26 / 04 / 2024

Kara para aklamak için yeni yöntem: Bitcoin! 

Kara para aklamak için yeni yöntem: Bitcoin! 

Kripto para biriminin atası olan Bitcoin'e yönelik araştırma yapan ekonomistler, Bitcoin'in kara para aklamak için kullanıldığını belirledi. 



Dünyada çok sayıda ülkede kripto cinsinden kara para aklama ile mücadele etmek için uğraşıyor. Milliyet'te yer alan habere göre; Bitcoin araştırmacıları, suçluların dijital para birimleri ile kara para aklamak için kullandığı bir karanlık ağı buldu. BBC'nin Siber Güvenlik Muhabiri Joe Tidy, siber suç dünyasında bir araç olarak kullanılan internet sitesini uzmanlara yöneltti. 

"Parayı takip et" sözü, kuşaklardır suçluların peşine düşenlerin en büyük sloganı haline geldi. Siber dünyada ise suçlular ile peşlerindeki yetkililer arasındaki mücadele seneler boyunca devam ediyor. 

Kripto para birimleri anonim bir niteliğe sahip olsa da, yetkililer kripto para birimleriyle işlem yapılan blokzincirler (blockchain) üzerinden yeni yöntemler gelişterek son iki senede onlarca siber suçluyu yakaladı. 

Peki rüzgar tersine mi dönüyor? 

Araştırmacıların bulduğu ve karanlık ağ üzerinden ulaşılan yeni bir internet sitesiyle siber suçlular, yetkililere yakalanmamak için kripto paralarının "temiz" olup olmadığını kontrol edebiliyor. Siteyi keşfeden analiz şirketi Elliptic'in kurucusu Dr. Tom Robinson, "Suçluların blokzincir analistlerine karşı koymaya başladığını görüyoruz, bu site de bu açıdan bir ilk" açıklamasını yapıyor. 

Kara para aklamak için yeni yöntem: Bitcoin! 

3 dolarlık hizmet 

Dr. Robinson, Antianalysis adı verilen bu metodla suçluların 3 dolar karşılığında Bitcoin cüzdanlarını taratıp yetkilileri alarma geçirecek suç teşkil eden bir davranışın bulunmaması için yöntemler geliştirdiğini söylüyor. 

Dr. Robinson siber suçlular için "işe yarar bir teknik" olduğunu belirttiği site üzerinden kullanıcıların varlıkları "temizlenene kadar yeniden para aklayabildiklerini" böylelikle herhangi bir suçla bağlantı kurmamayı başarabildiklerini belirtiyor. Robinson'a göre bu yeni akım endişe verici olsa da yapılan testlerde sitenin şu anda çok daha iyi faaliyette olmadığı keşfedildi.

"Doğrusu şu an bu sistem siber suç teşkil eden siteler ile bağlantı kurma konusunda çok da iyi değil" yorumunu yapan Robinson, zaman içinde gelişerek bu ağın kuşkusuz gelecekte siber suçlular için önemli bir araç haline geleceğinin altını çiziyor. Kripto para takip mekanizmaları ile daha önce büyük siber suçlar bulundu. Tarihin en büyük sosyal medya hackleme olayının arkasındaki isim ABD'li genç Graham Ivan Clark, bu olaylarda en ünlü isim olarak göz önüne çıkıyor. 

Kara para aklamak için yeni yöntem: Bitcoin! 

Clark, Kim Kardashian, Elon Musk, Bill Gates ve Joe Biden gibi çok sayıda tanınmış kişinin Twitter hesaplarını hacklemeyi başarmıştı. Clark ve hacker arkadaşları, daha sonra bu hesaplardan tweet atarak sahte bir bağış kampanyası için insanlardan kripto para toplamaya çalıştı. Sadece birkaç saat içinde 100 bin dolardan fazla para toplayan Clark, izini kaybettirmek için varlıklarını sürekli taşımaya başladı. Üç yıl hapis cezasına çarptırılan Clark, şu an 18 yaşında ve Florida'daki bir hapishanede. Diğer yandan Monero ve XRP gibi Bitcoin'e göre çok daha anonim kripto paraların kullanımı giderek yükseliyor ve bu akım yetkilileri endişelendiriyor.

Bazı hackerlar, karşılığında indirim yapacaklarını belirterek bazı kullanıcılardan bu para birimleri ile ödeme yapmalarını talep ediyor. 

Kripto analiz şirketi Chainalysis'in direktörü Kim Grauer, bu yöntemin de suçluların işini zora sokabileceğini aktarıyor.

Bu paraların Bitcoin ve diğer kripto paralar ile aynı "likiditeye" sahip olmadığını vurgulayan Grauer, "Kripto para ancak mal ve hizmet alıp satabiliyorsan ya da varlıklarını nakit paraya çevirebiliyorsan işe yarar bir şeydir" dedi.

Bitcoin 100 bin dolara ulaşacak mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön