24 / 04 / 2024

Kapalıçarşı’da restorasyon başladı!

Kapalıçarşı’da restorasyon başladı!

Yılda ortalama 92 milyon kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı’nın restorasyonu çatı yenilemesiyle başladı. Yaklaşık 10 yıl sürecek restorasyon çalışmalarının ilk etabı olan çatı için kiremitler yerleştirildi.



Kapalıçarşı’nın dünyada en fazla ziyaretçi ağırlayan anıt eserlerden biri olduğunu söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Kapalıçarşı yılda ortalama 92 milyon insanın ziyaret ettiği, 25 bin insanın çalıştığı, turizm sezonunda günlük 253 bin kişinin ziyaret ettiği bir yer. Burası British Müzesi, Versay Sarayı, Tac Mahal, Eyfel Kules’nden daha fazla ziyaretçi alan bir yer" diye konuştu.


KAPALIÇARŞI’NIN ÇATISINDA BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ 


Fatih Belediye Başkanı Demir’in katıldığı ve Kapalıçarşı’nın çatısında düzenlenen törene çok sayıda basın mensubunun yanı sıra bürokratlar, belediye çalışanları ve çatı yapımında görev alacak işçiler katıldı. Törende Ocak ayında Kapalıçarşı esnafı arasında düzenlenen seçimle yönetim kurulu başkanı olarak seçilen Ahmet Kökler de hazır bulundu.


Kapalıçarşı’da restorasyon başladı!


RESTORASYON ÇATI, ALTYAPI VE GÜÇLENDİRME OLARAK 3 AŞAMALI OLACAK


Kapalıçarşı’daki çalışmaların kademe kademe yapılacağını söyleyen Demir, restorasyonun ‘çatı, altyapı ve güçlendirme’ olarak üç ana kısımdan oluşacağını söyledi. Projenin çatıdaki yenileme çalışmasıyla başladığını belirten Demir, "Çatının 2017 Aralık ayında tamamlanmasını hedefliyoruz" diye konuştu. Esnafın restorasyon sırasında çalışmalardan etkilenmeyeceğini vurgulayan Demir, "Restorasyon konusunda ülkemiz çok ileri düzeyde. Gerek malzeme tekniği, gerek restorasyon, uygulama ve projeler açısından epey mesafe kat ettik" dedi.


Çatıda başlayan çalışmanın yanı sıra İSKİ’nin de altyapıya yönelik proje hazırladığını belirten Mustafa Demir, "Şimdiye kadar projelerle ilgili 30 milyon lira harcama yapıldı. 39 bin metrekarelik çatı için 10 milyon liralık ihale gerçekleşti. Altyapı için ise İSKİ’nin yapacağı çalışma yaklaşık 35 milyon lira olacak. Altyapıda ‘kutu sistemi’ yapılacak, arıza olduğunda kazımaya gerek kalmadan açılıp içine girilerek eksiklik giderilecek" dedi.


RESTORASYON 10 YIL RAHATLIKLA SÜRER 


Basın mensuplarının Kapalıçarşı’nın bütün restorasyonunun ne zaman biteceğine yönelik sorularına Demir, "Bu bitmez bir restorasyon. 10 yıl sürebilir. 10 yıl sonra da başka bir yerinde başka problem olabilir. Projesini 2009 yılında yaptık. Projesi 6 yıl sürdüyse restorasyonu 10 yıl rahatlıkla sürer" yanıtını verdi.


ÇATININ İLK KİREMİTLERİNİ MUSTAFA DEMİR DÖŞEDİ


Konuşmasının ardından sembolik törenle çatının yenilenmesini başlatan Demir, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler ile birlikte çatıya kiremit yerleştirdi.


ÇATIDAKİ GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ KALKACAK   


2009 yılında İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’nin işbirliği ile başlatılan Kapalıçarşı Restorasyonu projesi, Kapalıçarşı ile etrafındaki 21 hanın rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını kapsıyor. 110 bin metrekarelik alanda yürütülecek çalışmaların ilk etabı olan çatı 39 bin metrekarelik kısmını oluşturuyor. Kapalıçarşı’nın çatısında yapılacak yenileme çalışmalarıyla çatının akmasının önüne geçilirken, çatıda bulunan kablo, anten, klima gibi görüntü kirliliğine yol açan yapılaşmalar da kaldırılacak. Koruma kurulunun önerisi doğrultusunda alaturka kiremitlerin kullanılacağı çalışmalar sırasında esnaf çalışmalardan etkilenmeyecek.


