20 / 04 / 2024

Kapadokya Uluslararası Kongre Merkezi ve Oteli yapılacak!

Kapadokya Uluslararası Kongre Merkezi ve Oteli yapılacak!

Kapadokya Uluslararası Kongre Merkezi ve Oteli"nin 500 milyon dolara mal olması planlanıyor. 2013"te hizmete girmesi beklenen kongre merkezi ve otelin bin kişiye istihdam sağlayacağı açıklandı



NEVşžEHİR Belediyesi"nin arsa tahsisi ile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından "yap-işlet-devret" modeliyle tamamı doğrudan dış yatırım olarak gerçekleştirilecek Kapadokya Uluslararası Kongre Merkezi ve Oteli"nin 500 milyon dolara mal olması planlanıyor. 2013"te hizmete girmesi beklenen kongre merkezi ve otelin bin kişiye istihdam sağlayacağı açıklandı.

Kapadokya Uluslararası Kongre Merkezi ve Oteli projesinin, Dedeman Otel"de gerçekleştirilen tanıtım kokteylinde konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız, projenin ekonomik, sosyal ve kültürel alandaki gelişimi hızlandıracağına inandığını söyledi. Parmaksız, kongre merkezi ile otelin, yap-işlet-devret modeli ile şubat veya mart ayından itibaren eski Göre Yolu üzerinde bulunan alanda yapımına başlanacağını, finansmanının da uluslararası finans kuruluşu ICPED"in (The International Co-ordination Programme for Economic Development, Inc) İtalya"daki ortağı konumundaki Frınbank tarafından karşılanacağı söyledi. Arif Parmaksız, projenin hayata geçirilmesiyle bin kişilik bir istihdam imkanının ortaya çıkacağını kaydetti.

Parmaksız,   'Hayal ile hedeflerin çok iyi analiz edilmesi ile ortaya çıkan bu dev proje, Nevşehir"de en geniş kapsamlı ilk yatırımıdır. 2013 yılında tamamlanması planlanan proje için yaklaşık 500 milyon dolar seviyesinde bir harcama yapılmasının planlanmaktadır. 20 yıl süre ile işletildikten sonra Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası"na devir edilecek Kapadokya Uluslararası Kongre Merkezi ve Oteli"nin bölgenin ekonomik göstergelerinin ciddi manada ivme kazanmasına önemli bir etki oluşturacağına inanıyorum'dedi.

PROJE HEYECAN VERİCİ

Frınbank yöneticisi L.Laura A Indinimeo da 4 aydır projeyi hizmete kazandırımak için yoğun bir çaba harcadıklarını belirtti. Frınbank yöneticilerinden Pier Funk Ekamba Louma da konuşmasında, birlikte çalışmanın başarının anahtarı olduğunu ifade ederek, bu projenin hazırlanması sırasında bunu tüm ekip olarak gözlemlediklerini söyledi. Louma, 'Uluslararası alanda bir yatırımı Kapadokya bölgesinde ortaya koymak gerçekten heyecan verici. Birlikte çalışmanın böyle değerleri ortaya çıkardığını gördük ve bundan büyük bir heyecan duyduk' diye konuştu.

"TÜM İNSANLIK YARARLANACAK"

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ise görevde bulunduğu 7 yıllık süreçte hem fidan diktiğini hem de bu fidanların meyvelerini yeme bahtiyarlığını yaşadığını belirtti. Başkan Ünver, sahip olunan birikimlerin bazen paylaşarak ve bazen de bölüşerek geliştirilebileceğini, böylelikle ortaya çıkan ortak paydanın toplumsal gelişim sürecinde kullanılabileceği anlayışının Göre Yolu üzerinde kurulacak Kapadokya Uluslararası Kongre Merkezi ve Kongre Merkezi"nde ortaya konulduğunu ifade etti. Ünver, 'Bundan önce Nevşehir, sonra ülkemiz ve daha sonra tüm dünya insanları yararlanacak. Belediye olarak ilkini 2005 yılında düzenlediğimiz Uluslararası Yerel Yönetimler Dünya Barış Konferansı"nın ikincisini bu merkezde gerçekleştirme kararlılığı içerisindeyiz' dedi.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş da, dünyanın eşsiz güzelliklerini barındıran Kapadokya bölgesinin kongre merkezi ve oteli ile önemli bir ivme kazanacağına inandığını söyledi.

Kokteylde, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Frınbank yöneticileri L.Laura A Indinimeo ve Pier Funk Ekamba Louma"ya halı hediye etti.

Ahmet KORKMAZER/Milliyet


Geri Dön