20 / 04 / 2024

Kapalıçarşı esnafı ağlayarak taşındı!

Kapalıçarşı esnafı ağlayarak taşındı!

Boşaltma tebligatıyla gerginliğin yaşandığı Kapalıçarşı’daki Sandal Bedesteni’nde, dükkânlarını boşaltması için tebligat alan esnaf gözyaşları içinde malzemelerini toplayarak depolama alanına götürdü. Toplanan esnaf basın açıklaması yaptı.



Kapalıçarşı’daki Sandal Bedesteni’nde, dükkânlarını boşaltması için tebligat alan esnaf gözyaşları içinde malzemelerini toplayarak depolama alanına götürdü. Taşınma işlemleri sırasında eylem yapan bir grup esnaf, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.


Boşaltma tebligatıyla gerginliğin yaşandığı Kapalıçarşı’daki Sandal Bedesteni’nde tahliye çalışmaları başladı.

Tarihi Kapalıçarşı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan halı, turistik eşya, çanta, takı ve giysilerin satıldığı dükkanların bulunduğu Sandal Bedesteni’nin tahliye edilmesi istenmişti. Önceki gün eylem yapan esnafa akşam saatlerinde polis müdahale etmiş bazı kişileri gözaltına almıştı. İfadelerinin ardından serbest bırakılan esnaflar dün Sabah saatlerinde iş yerlerine gelerek tahliye çalışmalarına başladı. Kamyonete yüklenen malzemeler buradan taşınarak depolama alanına götürüldü. Çevik kuvvet ekipleri de geniş güvenlik önlemleri aldı. Bedesten giriş kapısına gazetecilerin yaklaşmasına izin verilmedi.

Bir esnaf o anları cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. Tahliye işlemleri sürerken bir grup esnaf da eylem yaptı.


‘Zarrab’ın adı defalarca geçti’


Sandal Bedesteni’nin başka bir kapısında toplanan 20 kişilik esnaf grubundan yer alan Murat Çetin, kendilerine haksızlık yapıldığını söyleyerek haklarını kazanana kadar direneceklerini ifade etti.

Çetin, “Burası onarım karşılığı uzun süreli kiralama modeli yatırım programına alındığı zaman ihaleye çıkarıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü yüzde 100 artış yaparak kötü niyetli olarak bizi borçlu duruma soktu. İhale aşamasında o denen kişi, Reza Zarrab’ın adı defalarca geçti. Bedestenin kuzey kapısı ayaklı borsaya açıldığından ötürü kendisinin Kapalıçarşı’dan büyük yer kiralamak istediğini biliyorduk. 80 esnafı mağdur ederek burayı 1 kişiye, ihaleyle 860 bin liraya vermişlerdir” diye konuştu.


‘Ekmek yemiş Vatan evladıyız’


Taksim Dayanışması sözcüsü Cem Tüzün ise, 80 esnafın yanında olduklarını belirterek “Binlerce kişinin ekmek kapısının kapanması  söz konusu. Bu insanlık dışıdır. İnsanların ekmeğiyle oynamaktır. Kapalıçarşı esnafı şunu unutmamalıdır; Bu esnafa yapılan zulüm yarın bütün esnafa yapılacaktır” dedi. 


Bedesten esnafından Erman İpço ise 2 senedir mücadelesini verdikleri davada bugüne kadar seslerini duyuramadıklarını belirterek gözyaşlarına boğuldu. İpço, şöyle devam etti: “Sesimizi Kapalıçarşı’da duyuramadık ki Türkiye’ye duyuralım. Dernek başkanımız bile yanımıza gelmedi. Bir tane belediye başkanı, kaymakam, vali veya yetkili gelmedi. Kendimizi Bedestenle yakacağımız söyledik 20 arkadaş. Biz bu vatanın evlatları değil miyiz? Ekmek yemiş vatan evladıyız. Ama kimse ses vermedi.”

Basın açıklamasının ardından toplanan esnaflar, “İhalede hile var” ve “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attılar.


Milliyet





Geri Dön