19 / 04 / 2024

Kaplama yöntemiyle lamine parkede fiyatı yarıya indirdi

Kaplama yöntemiyle lamine parkede fiyatı yarıya indirdi

İskandinav Parke'nin patronu Yıldırım İsveç'te görüp Türkiye'de üretmeye başladığı ahşap kaplama lamine parkenin metrekaresini 14-19 Euro arasında değişen fiyattan satıyor.





İskandinav Parke, yeni üretmeye başladığı lamine parkeyi, piyasadakilerin yarı fiyatına satacak. İsveç orijinli olan ve Türkiye'de ilk defa İskandinav Parke tarafından üretilen lamine parkenin en üst katmanı, 0.6 milimetre kalınlığında. Ahşap yüzey temizleme işleminin (sistre) yapılamadığı yeni ürün lamine parkeyle ilgili konuşan İskandinav Parke Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yıldırım, Türkiye'de sistre yapılma oranının yüzde 1'in altında olduğunu, ürüne 12 yıl garanti verdiklerini söyledi. Yıldırım ve şirketin Genel Müdürü Veli Öztürk'le yeni geliştirdikleri lamine parke hakkında konuştuk.


'3 ay sonra tesisi kapattım'


* Bu sistemi Türkiye'ye getirmeniz nasıl oldu?


Süleyman Yıldırım: 1974 yılında İsveç'e gittim ve orada 10 yıl çalıştım. Yurtdışında yaşayanların pek çoğunda, biraz para kazanmak ve sonra Türkiye'ye dönüp iş kurmak gibi bir fikir vardır. Ben de Türkiye'ye döndüğümde ne iş yapabilirim diye düşündüm. İsveç'te üretilen parkeyi zaten biliyordum. Ama 80'li yıllarda Türkiye'de lamine parke diye bir şey yoktu. Bu nedenle ilk denememde, üç ay sonra üretim tesisini kapatmak zorunda kaldım. Geçtiğimiz yıl ise pazarın büyüdüğünü gördük. Genel Müdürümüz Veli Öztürk, ben ve İsveçli bir arkadaşımla ortak olarak bu üretime başladık. Bu işi yapan İsveçli ortağımız, fabrikasını buraya taşımayı düşünüyordu. Ama sonra onun olamayacağına karar verdik. Çünkü o fabrikanın ürettiği parkeler daha büyüktü. Türkiye'de villaların sayısı çok fazla olmadığı için daha küçük parkeler tercih ediliyor. Büyük parkeler, odaları olduğundan daha küçük gösteriyor. Şimdi Hadımköy'de bir fabrikamız var, iki hafta önce ilk üretimlerimizi ve ambalajımızı yaptık, önümüzdeki hafta da satışına başlayacağız.


* Ürettiğiniz parkenin diğerlerinden ne farkı var?


S.Y: Türkiye'de üç tür parke var. Masif, laminat ve lamine. Laminat parke, üzerine ağaç deseni verilmiş kağıt, üzerinde de naylon var. Bu naylonun sağlığa zararlı olduğu söyleniyor. Lamine parke ise her katmanı ağaç olan ve normal cila kullanılan bir ürün.


0.6 milimetrelik ahşap kaplama


Veli Öztürk: Bizim lamine parkemizin kalınlığı 14 milimetredir. Masif parkenin de aynıdır. Fakat lamine parke üç katmandan oluşuyor ve en üst katına görüntüyü veren ağaç konuyor. Aradaki katlar çam gibi dayanıklı ağaçlardan yapılıyor. Masif parkede böyle bir şansınız yok. Bu nedenle tek parçada aynı ağacı kullanmanız gerekir ki bu da değerli ağaçların fazladan kesilmesi anlamına gelir. Biz Türkiye'de olmayan üretimimizde en üst katmana 0.6 milimetrelik ahşap kaplama yaptık. Diğer ürünümüzde ise bunun kalınlığı 2 milimetre. Tabi Türkiye'de yıllardır üretimi yapılan 4 milimetrelik modelimiz de var.


SY: Dünyada gelişen bilinç nedeniyle yağmur ormanlarının çok fazla kesilmesi istenmiyor. Hatta buna karşı kampanyalar ve protestolar düzenleniyor. Mesela yılda 12 milyon metrekare üretimi olan dünyanın en büyük parke fabrikası Tarkett, her ürettiği malda 1 İsveç kronu yağmur ormanlarını koruma fonuna para ödüyor. Türkiye'de sadece üst katmanı 4 milimetre olan lamine parke tanınıyor. Avrupa'da ise yıllardır ince olanlar tercih ediliyor. Gelişmiş ülkelerde yapılan konutların yüzde 90'ında bu parkeler kullanılıyor.


* Peki sizin ürettiğiniz ahşap kaplama lamine parkelerin daha çabuk eskimesi söz konusu değil mi?