Vatan




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş merkezi, 554 yıllık Kapalıçarşı'da restorasyon başlıyor. Restorasyonun ilk aşamasında 3 bin 600 dükkanın bulunduğu Kapalıçarşı’nın adeta bir klima ve çanak anten tarlası haline gelen, tonlarca ağırlıkta su depolarının bulunduğu çatısı yeniden düzenlenecek. Tarihi yapı yıllardır duvarlarındaki ve tavanlarındaki çatlaklarla alarm veriyordu.


Yılda yaklaşık 92 milyon kişinin ziyaret ettiği, Tarihi Kapalıçarşı'da restorasyon bugünyapılacak törenle başlıyor. Restorasyon için yıllar alınacak izinler ve restorasyon planı için yıllar süren bir çalışma yapılmıştı. Yapılacak törenle başlayacak restorasyon çalışmalarına önce çatıdan başlanacak, daha sonra diğer bölümlere geçileceği öğrenildi.


KAPALIÇARŞI YILLARDIR ALARM VERİYORDU


110 bin 868 metre kare bir alana sahip olan 45 bin metre kare kapalı alanı bulunan ve her gün 300 ile 500 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı yıllardır alarm veriyordu. Tarihi binanın çatısı adeta bir klima ve çanak anten tarlasına dönerken, tonlarca ağırlıktaki plastik su depolarının gelişi güzel yerleştirilmesi tarihi yapı için büyük tehlike oluşturuyordu. Kapalıçarşı'nın içinde bulunan bazı kemerlerde çökme meydana gelmiş, tavanda oluşan çatlaklar, büyüyerek bazı yerlerde 10 santimetreyi geçmişti. Çökme tehlikesi geçiren iç tavan kemerlerinden bazıları demirle desteklenmişti. 2012 yılında James Bond serisinin 24. filmi olan "Skyfall"'ın çekimlerine ev sahipliği yapan Kapalıçarşı'nın çatısının durumu çekimler sırasında gündeme gelmişti. O tarihlerde binanın çatısının ve içinin restarasyonun yapılmasına karar verilirken, binanın tarihi bir yapı olması ve gerekli izinler için başlatılan çalışmalar bürokrasinin çarkları arasında kaybolmuş ve bugüne kadar gelindi.



Sabah


Haber PR ajansı tarafından şu şekilde servis edildi



İstanbul'un en önemli ve en eski tarihi yapılarından 554 yıllık Kapalıçarşı’nın restorasyon çalışmaları başladı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in, tarihi çarşının çatısına ilk kiremiti koymasıyla başlayan restorasyon çalışmaları çatıdan başladı.


 Yılda 92 milyon kişinin ziyaret ettiği 554 yıllık Tarihi Kapalıçarşı'nın restorasyon çalışmaları çatıdan başladı.  2009 yılında başlatılan restorasyon projesi çalışmalarının tamamlaması sonrasında bugün düzenlenen törenle Kapalıçarşı'nın  çatısına ilk kiremit Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Tarihi Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler tarafından konuldu. 48 dönüm üzerine kurlu olan Kapalıçarşı restorasyonunun yaklaşık 10 yıl sürmesi öngörülüyor. Bugün ki maliyetle restorasyon çalışmalarının yaklaşık 200 milyon liraya mal olması bekleniyor. 2017 yılının aralık ayında bitirilmesi ön görülen çatı restorasyonunda yaklaşık 1 milyon 500 bin adet alaturka kiremit kullanılacak. Kapalıçarşı’nın alt yapısı için ise İSKİ 35 milyon liralık bir çalışma yapacak.


Törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. İstanbul açısından önemli bir anı yaşadıklarını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, restorasyon projesine katkıda bulunan İstanbul Valiliğine ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “ Bizim açımızdan İstanbul açısından çok önemli bir anı yaşadığımı ifade edebilirim. 2009 yılında başladığımız bir çalışmaydı. Hakikaten bir rüyaydı. Bu anki durumu hayal ederek başladığımız bir rüyaydı. 2009 yılında Kapalıçarşı’nın hem kendisini hem de etrafında 21 tane hanıyla birlikte yaklaşık 110 bin metre karelik bir alanı röleve restorasyon proje çalışmalarını başlattık. Tabi yenileme kurulları ilk defa böyle büyük bir projeyle karşı karşıya kaldılar. Hakikaten zaman zaman sıkıntılarla karşılaştığımız bir süreçti. Kapalıçarşı’nın restorasyonunu biz 3 ana bölüme ayırdık. Bunlardan bir tanesi şu anda gördüğümüz çatı, ikincisi alt yapı ve üçüncüsü ise çarşının taşıyıcılarını güçlendirme çalışmaları. Kapalıçarşı’nın çatıyla ilgili restorasyon projesi geçtiğimiz aylarda kurul tarafından da onaylandıktan ihaleye çıktık. Nisan ayı itibariyle ihale neticelendirildi ve yer teminini gerçekleştirdik. Bugün itibariyle de çalışmalarımızı başlatıyoruz. Hedef 2017 yılının Aralık ayında çatının  bütün problemleri bitmiş ve yenilenmiş olacak.


Bu süreçte büyükşehir belediyemizle yaptığımız görüşmelerde onlarda şu anda alt yapıyla ilgili bir çalışma yapıyor. İSKİ’nin alt yapıyla ilgili yapacağı çalışma Anıtlar Kurulu’ndan onaylandı. Gerek çatıda gerekse alt yapı çalışmaları yaptığımız sırada Kapalıçarşı esnafı bundan hiçbir şekilde olumsuz etkilenmeyecek, dükkanlar çalışmaya devam edecek. Kapalıçarşı’nın her tarafı aynı anda restorasyona alınmayacak. Acil müdahale edilmesi gereken yerlere müdahale edilecek. Daha sonra diğer yerlere yavaş yavaş başlanacak" dedi.

 GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE SON!

Kapalıçarşı  hakkında teknik bilgiler de veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Çatı 39 bin metre karelik bir alan. Kapalıçarşı’nın hanlarıyla birlikte alanı 110 bin metre karelik bir alan. 39 bin metre kareyi inşallah bu gördüğünüz kablolardan, klimalardan, televizyon antenlerinden dışarıdaki bütün şeylerden arındıracağız. Bunlar bir düzen içinde olacak” diye konuştu.


 Kapalıçarşı’daki tüm çalışmaların 10 yıl sürebileceği ve yaklaşık 200 milyon lira harcanabileceğini aktaran Başkan Demir, “Şimdiye kadar 30 milyon lira projeyle ilgili harcama yapıldı. 39 bin metre karelik alan için 10 milyon liralık bir ihale gerçekleşti. Alt yapıyla ilgili İSKİ’nin yapacağı çalışma yaklaşık 35 milyon liralık bir çalışma olacak. Restorasyonla ilgili bizim hepsini kapsayacak bir 200 milyon lira gibi bir maliyet öngörümüz var. Esnaf restorasyon esnasında çalışmalardan etkilenmeyecek. Restorasyon çalışmalarında artık çok ileri düzeyde olduğumuz rahatlıkla söyleyebilirim. Düşünün ki biz projesine 2009 yılında başladık. İlk kremiti 2016 yerleştiriyoruz. 6 yıldan fazla geçti. Projesi 6 yıl aldıysa restorasyonu 10 yılı geçer rahatlıkla” dedi.  Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler’de Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e yıllardır büyük bir özveri ile Kapalıçarşı restorasyonu projesi üzerinde çalıştığı ve başlattığı için teşekkür etti.



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yılda 92 milyon ziyaretçiyle dünyanın en çok ziyaret edilen mekânı olan tarihi Kapalıçarşı’daki yılan hikâyesine dönen restorasyon başladı. Çarşının önce çatısının restore edileceği projenin en az 10 yıl sürmesi bekleniyor


Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş merkezi olan, yıllık 92 milyon kişinin ziyaret ettiği tarihi Kapalıçarşı’da restorasyon dün Fatih Belediyesi’nin düzenlediği törenle başladı. Kapalıçarşı’nın çatısındaki törene Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tarihi Kapalı Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Ahmet Kökler ve restorasyon çalışmasında yer alacak 60 kişilik ekip katıldı. 


‘Zorluklarla karşılaştık’


Restorasyonun İstanbul açısından tarihi bir an olduğunu belirten Mustafa Demir, “Kapalıçarşı’nın hem kendisini hem de etrafında bulunan 21 hanın restorasyon çalışmalarını 2009’da başlattık. Bu çalışma bizim için hakikaten bir rüyaydı. Zaman zaman zorluklarla karşılaştık. 4 No’lu Anıtlar Kurulu ve yenileme kurulları ilk defa böyle büyük bir projeyle karşı karşıya kaldı. Kapalıçarşı esnafı, bu çalışmalardan etkilenmeyecek. Acil güçlendirme çalışmaları yapılacak” dedi. 


Çatı 2017’de bitecek


Restorasyonunun 3 aşamada gerçekleşeceğini aktaran Demir, “Bunlardan biri çatı. İkincisi altyapı ve üçüncüsü ise güçlendirme çalışmaları. Şu anda Kapalıçarşı’nın çatıyla ilgili projesi kurul tarafından onaylanmıştır. Çatının bütün problemlerinin bitirilmesi Aralık 2017’yi bulacak. 39 bin metrekareyi kablolardan, klimalardan ve televizyon antenlerinden arındıracağız. Çalışmalar bittikten sonra yağmur ve nemin çatıda meydan getirdiği kabarmalar düzelecek” diye konuştu. 


Altyapıyla ilgili İSKİ’nin çalışma yapacağını, güçlendirme çalışmaları sırasında da Kapalıçarşı’nın kapatılmayacağını belirten Demir, restorasyon projesinin en az 10 yıl süreceğini kaydetti. Projenin 200 milyon liralık bir bedelle tamamlanacağı öğrenildi.


Milliyet




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kapalıçarşı’nın kararı 2009’da alınan restorasyon çalışması, dün tarihi çarşının klima, su depoları ve çanak antenlerle dolu çatısında başladı.


Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş merkezi olan, 554 yıllık Kapalıçarşı’da restorasyon dün başladı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, restorasyonun 10 yıl sonra tamamlanabileceğini öngördüğünü belirterek, “Restorasyon çalışmalarına 200 milyon liralık bir bütçe ayrıldı. Kapalıçarşı’nın altyapısı içinse İSKİ 35 milyon liralık bir çalışma yapacak” dedi. Yılda 92 milyon kişinin ziyaret ettiği tarihi Kapalıçarşı restorasyonunun ilk aşaması tarihi çarşının çatısında başladı. Klima ve çanak antenlerin yoğunlukta olduğu çatıda tonlarca ağırlıkta su depoları da bulunuyordu. Tarihi yapının duvarlarında ve tavanlarında çatlaklar oluşmuştu. Restorasyon Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Tarihi Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Ahmet Kökler tarafından dün ilk kremitin konulmasıyla başladı. Çatı restorasyonunda alaturka kiremit kullanılacağı belirtildi. Törende Başkan Demir, “Kapalıçarşı restorasyonu 2009 yılında başladığımız bir çalışmaydı. 2009 yılında Kapalıçarşı’nın hem kendisini hem de etrafındaki 21 hanıyla birlikte yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanı röleve restorasyon proje çalışmalarını başlattık” diye konuştu.


‘Çatı 2017’de bitecek’


Kapalıçarşı’nın restorasyonunu üç ana bölüme ayırdıklarını belirten Demir, “Bunlardan bir tanesi şu anda gördüğümüz çatı, ikincisi altyapı ve üçüncüsü ise güçlendirme çalışmaları. Kapalıçarşı’nın çatısıyla ilgili proje kurul tarafından onaylanmıştı. 2016’nın Şubat ayında ihaleye çıktık. Nisan ayı itibarıyla ihale neticelendirildi ve yer teminini gerçekleştirdik. Hedef 2017 yılının Aralık ayında çatının bütün problemlerinin bitmiş olması. Büyükşehir Belediyesi altyapıyla ilgili çalışmalar yapıyor. İSKİ’nin altyapıyla ilgili yapacağı çalışma Anıtlar Kurulu’nca onaylandı. Bütün Kapalıçarşı kapanmayacak, çarşıdaki çalışmalar akamete uğratılmayacak. Acil müdahale edilmesi gereken yerlere müdahale edilecek” ifadelerini kullandı.


