle amonyak, sıvılaştırılmış gaz, ham petrol ve radyoaktif maddeler taşındığı bildirilirken, İstanbullu vatandaşların nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğuna da değinildi.

Deniz Ticaret Odası'nın hazırladığı raporda, "İstanbul Boğazı'nda tehlikeli yük taşıyan bir tankerin sebep olacağı bir kaza, Boğazın iki kıyısında yaşayan binlerce insanın hayatını tehlikeye atacağı gibi, şehrin tarihi dokusuna, çevredeki yaşam alanlarına ve çevreye telafisi çok zor hasar yaratacaktır" ifadelerine yer verildi. Deniz Ticaret Odası hazırladığı Denizcilik Sektör Raporu'la İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğine değinerek, bir defa daha gemi trafiğinin bu alandan ayrıştırılması gerektiğini vurguladı.

Kanal İstanbul projesi neden yapılmalı?

İSTANBUL BOĞAZI  ZORUNLU MANEVRALAR GEREKTİRİYOR

Yine hazırlanan raporda, Türk Boğazları'nın fiziki özellikleriyle seyir bakımından dünyadaki en zor suyolları arasında yer aldığına değinildi. Hazırlanan raporda, boğazlardaki keskin dönüşler, güçlü akıntılar ve değişken hava koşullarının seyrüseferi son derece zorlaştırdığına da yer verildi.

İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nden meydana gelen toplam uzunluğun 164 deniz mili olduğu bildirilirken Türk boğazlarında, hızı saatte 7-8 mile ulaşmış olan rüzgâr, akıntı, topuk ve adacıklar gibi zorunlu manevralar gerektirmiş olan ve emniyetli seyri engelleyen unsurlar olduğu bildirildi.

GEMİ TRAFİĞİ NE KADAR ARTTI

Hazırlanan raporda Türk Boğazlarında trafik hacminin çok tehlikeli ve kritik boyutlara ulaştığına değinilirken, 1936'da boğazdan günde sadece 17 gemi geçiyorken şimdi bu sayının günlük 105 gemiye ulaştığı bildirildi. Montrö Sözleşmesinin imzalandığı 1936'dan itibaren Türk Boğazlarından geçen gemi sayısının yaklaşık olarak 6 kat artmış olduğu bildirildi. Boğazda ayrıca yoğun bir mahalli deniz trafiği olduğu, çok sayıda balıkçı teknesiyle özel deniz vasıtalarının da bu suyolunu sürekli olarak kullandığı bildirildi.

Kanal İstanbul projesi neden yapılmalı?

Boğazdan 2020'de toplam 38 bin 404 gemi geçiyorken, bunların 8 bin 435 tanesinin tehlikeli, zehirli ve patlayıcı madde taşıdığı, Montrö Sözleşmesi dahilinde bu gemilerin geçiş izni olduğu anımsatıldı.

BİNLERCE İNSANIN YAŞAMI TEHLİKEDE

Deniz Ticaret Odası tarafından hazırlanan raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı:  "İstanbul Boğazı'nda tehlikeli yük taşıyan bir tankerin sebep olacağı bir kaza, Boğazın iki kıyısında yaşayan binlerce insanın hayatını tehlikeye atacağı gibi, şehrin tarihi dokusuna, çevredeki yaşam alanlarına ve çevreye telafisi çok zor hasar yaratacaktır. Türk Boğazlarında seyir, can, mal ve çevre güvenliği Türkiye için olduğu kadar Türk Boğazlarını kullanan tüm ülkeler için de önem taşımaktadır. Tehlikeli yük taşıyan gemilerin yol açabileceği kazaların Boğaz trafiğini belirsiz süreler için durdurması, ticaretlerini Boğazlar yoluyla yapan bölge ülkelerinin ekonomik çıkarlarına da zarar verecektir."

 

TBMM’de Kanal İstanbul tartışması!


Geri Dön