26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'a bu yıl kazmayı vurmak istiyoruz!

Kanal İstanbul'a bu yıl kazmayı vurmak istiyoruz!

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Kanal İstanbul'a bu yıl kazmayı vurmak istiyoruz" dedi...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Kanal İstanbul hakkında konuşma yapan Bakan Ahmet Arslan,  İstanbul'un içinden deniz geçen dünyanın tek kenti olduğunu ve şehri koruma sorumluluğuyla Kanal İstanbul Projesi için yola çıktıklarını söyledi. Arslan sözlerine şu şekilde devam etti;  "Yılda 50 bin geminin geçtiği tehlikeye maruz kalan boğazın, bu tehlikesini en aza indirgememiz gerekiyor. İstanbul'u tehlikeden arındırmak, özellikle tehlikeli madde taşımacığından kaynaklı boğazdaki yükü azaltmak, tarihi dokuyu korumak, artan ve büyüyen talebi karşılamak adına alternatif bir su yoluna ihtiyaç vardı." 

Bakan Arslan, çılgın proje kapsamında gerekli sondajların yapıldığını, belli bir aşamaya gelindiğini belirtti. Arslan, "Kanaldan geçebilecek gemi büyüklüklerine bağlı olarak simülasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bu simülasyon çalışmaları çerçevesinde geçecek gemilerin oluşturacağı dalga boyuna bağlı olarak navigasyon çalışmalarımız da sürüyor. Bunları bitirdiğimizde, Kanal İstanbul ile ilgili nihai kesit ve geçecek gemi boyu kararımızı vermiş olacağız. Çalışmaların bitirilmesine bağlı olarak bu yıl içinde, ihale etmeyi hedefliyoruz ve bunu yaparken de birçok karma modeli birlikte kullanmayı düşünüyoruz. Sadece kanalı değil, kanal etrafındaki güzergah üzerindeki bölgede kentsel dönüşüm ve yeşillendirme de dahil olmak üzere burayı çok daha modern bir hale getirmek istiyoruz. Kanaldan çıkacak malzemeyle yapay adalar yapmayı düşündüğümüz için onların her birinin işletme ve yapılma modeli birbirinden farklı olacak." şeklinde konuştu.

Bakan Arslan, kanalın çevresel etkilerinin tespitini, rüzgar ve dalgayla ilgili iklim çalışmalarını, jeolojik ve geoteknik etütlerini, belli periyotlardaki deprem ve tsunamileri de dikkate alarak risk değerlendirmesini yaptıklarını söyledi. Arslan, "İnsanımızın şundan hiç şüphesi olmasın, ülkemizin önde gelen üniversitelerinin öğretim üyeleriyle çalıştığımız gibi dünyanın da bu konuda söz sahibi uzman ve uzman kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Çünkü dünyanın en büyük projesini yapıyorsanız dikkate alınacak bu kadar kriter varken, 3-5 kişinin fikrine bağlı olarak hareket etmek gibi bir lüksümüz yok. İnşallah bu yıl içinde çalışmaları bitirip, süreci başlatmak ve kazmayı vurmak istiyoruz." dedi.


Geri Dön