‘Esnaf etkilenmeyecek'


Kapalıçarşı’daki tüm çalışmaların 10 yıl sürebileceği ve yaklaşık 200 milyon lira harcanabileceğini aktaran Başkan Demir şöyle konuştu: “Şimdiye kadar projeyle ilgili 30 milyon lira harcama yapıldı. 39 bin metrekarelik alan için 10 milyon liralık bir ihale gerçekleşti. Altyapıyla ilgili İSKİ’nin yapacağı çalışma yaklaşık 35 milyon liralık bir çalışma olacak. Restorasyonla ilgili bizim hepsini kapsayacak 200 milyon lira gibi bir ifademiz var. Bu 200 milyon lira hemen yapılacak işler değil. Kapalıçarşı gibi bir yeriniz varsa restorasyonunuz da var demektir. Esnaf restorasyon esnasında çalışmalardan etkilenmeyecek. Toplam restorasyon 10 yıl sürebilir. Düşünün ki projeyi 2009-2016 yılları arasında hazırladık. 6 yıldan fazla geçti. Projesi 6 yıl aldıysa restorasyonu 10 yılı geçer rahatlıkla"


Cumhuriyet



Haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı;

Yılda 92 milyon kişinin ziyaret ettiği 554 yıllık Tarihi Kapalıçarşı'nın restorasyon çalışmaları çatıdan başladı. 2009 yılında başlatılan restorasyon projesi çalışmalarının tamamlaması sonrasında bugün düzenlenen törenle Kapalıçarşı'nın çatısına ilk kiremit Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Tarihi Kapalı Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler tarafından konuldu. 48 dönüm üzerine kurlu olan Kapalıçarşı restorasyonunun yaklaşık 10 yıl sürmesi öngörülüyor. Bugün ki maliyetle restorasyon çalışmalarının yaklaşık 200 milyon liraya mal olması bekleniyor.

2017 yılının aralık ayında bitirilmesi ön görülen çatı restorasyonunda yaklaşık 1 milyon 500 bin adet alaturka kiremit kullanılacak. Kapalıçarşı'nın alt yapısı için ise İSKİ 35 milyon liralık bir çalışma yapacak.

Törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. İstanbul açısından önemli bir anı yaşadıklarını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, restorasyon projesine katkıda bulunan İstanbul Valiliğine ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “ Bizim açımızdan İstanbul açısından çok önemli bir anı yaşadığımı ifade edebilirim. 2009 yılında başladığımız bir çalışmaydı. Hakikaten bir rüyaydı. Bu anki durumu hayal ederek başladığımız bir rüyaydı. 2009 yılında Kapalıçarşı'nın hem kendisini hem de etrafında 21 tane hanıyla birlikte yaklaşık 110 bin metre karelik bir alanı röleve restorasyon proje çalışmalarını başlattık. Tabi yenileme kurulları ilk defa böyle büyük bir projeyle karşı karşıya kaldılar. Hakikaten zaman zaman sıkıntılarla karşılaştığımız bir süreçti. Kapalıçarşı'nın restorasyonunu biz 3 ana bölüme ayırdık. Bunlardan bir tanesi şu anda gördüğümüz çatı, ikincisi alt yapı ve üçüncüsü ise çarşının taşıyıcılarını güçlendirme çalışmaları. Kapalıçarşı'nın çatıyla ilgili restorasyon projesi geçtiğimiz aylarda kurul tarafından da onaylandıktan ihaleye çıktık. Nisan ayı itibariyle ihale neticelendirildi ve yer teminini gerçekleştirdik. Bugün itibariyle de çalışmalarımızı başlatıyoruz. Hedef 2017 yılının Aralık ayında çatının bütün problemleri bitmiş ve yenilenmiş olacak.