S.Y: Bütün parkelerin tamamına tam altı kat cila atılır. Parkeyi koruyan da ciladır. "Parke aşındı" denildiğinde bu, parkenin aşındığı anlamına gelmiyor, üstündeki cilanın aşındığı anlamına geliyor. Bu nedenle eğer siz 2 milimliğe de 4 milimliğe de aynı cilayı atıyorsanız bunun eskime süresi aşağı yukarı aynı olacaktır. Öte yandan sistre işlemi maliyetlerine baktığınızda kaplama parkeyi değiştirmekle hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz. Sistre işlemi, aşağı yukarı 15 yılda bir yapılıyor ve bu işlem yapıldığında evdeki tencerenin içine bile talaş giriyor. Yani maliyetinin ötesinde zahmetli de bir iş. Ayrıca orta kalınlıkta olan 2 milimetrelik ürünümüzü iki kez sistre edebilme imkanı var.


'1.5 ay suya koyup deneme yaptık'


* Suya dayanıklı mı?


VÖ: Yaptığımız parkeyi denemek için 1.5 ay boyunca suyun içinde beklettik. Ortadaki katmanda çok hafif bir deformasyon oldu. Ne cilası bozuldu ne de katmanlar ayrıldı.


* Türkiye'deki lamine parke pazarını nasıl görüyorsunuz?


SY: Uluslararası fuarlarda gördüğümüze göre herkesin gözü Türkiye'de. Çünkü yılda 40 milyon metrekare satılan laminat parke çok büyük bir rakam. TÜİK verilerine göre ise lamine parkede yıllık ihtiyaç, 8 milyon metrekare. Yıllık üretim 2.5 milyon metrekare civarında. Bu pazar büyüyecek. Çünkü ev alım ve satım sirkülasyonu çok fazla ve insanlar yeni eve girdiklerinde parkelerini değiştiriyorlar. Hatta yeni projelerden aldıkları konutlarda bile beğenmeyip değiştiriyorlar.


VÖ: Gelişmiş ülkeler, evlerinde laminat kullanmıyorlar. Bunun birinci nedeni sağlık; kanserojen madde içerdiği söyleniyor. İkincisi ise, lamine parke doğal bir malzeme. Her parçası farklı oluyor. Ama laminat baskı olduğu için aynı deseni bulabiliyorsunuz. Gelişmiş ülkelerde laminat parkeler daha çok alışveriş merkezleri gibi ticari yerlerde kullanıyorlar.


'Çin'den getirip satıyorlar'


* Laminat parkede fiyatların birbirinden çok farklı olduğunu söylediniz. Bu fiyat aralığı nasıl bu kadar değişebiliyor?


VÖ: Kalite durumu var. Türkiye'de laminat parkede yelpaze çok farklı. Yurtdışından ikinci kalite getirip burada elden geçirip satanlar var. Yine Çin'den getirip burada Alman ambalajı yapıp satanlar da var.


SY: Laminatların daha ucuz olabilmesi için 6 milimetrelik MDF kullanılıyor. Böyle bir yüzeyin üzerinde yürüdüğünüzde de çok fazla gürültü oluyor.


En pahalısı wenge ve ceviz


* Sizde bulunan ağaçların en pahalısı hangisi?


SY: Depomuzda şu anda 11 çeşit ağaç var. 14 ile 19 Euro arasında değişen ağaçların en ucuzu kayın, en pahalısı wenge ve ceviz.


* Fabrikaya ne kadarlık bir yatırım yaptınız ve ne kadarlık bir ciro hedefliyorsunuz?


SY: 3.5 milyon Euro yatırım yaptık. 3 bin metrekarelik kapalı alanımız bulunuyor. Üç vardiya çalıştığımızda yılda 900 bin metrekarelik üretim kapasitemiz var. Gelecek yıl da en az 2-3 milyon Euro'luk ciro bekliyoruz.


'Fiyatlar 14 ile 19 Euro arasında değişiyor'


* Kaplama lamine parkenin fiyatı ne?


S.Y: Türkiye'de fiyatlar çok değişiyor. Laminat parke Avrupa'da ilk defa MDF üreten firmaların, satışlarını arttırabilmeleri için kendilerine buldukları bir yol olarak ortaya çıktı. Fiyatı 8 YTL'den başlıyor ve çok yükseğe çıkabiliyor. Bizim kaplama lamine parkemizin metrekare fiyatı ise ağacına göre 14-19 Euro arasında değişiyor. Lamine parkede masif gibi yapıştırma sorunu yok. 100 metrekarelik daire bir günde tamamlanır. Aynı büyüklükteki bir daire, kaplama lamineyle yaparsanız 2 bin 500, 2 milimlik olanla 3 bin 500, 8 milimetrelikte ise 5 bin Euro'ya mal olur.


'Lamine parke fiyatları yüksek'


* Neden fiyatı düşük böyle bir ürün ürettiniz? Türkiye'de konut sahiplerinin buna ihtiyacı var mı?


Türkiye'de inanılmaz bir konut alım ve satımı sirkülasyonu var. Fiyatlar da yükseldi, yükselmeye devam ediyor. 300 bin dolara ev alan birisi 30 Euro verip de evine lamine parke yaptıramıyorsa ki bu fiyat 180 Euro'ya kadar çıkabilir- biz buna bir çözüm bulalım dedik. 15 Euro verip bunu yaptırabilsin dedik. Biz ürünlerimize 12 yıl garanti veriyoruz. Kaplama lamineye sistre yapılamıyor ama Türkiye'de zaten sistre yaptıranların oranı yüzde 1'in bile altında.


EBRU ERDOĞAN/SABAH


Geri Dön