24 / 04 / 2024

Kapalıçarşı'daki tahribat pes dedirtti!

Kapalıçarşı'daki tahribat pes dedirtti!

İstanbul’a gelen turistlerin uğramadan gitmediği Kapalıçarşı, çatısında bulunan klima ve baz istasyonları ile eziliyor. 558 senelik yapının iç kısımlarındaki tahribat ise pes dedirtiyor...



Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul’un en önemli ve simge eserleri arasında yer alan Kapalıçarşı, bu yıl kapsamlı altyapı çalışmaları ve çatı onarımı ile elden geçirildi. Fakat buna rağmen tarihi eser üzerindeki hoyratlık bir türlü bitmiyor. Geçtiğimiz Temmuz'da “Sandal Bedesteni Kapısı”na asılan lokanta tabelasının tepki üzerine kaldırılmasından sonra bu kez de Nuruosmaniye’deki giriş kapısının çatısındaki baz istasyonları da görenlerin tepkisini çekiyor. 558 senelik Kapalıçarşı’nın iç kısmında bulunan duvarlarda oluşan tahribat ise “Böylesi ancak Türkiye’de olur” dedirtiyor. 

Kapalıçarşı daki tahribat pes dedirtti!

Tarihi çarşının iç kısmındaki bazı duvarlara soba borularının monte edildiği dikkatlerden kaçmazken, reklam ve yön tabelaların da gelişigüzel yerleştirilmesi yaşanan hoyratlığı da ortaya çıkarıyor. Tarihi Kapalıçarşı’daki en çirkin görüntü ise çatı kısmında ortaya çıkıyor. Altı sene önce 007 James Bond-Skyfall filminin çekimleri sırasında hasar alan çatı, 10 milyon TL'ye yenilenmişti. Fakat bunca zahmete rağmen aradan geçen sürede çatıya konulan klima motorları, etrafa saçılan bir takım eşyalar, duvarlar delinerek çekilen kablolar ve ana giriş kapısının üzerindeki baz istasyonu tarihi eserin varlığını da tehdit ediyor. 

Kapalıçarşı daki tahribat pes dedirtti!

‘Otorite belirlenmeli’

İstanbul’un tarihi eserleri konusunda kapsamlı araştırmalar yapan Mimar Sinan Genim ise ortaya çıkan manzarayı “kabul edilemez” olarak yorumlarken, şöyle konuştu:

“Uzun bir dönem İstanbul’un hatta imparatorluk coğrafyasının en büyük ve en önemli ticaret merkezi olan Kapalıçarşı, ne yazık ki 1955 yıllında yapılan büyük onarım sonrası zaman içinde eskidi ve gerek yapı gerek ticaret anlayışı olarak yenilenemediği için eski önemini kaybetti. Günümüzde Kapalıçarşı çağın gereklerine cevap verecek düzenlemeler yapılmadığı veya yapılamadığı için bugünkü görünümüne büründü. Reklam panoları, jeneratörler, iletişim aktarıcıları, bakımsız kalan çatıların oluşturduğu çirkin görüntüler ve herkesin kendi bildiğine yaptığı ek ve eklentiler çarşının büyük oranda zarar görmesine ve olumsuz görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu. Kapalıçarşı 7 gün 24 saat özel bir ekip tarafından koruma amaçlı gözlem altında tutulmalı. Kablo, klima motorları, baz istasyonu ve ne kadar alakasız materyal varsa çarşıdan kaldırılmalı. Çok uzun bir süredir çarşı ve çevresini yeniden düzenleme çalışmaları bir ilçe belediyesinin yükümlükleri göz önüne alındığında mevcut yasal düzenlemeler içinde çözülecek bir konu değildir. Bu nedenle geçmişin İstanbul’unun en önemli ticaret merkezinin geleceğe intikali için özel önlemlerin alınması ve bu bölgenin yeniden düzenlenmesi için özel yetkilerle donatılmış bir otoritenin belirlenmesi gerekir.”

Kapalıçarşı'daki çalışmaların yüzde 98'i tamamlandı!


Geri Dön