Bu süreçte büyükşehir belediyemizle yaptığımız görüşmelerde onlarda şu anda alt yapıyla ilgili bir çalışma yapıyor. İSKİ'nin alt yapıyla ilgili yapacağı çalışma Anıtlar Kurulu'ndan onaylandı. Gerek çatıda gerekse alt yapı çalışmaları yaptığımız sırada Kapalıçarşı esnafı bundan hiçbir şekilde olumsuz etkilenmeyecek, dükkanlar çalışmaya devam edecek. Kapalıçarşı'nın her tarafı aynı anda restorasyona alınmayacak. Acil müdahale edilmesi gereken yerlere müdahale edilecek. Daha sonra diğer yerlere yavaş yavaş başlanacak" dedi.


GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE SON

Kapalıçarşı hakkında teknik bilgiler de veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Çatı 39 bin metre karelik bir alan. Kapalıçarşı'nın hanlarıyla birlikte alanı 110 bin metre karelik bir alan. 39 bin metre kareyi inşallah bu gördüğünüz kablolardan, klimalardan, televizyon antenlerinden dışarıdaki bütün şeylerden arındıracağız. Bunlar bir düzen içinde olacak" diye konuştu.

Kapalıçarşı'daki tüm çalışmaların 10 yıl sürebileceği ve yaklaşık 200 milyon lira harcanabileceğini aktaran Başkan Demir, “Şimdiye kadar 30 milyon lira projeyle ilgili harcama yapıldı. 39 bin metre karelik alan için 10 milyon liralık bir ihale gerçekleşti. Alt yapıyla ilgili İSKİ'nin yapacağı çalışma yaklaşık 35 milyon liralık bir çalışma olacak. Restorasyonla ilgili bizim hepsini kapsayacak bir 200 milyon lira gibi bir maliyet öngörümüz var. Esnaf restorasyon esnasında çalışmalardan etkilenmeyecek. Restorasyon çalışmalarında artık çok ileri düzeyde olduğumuz rahatlıkla söyleyebilirim. Düşünün ki biz projesine 2009 yılında başladık. İlk kremiti 2016 yerleştiriyoruz. 6 yıldan fazla geçti. Projesi 6 yıl aldıysa restorasyonu 10 yılı geçer rahatlıkla" dedi. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler'de Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e yıllardır büyük bir özveri ile Kapalıçarşı restorasyonu projesi üzerinde çalıştığı ve başlattığı için teşekkür etti.


Yeni Şafak 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Tarihi Kapalıçarşı'nın restorasyonuna başlandı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, restorasyonun 10 yıl sonra tamamlanabileceğini öngördüğünü belirterek, “Restorasyon çalışmalarına 200 milyon liralık bütçe ayrıldığını belirtti. Ayrıca Kapalıçarşı’nın altyapısı için İSKİ 35 milyon liralık bir çalışma yapacak.


Yılda 92 milyon kişinin ziyaret ettiği tarihi Kapalıçarşı restorasyonunun ilk aşaması tarihi çarşının çatısında başladı. Klima ve çanak antenlerin yoğunlukta olduğu çatıda tonlarca ağırlıkta su depoları da bulunuyordu. Tarihi yapının duvarlarında ve tavanlarında çatlaklar oluşmuştu. Restorasyon Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Tarihi Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Ahmet Kökler tarafından dün ilk kremitin konulmasıyla başladı. Çatı restorasyonunda alaturka kiremit kullanılacağı belirtildi. Törende Başkan Demir, “Kapalıçarşı restorasyonu 2009 yılında başladığımız bir çalışmaydı. 2009 yılında Kapalıçarşı'nın hem kendisini hem de etrafındaki 21 hanıyla birlikte yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanı röleve restorasyon proje çalışmalarını başlattık” diye konuştu.


Sözcü



Haber Fatih Belediyesi'nde şöyle yer aldı;


Yılda 92 milyon kişinin ziyaret ettiği 554 yıllık Tarihi Kapalıçarşı'nın restorasyon çalışmaları çatıdan başladı.  2009 yılında başlatılan restorasyon projesi çalışmalarının tamamlaması sonrasında bugün düzenlenen törenle Kapalıçarşı'nın  çatısına ilk kiremit Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Tarihi Kapalı Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler tarafından konuldu. 48 dönüm üzerine kurlu olan Kapalıçarşı restorasyonunun yaklaşık 10 yıl sürmesi öngörülüyor. Bugün ki maliyetle restorasyon çalışmalarının yaklaşık 200 milyon liraya mal olması bekleniyor. 2017 yılının aralık ayında bitirilmesi ön görülen çatı restorasyonunda yaklaşık 1 milyon 500 bin adet alaturka kiremit kullanılacak. Kapalıçarşı’nın alt yapısı için ise İSKİ 35 milyon liralık bir çalışma yapacak.


Törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. İstanbul açısından önemli bir anı yaşadıklarını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “ Bizim açımızdan İstanbul açısından çok önemli bir anı yaşadığımı ifade edebilirim. 2009 yılında başladığımız bir çalışmaydı. Hakikaten bir rüyaydı. Bu anki durumu hayal ederek başladığımız bir rüyaydı. 2009 yılında Kapalıçarşı’nın hem kendisini hem de etrafında 21 tane hanıyla birlikte yaklaşık 110 bin metre karelik bir alanı röleve restorasyon proje çalışmalarını başlattık. Tabi yenileme kurulları ilk defa böyle büyük bir projeyle karşı karşıya kaldılar. Hakikaten zaman zaman sıkıntılarla karşılaştığımız bir süreçti. Kapalıçarşı’nın restorasyonunu biz 3 ana bölüme ayırdık. Bunlardan bir tanesi şu anda gördüğümüz çatı, ikincisi alt yapı ve üçüncüsü ise çarşının taşıyıcılarını güçlendirme çalışmaları. Kapalıçarşı’nın çatıyla ilgili restorasyon projesi geçtiğimiz aylarda kurul tarafından da onaylandıktan ihaleye çıktık. Nisan ayı itibariyle ihale neticelendirildi ve yer teminini gerçekleştirdik. Bugün itibariyle de çalışmalarımızı başlatıyoruz. Hedef 2017 yılının Aralık ayında çatının  bütün problemleri bitmiş ve yenilenmiş olacak.


Bu süreçte büyükşehir belediyemizle yaptığımız görüşmelerde onlarda şu anda alt yapıyla ilgili bir çalışma yapıyor. İSKİ’nin alt yapıyla ilgili yapacağı çalışma Anıtlar Kurulu’ndan onaylandı. Gerek çatıda gerekse alt yapı çalışmaları yaptığımız sırada Kapalıçarşı esnafı bundan hiçbir şekilde olumsuz etkilenmeyecek, dükkanlar çalışmaya devam edecek. Kapalıçarşı’nın her tarafı aynı anda restorasyona alınmayacak. Acil müdahale edilmesi gereken yerlere müdahale edilecek. Daha sonra diğer yerlere yavaş yavaş başlanacak" dedi.


Kapalıçarşı  hakkında teknik bilgiler de veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Çatı 39 bin metre karelik bir alan. Kapalıçarşı’nın hanlarıyla birlikte alanı 110 bin metre karelik bir alan. 39 bin metre kareyi inşallah bu gördüğünüz kablolardan, klimalardan, televizyon antenlerinden dışarıdaki bütün şeylerden arındıracağız. Bunlar bir düzen içinde olacak” diye konuştu.


Kapalıçarşı’daki tüm çalışmaların 10 yıl sürebileceği ve yaklaşık 200 milyon lira harcanabileceğini aktaran Başkan Demir, “Şimdiye kadar 30 milyon lira projeyle ilgili harcama yapıldı. 39 bin metre karelik alan için 10 milyon liralık bir ihale gerçekleşti. Alt yapıyla ilgili İSKİ’nin yapacağı çalışma yaklaşık 35 milyon liralık bir çalışma olacak. Restorasyonla ilgili bizim hepsini kapsayacak bir 200 milyon lira gibi bir maliyet öngörümüz var. Esnaf restorasyon esnasında çalışmalardan etkilenmeyecek. Restorasyon çalışmalarında artık çok ileri düzeyde olduğumuz rahatlıkla söyleyebilirim. Düşünün ki biz projesine 2009 yılında başladık. İlk kremiti 2016 yerleştiriyoruz. 6 yıldan fazla geçti. Projesi 6 yıl aldıysa restorasyonu 10 yılı geçer rahatlıkla” dedi.  Yapılan konuşmaların ardından Başkan Demir, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler’de Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e yıllardır büyük bir özveri ile Kapalıçarşı restorasyonu projesi üzerinde çalıştığı ve başlattığı için teşekkür etti.


Fatih Belediyesi 


Geri Dön